Quantcast
Kezdőlap Aktuális Terhességmegszakítás „bemondásra” – avagy módosították az abortusz-törvényt Észak-Írországban

Terhességmegszakítás „bemondásra” – avagy módosították az abortusz-törvényt Észak-Írországban

Kovács Móni

Észak-Írország a napokban elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, ami kissé szabadabb kezet enged a terhes nőknek. Mostantól nem kell megszülniük az erőszakolásból vagy vérfertőzésből származó magzatot, a terhesség megszakítására az eddigi 24 hét helyett a magzat 28 hetes koráig van lehetőség.

Borzalom, gyilkosság, ennek soha nem kellett volna megtörténnie

Kommentelnek az emberek világszerte, de őszintén nem értem a felháborodásukat. Anglia többi területén, Walest is beleértve, eddig is így működött a szabályozás, Észak-Írország csupán felzárkózott Nagy-Britannia többi részéhez. Akik el szerették volna vetetni gyermeküket – bármilyen, a két (a törvény által) elég nyomósnak talált indokon kívüli ok miatt – eddig arra kényszerültek, hogy elhagyják az országot, de mostantól lehetőségük van saját országukban is a terhesség megszakítására.

Eddig csak abban esetben volt engedélyezett az abortusz Észak-Írországban: ha az anya élete veszélyben forgott, vagy ha a terhesség kihordása súlyos és maradandó testi vagy mentális károsodással fenyegetett.

Sőt! Eddig az országon belül elkövetett terhességmegszakításért életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatott az „elkövető” egy 1861-es(!) törvény alapján. Talán ideje volt a frissítésnek.

Néhány nappal ezelőttig tehát nem lehetett elvetetni a magzatot, ha egy felelőtlen „baleset” eredményeként fogant meg a gyermek egy tizenéves anya méhében. Nem lehetett elvetetni akkor sem, ha az anyát épp a saját apja erőszakolta meg, és ennek következménye volt a terhesség. Továbbá vérfertőző kapcsolatból vagy nemi erőszakból származó magzatot sem vetethettek el törvényesen az ország határain belül.

Nem tudom miért gondolták a törvényhozók eddig is azt, hogy az erőszakkal traumatizált édesanya boldog békességben fogja majd felnevelni az erőszakra élete végéig emlékeztető gyermeket egyedül (rosszabb esetben az erőszakot elkövető társaságában). Mégis hogyan vezethetne jóra egy ilyen gyermek születése? Milyen lehet egy ilyen „család”?! Hogy lehet egy ilyen helyzetből talpra állni, ha nincs mód kilépni belőle? Valószínűleg sehogy.

De ha valaki nagyon aggódik, nyugodtan nézze meg, hogyan alakult az abortuszok száma a „liberális” Angliában és Walesben az utóbbi időben:

Jól látszik, hogy az abortuszok száma 2005 óta visszaesett, de 2018-ban sem éri el a 2005-ös szintet.

Tömeges abortuszok?

Talán sokan attól félnek, hogy mostantól boldog-boldogtalan rohan majd a nőgyógyászhoz és a műtőbe, hogy elvetesse 28 hetes gyermekét, de kérdezem én: miért tenné? Miért akarná elvetetni AKÁRKI a boldog házasságból származó, egészséges magzatát? Valószínűleg nincs olyan édesanya, aki ezekkel a körülményekkel indulna neki egy terhességmegszakításnak.

Az abortuszok nagy részét eddig is azért kellett elvégezni, mert a magzatnak valamilyen degeneratív betegsége, szervi hiányossága vagy elváltozása, kromoszómális betegsége volt, esetleg veszélyeztette az édesanya életét.

Itthon, akárcsak számos más EU-s országban lehetőség van arra, hogy különösebb indoklás nélkül elvetesse az édesanya a gyermekét, igaz ugyan, hogy a 12. hétig kell meghozni ezt a döntést. Akkor van lehetőség a terhességmegszakításra, ha a gyermek erőszakból fogant, ha veszélyezteti az édesanya életét, ha a magzat súlyos károsodásban szenved, vagy az állapotos nő súlyos válsághelyzetben van (cselekvőképtelenség esetén a  törvényes képviselő írhatja alá a kérelmet). A 18. hétig szüntethető meg a terhesség, ha az anya korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen, vagy valamiért (az orvosok hibájából) nem ismeri fel a terhességét a 12. hétig. A 20. hétig elvetetheti, ha a magzat genetikai, teratológiai (fejlődési rendellenességekkel, torzszülöttekkel foglalkozó tudományág) ártalmának esélye meghaladja az 50%-ot.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy döntsön a saját testében fejlődő életről és ezzel a saját életéről is.

Mindenkinek joga van ahhoz is, hogy ezt ne nézze jó szemmel. DE! Beleszólni, elítélni, meghurcolni azt, aki meghozza azt az egyáltalán nem könnyű döntést, hogy elveteti a magzatát: elfogadhatatlan!

Felhasznált statisztika:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/808556/Abortion_Statistics__England_and_Wales_2018__1_.pdf

Ez is tetszeni fog