Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Új szabály otthon: 3 kütyü-mentes terület

Új szabály otthon: 3 kütyü-mentes terület

pottyos

Ha a családod bármilyen okoseszközzel babrál ezeken a helyeken, azt ideje megszüntetni!

A technológia uralja az életünket, teljes automatizmus lett, hogy mindenért a telefonunkhoz, táblagépünkhöz nyúlunk. Ezért nagyon fontos, hogy próbáld meg szabályozni, mennyi időt tölthet ezekkel az eszközökkel gyermeked. Azonban ha te is minden pillanatban a telefonod képernyőjét nézed, nehéz hitelesen tiltani.

Ezért aztán érdemes szigorú szabályokat kitalálni, amelyek rád is érvényesek, és mindenkire a családban. Ennek egyik praktikus módja, ha meghatározod, melyik helységekben biztos, hogy nem kerülhetnek elő a kütyük.

1. Étkező

Nagyon sok cikket lehet olvasni, amelyek mind azt fejtegetik, hogy milyen fontos lenne az étkezések alatt teljesen távol tartani a különböző okoseszközöket. Nem csak a gyerekek miatt, hanem a család minden tagjának. Lehetetlen tartalmas családi beszélgetést folytatni az étkezések közben, ha közben csörög, üzenetet váltunk, végigpörgetjük a közösségi oldalakat.

Márpedig a családi étkezések során együtt töltött idő minőségi idő, ilyenkor mindenki elmesélheti, milyen volt a napja, meg lehet osztani az élményeket.

2. A hálószobában

Ez azért is fontos, mert már többen kimutatták, hogy a képernyők által kibocsátott fény nehezíti az elalvást, és rosszabb alvást eredményez. Márpedig a pihentető alvás nagyon fontos, az egészséghez, a jó iskolai teljesítményhez és az általános jó közérzethez is.

Érdemes kijelölni egy időt, amennyivel a lefekvés előtt ki kell kapcsolni ezeket az eszközöket. Ez szintén nem csak a gyerekekre, hanem rád, rátok is vonatkozik. Nem mindegy, hogy a telefonodat bújod lámpaoltásig, vagy a pároddal töltöd az elalvás előtti időt.

3. Az autó

Az, hogy miért ne írj üzeneteket vezetés közben, az egyértelmű: mert veszélyes. De még a telefonon beszélgetést is érdemes mellőzni, mert elvonja a figyelmed, lassabb lesz a reakcióidőd.

Ha a gyerek játszhat a telefonon, miközben elmentek az óvodába, iskolába, edzésre, nos, az neki sem jó. Egyrészt akkor biztos nem fogtok beszélgetni, másrészt álmodozni, végiggondolni a dolgait sincs lehetősége. Pedig erre szüksége van és ez fontos, hiszen valamikor fel kell dolgozni azokat az élményeket, amik érik. Ám ha folyamatosan leköti valamivel a fókuszt, akkor erre nincs lehetősége.

Ha betartod ezeket (nem csak a gyerekek, te is!), akkor több beszélgetésben lesz részetek, jobb kapcsolatotok lesz az egész családdal, és sok stressz faktort is kiiktattok.

Forrás: smartparenting.com

Tetszett ez a cikk? Olvass tovább!
Hogyan tehetik széppé a mozgékony, nehezen leköthető ovis, kisiskolás nyarát? >>

 

Ez is tetszeni fog