Quantcast
Kezdőlap Ajánló Vakációs tippek otthonra

Vakációs tippek otthonra

MyMiniversum

Idén tavasszal rengeteg olyan új fogalmat kellett megismernünk, amiről eddig fogalmunk sem volt: karantén, otthoni digitális oktatás, otthoni ovi, otthoni munka és még egy csomó dolog, amik ezekből eredeztethetőek. Bár az élet lassacskán újra beindult, ez a nyár és ez a vakáció mégsem lesz ugyanolyan, mint eddig. Előnyünkre válik, ha erre már most készülsz, mert néhány dolog beszerzésével megkímélheted magad az újabb ősz hajszálaktól!

Nézz más szemmel otthonodra és fedezd fel a környéket!

Azt hiszem ez a mondat lesz a leghasznosabb útravaló, amit jól el kell raktároznunk magunkban. Sokaknak dőlt dugába a külföldi nyaralás a járvány okozta ilyen vagy okból… de azt nem hagyhatjuk, hogy a kikapcsolódás öröme is így váljon köddé!
Ha tehetjük, keressünk közeli célpontot, ahol kirándulhatunk, sportolhatunk, lubickolhatunk, henyélhetünk vagy éppen lakmározhatunk, ki-ki ízlése szerint. Ha a helyszínt megtaláltuk, már csak a fantáziánkra kell bízni, mit hozunk ki belőle!
Bárhol is töltjük a vakációnkat, a cél az, hogy kikapcsolódjunk. A munka nélkül töltött napokban az a legfontosabb, hogy felhagyjunk a megszokott rutinnal. Felejtsük el néhány napra a napirendet és az otthoni teendőket. Rendmániás társaimnak mondom, hogy hiába érezzük égetőnek, megvár a vasalás és kerti munka is!

Néhány napra vegyünk ki magunknak szabadságot és iktassuk ki a reggeli ébresztést! Reggelizzünk az ágyban, piknikezzünk a kertben vagy rendeljünk ételt, tegyük azt, amihez a leginkább kedvünk van! Mindent úgy, mintha egy erre “kijelölt” helyen lennénk!
Tarts Velünk, mert most tuti tippeket mutatunk arra, hogyan teremts vakáció-hangulatot akár otthon is!

  1. Gyűjtsük kosárba az élményeket!

Néha egészen egyszerű dolgok jelentik a kikapcsolódást, és ebben valljuk be, a gyerekek a legjobb tanítómesterek! Menjünk csigavadászatra, virággyűjtésre, gyümölcsszedésre! Akár egy fél délelőtt is elbóklászhatunk egy nagyobb piacon, ráérősen nézelődve, megkóstolva a legjobb falatokat! Nemcsak ezekhez a programokhoz, de a strandoláshoz is ajánljuk a gurulós kosarakat, kisbőröndöket, amiben a lurkók magukkal vihetik a legfontosabbakat: törülközőt, vízipisztolyt, naptejet, kulacsot! Egész nyáron társunk lesz!

Extra tippgyűjtsetek olyasmit, amiből később új program válhat: a lepréselt virágszirmokból kép készíthető, levendulából szörp, fürdősó vagy illatpárna, a kavicsokat ki lehet festeni (készíthető kavics-gyümölcskosár).

2. Sátrazzatok!

Mint tudod, a sátrak hihetetlenül népszerűek a gyerekek körében! Akár kint, akár bent játszanak, megannyi történettel tudják megtölteni! A manapság divatos indián-sátrakat könnyű felállítani és nem mellesleg a gyerekszoba vagy a nappali ékkövei is! Nyáron pedig nyugodtan vigyük ki a teraszra vagy a kertbe egy délutánra és mi magunk is kucorodjunk be egy kis közös olvasásra, uzsonnára! Ha ehhez még egy puha játszószőnyegünk is van, az maga a mennyország és erre a vakáció sokáig emlékezetes marad!!!

3. Kihívásokra fel!

Ha buzog bennünk az alkotó szellem (vagy már kifogytak a gyerekek az ötletekből), szervezzünk otthoni tábort a gyermekeinknek. A lényeg, hogy egy adott témára fűzzük fel a napi teendőket, ami összeállhat több mini-kihívásból. Egyszer egy olyan édesanya beszámolóját olvastam, aki úgy foglalta le három, különböző életkorú gyermekét, hogy óránként kihívásokat osztott nekik (ez igényel némi előkészületet, cserébe viszont lesz egy sikeres napunk). Az egyik ilyen volt, hogy építsenek fél óra vagy 1 óra alatt egy szuper legó járművet. Minden elvégzett feladatért pontokat kaptak, amiket a nap végén apró ajándékra válthattak. Komplexebb építményeket is feladatul tűzhetünk, például egy közös állatkert építését. Ezzel egyrészt gyakorolhatják az együttműködést, másrészt még így is lesz önálló feladatuk, amivel a közös sikerhez hozzájárulhatnak. Más irányból is bonyolíthatjuk a történetet vagy tehetjük izgalmasabbá a kihívást: pakoljunk össze mi egy adott készletet, amiből gazdálkodni lehet. Ezeket a kiválogatott elemeket különítsük el mondjuk egy kis ládába vagy kocsiba, és azt is extrán díjazhatjuk, ha minden elemet felhasználnak a projekthez.
Nyilván ez a feladat okozhat némi fejtörést, ha van olyan a csapatban, aki inkább magánzó és nehezebben megy neki a csapatjátékosság (saját tapasztalat…), de ez is egy jó gyakorlat arra, hogy az együttműködést fejleszthessük.

Elő a ceruzákkal

Az előbbi kihívás-sorozatot folytatva másik ilyen feladat lehet a rajzolás is! Ezzel nyugodtan egyedül lehet hagyni őket és sokkal kisebb macerával jár, mint a festés. Itt is fontos, hogy legyen valami központi téma, amire reflektálniuk kell, mert a “csak úgy rajzolj valamit!” nem mindenkit mozgat meg!
Egy kicsit felturbózhatjuk a dolgot, ha a kinyithatós könyvek technikáját is becsempézzük. Egy nagycsoportos gyerek már elboldogul azzal, ha kis kinyithatós füleket is ragaszt a rajzára. Nemrégiben az én lányaim is ilyen képeket készítettek és hihetetlen kreatív munkák születtek, ráadásul a rajzolni kevésbé szerető unokatestvérük is rákapott a dologra!

A hajtogatás témaköré még a rajzolásnál is hasznosabbnak bizonyulhat. Egyik kedvenc ilyen projektem a mókás könyvjelzők hajtogatása, amit a gyerekek a videó alapján is könnyedén elkészítenek. Attól függően, hogy milyen színű papírt választanak, illetve hogyan dekorálják a kész műveket, ezerféle izgalmas alkotás születhet!

Processed with Focos

Reméljük, szolgálhattunk néhány hasznos tippel a szünidőre! Tartalmas és pihentető nyarat kívánunk!

Köszönjük a csodaszép fotókat Junger-Bálint Dáriának,  Tihanyi Bernadettnek és Gabykirály-nak!

myminiversum.hu

Ez is tetszeni fog