Quantcast
Kezdőlap Ajánló Zenebirodalom Hűvösvölgyben

Zenebirodalom Hűvösvölgyben

pottyos

Amikor gyerekünk különórájáról van szó, mindannyian arra vágyunk, hogy kicsi kincsünk szeresse, élvezze is azt, amit csinál. Különösen, ha valamilyen zenei foglalkozásról gondolkodunk. De hogyan dönthetnénk el, hogy a rengeteg hangszer közül melyikhez van érzéke, vagy melyiket szólaltatja meg legszívesebben? Van egy hely Budapesten, ahol minden kérdésre segítenek megtalálni a választ.

Ha hangszeres különóráról, zenéről van szó, legtöbbünk nagybőgőt vagy csellót cipelő, izzadó gyereket lát maga előtt, aki sehogyan sem boldogul a szolfézzsal, és szinte alig ér a hangszeréhez, mert minden idejét elveszi az elmélet. A Budai Magánzeneiskolában ennek nyoma sincs, az intézmény alapkoncepciója ugyanis az, hogy a zene örömet jelentsen a gyerekeknek, valamint, hogy a foglalkozás ne nyűg, hanem igazi feltöltődés legyen minden tanítványnak.

A fiatal zenészekből álló tanári kar mindent meg is tesz azért, hogy megfoghatóvá tegye a zenét már a legkisebbeknek is. 3 éves kortól foglalkoznak a gyerekekkel, de nemcsak fiatalok számára hozzák közelebb a muzsikát, hanem idősebbeknek is: vannak nyugdíjas tanítványok is, akik teljes feltöltődést találnak a zenéléssel töltött órákban.

Urbán Marcell, az iskola alapító-vezetője olyan lelkesedéssel mesél birodalmáról, hogy az embernek azonnal kedve támad az összes hangszert kipróbálni. Hát még egy gyerek! Nem véletlenül találták ki  az újfajta megközelítést, aminek a lényege, hogy minden tanítványban látják az önálló egyéniséget, nem húznak sablonokat senkire. Az újoncokkal minden esetben együtt találják meg az ideális hangszert, azt, amit a gyermek szeret, ami érdekli őt, és amit a legügyesebben tud megszólaltatni.

Az órák játékos könnyedséggel, nem pedig unalmas elmélettel telnek. A vizualizáció és a fantázia nagyon fontos szerepet kap, a közösen kitalált mesék segítségével könnyebben megértik a gyerekek a zenét, és gyorsabban is kerülnek közelebb a hangszerhez is. A tökéletesen felszerelt zenetermekben minden megtalálható, amire a jövő kis zenészeinek szükségük lehet: zongora, gyermek dobfelszerelés, gitár, szaxofon – szintén a kicsikre optimalizálva, színes billentyűkkel felszerelve. Minden esetben a gyerkőcökkel és a szülőkkel közösen döntik el, milyen irányban haladjon a foglalkozás, annak érdekében, hogy a gyerek érdeklődése ne legyen lekorlátozva. Az órák személyre szabottak, mindenkinek adottságaitól függő ütemben tanítják meg a felkészült szakemberek a dallamot, a ritmust, az akkordokat, a zeneelméleti összefüggéseket.

A húszfős tanári karnak köszönhetően nincs olyan műfaj, stílus, és nincs olyan hangszer, amit ne próbálhatnának ki a gyerekek: gitár, jazz dob, zongora, fuvola, furulya, hárfa, szaxofon, klarinét, trombita, hegedű, basszusgitár, cselló, valamint van énekképzés és még elektronikus zeneszerzés is.

Urbán Marcell, vagy ahogy mindenki ismeri, Marci bácsi ötéves kora óta él együtt a zenével, zongorázni tanult, majd jazz-dobosként teljesedett ki, közben közgazdász diplomát is szerzett. A világ legjobb munkájának, hobbijának, játékának tartja az iskolába járó csaknem 140 gyerek tanítását.

Ez is tetszeni fog