Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló 10 könyv karácsonyra, amiknek nem csak a fa alatt örültök majd

10 könyv karácsonyra, amiknek nem csak a fa alatt örültök majd

Pöttyöslabda

Gyerekkoromban imádtam könyvet kapni karácsonyra. Bár már hétvégente volt Kacsamesék meg Balu kapitány a tévében, sőt a most ismert mesecsatornák egyikét is lehetett angolul fogni a tányéros antennán keresztül, valahogy a mesekönyvekkel egyik sem vehette fel a versenyt.

A mai napig megvan belőlük jó pár, amit most a gyerekeim lapozgatnak, és remélem, az unokák is szeretni fogják.

A könyvek sokat segítettek idén a bezártság idején, hogy legyenek olyan ajtóink, amiken keresztül ki-be járhatunk, senki nem szól érte, és a srácok sem pörögnek tőle úgy túl, mintha napi 10 órában bámulnák a képernyőt.

Mivel az idei tél a szokottnál is hosszabbnak ígérkezik, idén még több könyv kerül a fa alá nálunk.

Szószátyár totyogó unokahuginak

Az apróságok agya úgy szívja magába az új szavakat, hogy kár lenne csak egy nyelvre korlátozni a lehetőségeiket. Miért ne tanulhatnák meg a 100 legfontosabb szót a magyar mellett angolul és olaszul is? Amellett, hogy ez a könyv jó stabil, kemény lapos, különlegessége még, hogy a kiadó honlapján van hozzá kiejtési segédlet is, amit anyanyelvű gyerekek mondtak fel.

https://mora.hu/konyv/100-szo-a-vilagrol-3-nyelven-letoltheto-kiejtesi-hanganyaggal/

 

A srácaimnak, akik épp csillagászok akarnak lenni, mint a nagyapjuk

Ez a könyv az idei abszolút kedvenc. Kívül-belül gyönyörű, a csillagokat úgy nyomták a borítóra, hogy tényleg képesek ragyogni. A világ minden tájáról származó történetekből nemcsak a csillagképeket ismerik meg a mesehallgatók, de különböző népek csillagokhoz köthető mondáit is. A néhány oldalas mesékből akár kettő is belefér az esti fektetés előtt, bár a történetek összetettsége és a gyönyörű belső illusztrációk miatt lehet, inkább délután fogjuk együtt olvasgatni.

https://mora.hu/konyv/csillagok-mesei-tortenetek-csillagkepekrol-a-vilag-minden-tajarol/

Családmesék az egész családnak

Zalka Csenge Virág népmesegyűjteményei utánozhatatlanok és lenyűgözőek. Ilyen a Széltestvér és Napkelte is, melynek meséi a különböző típusú családokat mutatják meg a világ számos országából származó történeteken keresztül.

Ha neked is fontos, hogy vásárlásoddal jó ügyet is támogass, jó, ha tudod, hogy ennek a kötetnek a megvásárlásával a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Világszép Alapítvány munkáját segíted.

https://mora.hu/konyv/szeltestver-es-napkelte-hagyomanyos-mesek-rendhagyo-csaladokrol/

 

Barátnő nagycsoportos lánykájának

Ha egy óvodásnak valami igazán különlegeset szeretnél idén adni, akkor a Diridongó lesz a legjobb választás. Ez nem mesés, hanem verses könyv, biztos kézzel, kiváló ízléssel válogatva klasszikusokból és kortársakból. Igazi nyelvi csemege, amit nemcsak az aprók, de te is örömmel lapozol majd újra és újra, és őrzöl meg lelkesen az unokáidnak.

https://mora.hu/konyv/diridongo-valogatas-70-ev-legszebb-verseibol-ovodasoknak/

 

 

 

A kiskamasznak, akiről már most tudjuk, hogy a jogra megy

Biztos neked is voltak gyerekkorodban olyan albumok, amiket szinte áhítattal vettél kézbe, és amikkel simán elvoltál egy fél délelőttöt. A múlt atlasza egy ilyen album, ami a 21. századi gyerekeket is simán rabul ejti. Hatalmas méret, rengeteg érdekes, hasznos, meghökkentő, lebilincselő böngésznivaló 15 civilizációról a mai olvasók nyelvén.

https://mora.hu/konyv/a-mult-atlasza-tortenelmi-hosok-es-csodaszep-terkepek-tizenot-nagyszeru-civilizaciorol/

 

 

A bátyám kamasz lányának, akinek most épp újra zöld a haja

Tudom, hogy egy koncertjegynek jobban örülne, de ismerve a jelenlegi helyzetet, marad ez az ereklyeszámba menő rajongói könyv kvízekkel, hellyel saját dalszövegeknek, feljegyzéseknek és minden olyan vagányul csajos dolognak, amire a #mindörökkécsalád követői rá vannak kattanva.

https://mora.hu/konyv/billie-eilish-tenyek-titkok-erdekessegek/

 

 

 

 

A szomszéd nagykamasz srácnak, aki, ha Bruce Willis nem vállalja, szerintem simán intézi a következő Armageddon megoldását (és vissza is jön)

Ez a regény nemcsak pörgős, de olyan csavar van a végén, hogy csak bámultam. Kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt elgondolkodtató olvasmány. Gáspár András Gáspár kiváló debütáló kötete, ami után csak egy kérdés marad: mikor jön a következő könyve?

https://mora.hu/konyv/fold-2-zarovizsga/

 

 

 

 

A nagynénémnek, aki nem csak Dömdödöm miatt imád mindent, amihez Lázár Ervin valaha is hozzáért

Lázár Ervin úgy tud mesélni, ahogy senki. Akkor is, ha nem gyerekeknek mesél. Bár, ha jobban meggondolom, ő valahogy mindig, mindenki lelkében megtalálja azt a gyereket, akinek érdemes elmondani egy történetet. Ebben a könyvben 16 magyar mondát és cigány mesét dolgoz fel, vagy mondjuk úgy, mesél újra Lázár módra.

https://mora.hu/konyv/korona-es-kard-magyar-mondak-cigany-mesek/

 

 

 

 

A nagyinak, aki még nem tudja, hogy ezt kölcsön fogom kérni

Teadélutánok, lányiskolák és bombázások. Vajon milyen lehetett a II. világháború idején kamaszlánynak lenni? Janikovszky Éva fiatalkori naplóit fiának köszönhetően olvashatjuk és ismerhetjük meg egy már kamaszként is lebilincselő stílusú író feljegyzésein keresztül egy világégés hétköznapjait.

https://mora.hu/konyv/naplom-1938-1944/

 

 

 

A húgomnak, aki dolgozó anyaként egy ovis ikerpárral igazi szuperhősnőként próbál helyt állni (kap mellé csokit is, sokat)

A Montessori-módszer lenyűgöző segítséget ad abban, hogy a gyerekeinknek pont úgy tudjunk szárnyakat adni, hogy közben biztonságban tudhassuk őket. Konkrét feladatok, játékok, amik az adott gyerek képességeihez szabhatók. Igazi kincsesbánya tudatos, de mégis laza anyáknak.

https://mora.hu/konyv/100-montessori-fejleszto-gyakorlat-ovodasoknak-a-vilag-felfedezese/

Ez is tetszeni fog