Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. 5 dolog, amit akkor kell tenned, ha “jó” gyereket akarsz nevelni

5 dolog, amit akkor kell tenned, ha “jó” gyereket akarsz nevelni

pottyos

Az idők változnak, és új szokások, új viselkedési minták jelennek meg, melyek különböznek a korábbiaktól.

A rengeteg technikai eszköz megjelenésével a gyerekek figyelme mintha elterelődne a játékról és a szociális interakcióról. Ezek a változások pedig kihívások elé állítják azokat a szülőket, akik nem ilyen közegben nőttek fel.

Hogyan nevelj akkor egy olyan gyereket, aki könnyen tud kommunikálni másokkal? Harvardi pszichológusok vizsgálták a kérdést, és arra jutottak, hogy ma is megvannak azok a közös alapok, amelyek nagyon fontosak:

1. Tölts minőségi időt a gyerekkel

Nem elég fizikailag jelen lenni, vele kell lenni teljesen. Semmilyen kütyü nem helyettesítheti azt a kapcsolatot, amelyet kialakíthatsz a gyerekkel, ha odafigyelsz a mondandójára, csinálod vele, amit szeret.

Ha ezt az alapot megkapja tőled, akkor mindennél inkább az emberi kapcsolatokat tartja majd fontosnak. Kérdezd meg, milyen volt a napja, hallgasd meg figyelmesen, beszéljétek át a dilemmáit.

Játszátok együtt a kedvenc játékait – még ha neked bonyolultnak is tűnnek, tanuld meg.

2. Legyél jó minta és mentor

A gyerekek minél kisebbek, annál inkább a környezetükből tanulnak. Amilyen te vagy, azok lesznek számára is az alapértékek. Ezért tudsz a legtöbbet azzal tenni, ha te pontosan úgy viselkedsz, mint amire meg szeretnéd tanítani, és beismered a hibáidat.

Ha általában magyarázol értékekről és azok fontosságáról, az nem mond semmit a gyereknek. De ha látja a gyakorlatban, látja a viselkedésedben, akkor megérti és alapnak veszi.

Ha elnyered a bizalmát és az elismerését, a gyerek fel fog nézni rád.

3. Tanítsd meg a gyereknek, hogy törődjön másokkal, és állíts magas etikai elvárásokat

Amikor a gyerek másokkal létesít kapcsolatot, fontos, hogy oda tudjon figyelni ezekre a másokra, és ne legyen önző. Ezért nagyon fontos, ha már kicsit korától elmondod neki, hogy vigyázni a másikra, odafigyelni rá, az legalább olyan fontos, mint a saját boldogságuk.

Tanítsd meg neki, hogy a jó dolgot kell tennie akkor is, ha az a nehezebb, és legyél minta ebben. A felelősséget és a kötelességet már korán meg kell tanulnia, erre hívd fel a figyelmét.

Emlékeztesd rá, hogy nincs egyedül a világban, és másoknak vannak elvárásai vele szemben, amiknek meg kell felelnie, mert meg tud.

4. Bátorítsd a gyereket, hogy legyen hálás

A nem elkényeztetett gyerek tudja értékelni azokat az embereket, akik körülötte vannak, és hálás, amiért azok segítenek neki.

Azok az emberek, akik gyakorolják a hálát, segítőkészebbek, nagylelkűbbek, érzékenyebbek és megbocsátóbbak. Ezért boldogabbak és kiegyensúlyozattabbak is.

Ehhez is szolgálhatsz példával: legyél hálás, ha megtesz neked valamit. De vigyázz, ha túl sok hálát mutatsz valamiért, ami a kötelessége, azzal elkényezeteted. A mindennapi feladatokat tudomásul kell venni, inkább azokat a cselekedeteit kell kiemelni, ami ezeken kívül történik.

5. Tanítsd meg, hogy lássa az összképet

Alapvetően a gyerek a családjában gyakorolja a fentieket, de neked azt is meg kell tanítanod neki, hogy ezt a családon kívül is alkalmazza. Tehát, ha új gyerek jön az iskolában, ha valaki olyannak kell segíteni, aki nem beszéli a nyelvet. A gyereknek meg kell tanulnia, hogy a tettei formálják a közösséget.

Fontos tehát, hogy lássa az összképet, lássa azokat az embereket, akik körülötte élnek.

Forrás: curiousmindmagazine.com

Ez is tetszeni fog