Quantcast
Kezdőlap Ajánló 80 éves a világ leghíresebb rajzfilmnyula, Tapsi Hapsi

80 éves a világ leghíresebb rajzfilmnyula, Tapsi Hapsi

Pöttyöslabda

Tapsi Hapsi a világ leghíresebb rajzfilmnyula, aki a bolondos dallamok család tagjaként először 80 évvel ezelőtt tűnt fel. A karakter mozis bemutatkozása 1940-re tehető, amitől kezdve egycsapásra a Warner Brothers nemzetközileg elismert figurájára vált.  A Bolondos Dallamok sztárja pillanatok alatt milliók kedvence let. Tapsi Hapsi, kortól és nemtől függetlenül, olyan popkulturális ikon, aki egyszerre időtlen és időtálló és számos formában lelhető fel a képernyőktől a mozivásznon keresztül, telefonon és tableten.

A nemzetközi szupersztár manapság olyan platformokon is feltűnik mint képregény, videojáték, merchandise termékek (a játékoktól a ruhaneműkön keresztül egészen az ékszerekig és a háztartási eszközökig).

A Bolondos dallamok bámulatos sebességgel Warner Brothers vezető márkája lett, és ez így is maradt évtizedeken keresztül. Titka hogy karakterei, Csőrike, Cucu malac, Szilveszter egyszerre időtlen és mai figurák, személyiségjegyeik tökéletesen megállják helyüket és szerethetők a ma közönsége számára.

A Bolondos Dallamok szereplőit gyerekek tinédzserek felnőttek egyaránt magukénak érezhetik. A legújabb Bolondos Dallamok széria  hazánkban jelenleg a Bumeráng gyerek csatornán látható.

Érdekességek a szereplőkről

  1. Tapsi Hapsi legelőször 1940. július 27-én mutatkozott be azA Wild Harecímű epizódban, így minden idők leghíresebb nyula 2020-ban pont nyolcvanéves.
  2. A Bolondos dallamokat Magyarországon kezdettől fogva egy sorozatként kezeljük, azonban aMerrie Melodiesés a Looney Tunes eredetileg különálló szériák voltak. Ma már világszerte egy franchise-ként kezelik a kettőt, mondhatjuk, hogy a Merrie Melodies beolvadt a Looney Tunes-ba.
  3. Tapsi Hapsi New York városának keleti részéről származik, ezért az eredeti változatban brooklyni akcentussal beszél.
  4. ABolondos dallamoklegelső epizódja 1929-ben született meg. Ekkor még se híre, se hamva nem volt a ma jól ismert szereplőknek. A Bosko, the Talk-Ink Kid című élőszereplős-animációs rész főszereplője egy Bosko nevű gyerek volt.
  5. Tapsi Hapsi volt az első rajzfilmszereplő, akiről bélyeget adtak ki az Egyesült Államokban. Erre egészen 1997-ig kellett várni.
  6. Tapsi Hapsit három Oscar-díjra jelölték, ebből egyet meg is nyert 1958-ban, Rissz-Rossz Sammel közösen, aTapsi Hapsi, a lovagpótló lovagcímű epizóddal.

Híres idézetek: 

Mi a hézag, hapsikám? –a Wild Hare, 1940 

Tudod, olyan okos vagyok, hogy néha magam is megrémülök. – Jack Wabbit and the Beanstalk, 1943

Tudom, hogy ez ellentmond a gravitáció törvényeinek, de én sose tanultam jogot. – High Diving Hare, 1948 

Én soha nem felejtek el egyetlen arcot sem, de a te esetedben, kivételt teszek – Hurdy-Gurdy Hare, 1950 

Majd ha ráérek, megijedek, de per pillanat túlságosan kivagyok ehhez. –Lumber Jack Rabbit, 1954

Nos, mit vártál egy operaelőadástól? Happy endet? – What’s Opera Doc, 1957

Ahogy mondani szokás, ne vedd túlságosan komolyan az életet, úgysem éled túl. – Rabbit’s Feat, 1960 

Nos, úgy tűnik, hogy ez egy gyönyörű barátság kezdete. – From Hare to Eternity, 1997

Ez is tetszeni fog