A camembert-t sokan a sajtok királynőjének tartják, amely összetett ízeivel, különleges textúrájával még Salvador Dalit is megihlette, és amelyet a francia elnökök nyomán kereszteltek el, manapság pedig a szendvicsek elengedhetetlen összetevője.
Manapság már a magyarok is egyre több sajtot esznek és nyitottabbá váltunk a különleges egyedi sajtokra is, így például a camembert-re. Ez természetesen Franciaországból származik, egy normandiai faluban készítették el először a 18. század végén. Egy 11 cm átmérőjű, 3 cm vastag csodás nemespenésszel borított, belül krémes sajtkoronghoz 2 liter nyers tehéntej szükséges. Általában 3-4 héten keresztül érlelik, majd csinos fadobozba csomagolják a belül szinte folyós, ínycsiklandóan krémes sajtot, amely az állagát 45-50% zsírtartalmának köszönheti. A franciák szinte rajonganak érte, nem kevesebb, mint 360.000 gurigát fogyasztanak el belőle évente. Az anyukák ezt kenik a gyerek szendvicseibe, gyakran grillezik, sütik, a saláták és gyümölcsök mellé is kiváló. De vajon mitől ilyen népszerű a camembert? A fáma szerint a fantasztikus íze miatt, fellelni benne selymes, vajas, krémes, földes, mogyorós, karamellás és gyümölcsös zamatokat.
A krémes camembert még a világhírű, szürrealista festőt, Salvador Dalit is megihlette. Állítólag az „Az emlékezet állandósága” című festményén látható elfolyó órák ötlete ugyanis egy vacsora közben pattant ki a fejéből, egy olvadozó camembert látványa nyomán. A camembert egyébként is legendás sajtfajta, amelyhez számtalan történet kötődik. A híres, francia Président camembert például 1968-ban született André Besnier tejgyárában. Maga a márkanév franciául „elnököt” jelent, és állítólag maga a tulajdonos nevezte el így a sajtot, mert szerinte Franciaország az elnökök országa, ahol még a halászok klubjának, a tekézőknek, a veteránoknak is elnöke van. Mondta mindezt Charles de Gaulle, az ötödik Francia Köztársaság első elnökének érájában.
Miként is fogyasszuk tehát a camembert? Nagyon finom édeskés ízű gyümölcsökkel (pl. fügével, szőlővel, áfonyával), édeskés chutney-val és dzsemekkel (nemcsak gyümölcsből, hanem akár hagymából). A különböző dió és mogyorófélék is remekül illenek hozzá, különösen a pekándió és a földimogyoró. A gyümölcsökkel, magvakkal kiegészített sajttál révén még a gyerekekkel is megszerettethetjük ezt a finomságot, amely rengeteg vitamint (B12, B5, B3, B2 és A vitamin) tartalmaz, mindemellett pedig remek kalciumforrás. Kiválóan használható szendvicsekbe, legyen szó magyaros kolbásszal készült uzsonnáról vagy egy édes-omlós epres finomságról.
Az eperszezonra való tekintettel pedig egy igazán különleges szendvics receptje:
Hozzávalók:
– Président Camembert
– eper
– toast kenyér
– fekete bors
– kápia paprika
Elkészítés:
Ha ínyenc vagy, ez a recept neked szól! Egy szelet pirítósra helyezz Président Camembert- és eperszeleteket váltakozva, majd halmozd rá a sült kápia paprikát, végül szórd meg friss tört borssal! Készen állsz az ízek garmadájára?
Tipp:
A kápia paprikát előmelegített sütőben süsd 180°C-on 20-30 percig. Vedd ki a sütőből, húzd le óvatosan a héját, majd sózd, borsozd.