Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló A vadmalacok esete az illemtannal

A vadmalacok esete az illemtannal

Pöttyöslabda

Ha ti is hosszabb ideje vagytok otthon a gyerekekkel, biztos ismerős az a tipikus, délután felhangzó, lesből támadó visítás. Ilyenkor tudod, hogy a mára kirendelt home office nappali műszaknak vége, mert a srácok annyira unják az egymillió darab játékukat, a 120 mesecsatornát és a világháló általuk látogatható szegleteit egyaránt, hogy itt és most szülői beavatkozásra van szükség, különben vér fog folyni. Meg verejték. Meg könnyek. Ez utóbbiból jó sok.

Mondjuk, ez a visítás békeidőben is jellemző. Meghúzta a hajam, elvette a kanalam! Nem, én csak azzal a rózsaszín kanállal tudom enni az epres joghurtot! Azt mondta, malacpofa vagyok! Belerúgott a lábamba! Nem, én nem is rúgtam bele a lábába… szóval az ovisokkal nem egyszerű a vitakultúra.

Miklya Luzsányi Mónika 5 gyereket nevelt fel, miközben számos iskolást tanított, ma már boldog nagymama és író. Mondhatjuk, ezzel a háttérrel mindent látott, ami a kisgyerekkor velejárója, és nem járunk messze az igazságtól.

Mikor belekezdett az Ovis okosító sorozatba – ez a cím sokkal ijesztőbben hangzik, mint amit valójában takar –, bőséggel merített nagy családja megélt élethelyzeteiből, így Rozmaring és Tarack kalandjai annyira életszagúak lettek, hogy simán velünk is megtörténhetnének.

Életszagúak, merthogy a malacok, még ha városi tenyészetből származnak is, ritkán illatosak. Viszont lehetnek jól neveltek, amiben a nagyvárosi családból származó Luána mama és az erdei árva Horka papa mindketten komoly szerephez jutnak. És persze ne feledkezzünk meg Tippan óvó néniről se!

Evés előtt kézmosás, köszönés a postásnak, ebédre úritök szépen falva késsel és villával. Ami pedig a teknősdömperen való civakodást illeti, nos, itt is kapunk a sertésszülőktől egy kiváló leszerelési tippet, ami után az ovis malacikrek valódi kis angyalokként foglalják el magukat a tágas erdei tisztáson.

Tóth Andrej első mesekönyv-illusztrációja igazi gyerekcsemege. Ha pedig ovisainkkal együtt ráérzünk a malactempóra, nyárra már készül is a folytatás, amiben a közlekedés kerül középpontba.

Ha esti mesének, közös beszélgetéshez, játékos illemtanuláshoz keresel könyvet, amiben tényleg valódi családok valódi élethelyzeteire kaphatsz megoldást, ne keress tovább! Meg akkor sem, ha csíped a malacokat. Ez ugyanis egy röffenetesen jó mesekönyv ovisoknak.

Olvass bele a könyvbe itt!

Vagy olvass egy interjút a szerzővel!

Ez is tetszeni fog