Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Akkor is játssz a gyerekkel, ha semmi kedved hozzá

Akkor is játssz a gyerekkel, ha semmi kedved hozzá

pottyos

Nyilván te is szeretsz játszani a gyerekkel, legalábbis az esetek 90%-ában. Főleg tavasszal, amikor ki lehet menni a szabadba. A maradék 10%-ban viszont, amikor fáradt vagy, amikor a magad dolgával foglalkoznál már egy kicsit.. hát, olyankor nehéz.

Vagy ha például olyat akar játszani a gyerek, amit te nem szeretsz. Mondjuk teljesen meg van őrülve egy társasjátéktól, és állandóan azt hozza elő, te pedig, mondjuk, egyáltalán nem is szeretsz társasozni. Nincs szíved nemet mondani, ilyenkor jönnek azok a trükkök, amikor nem minden lépésed olyan okos döntés, hiszen a gyerek is csak örül, ha ő nyer, és te is, ha hamarabb vége a játéknak. 🙂

Ezekre az időkre adhat plusz motivációt az a kutatás, amit az IKEA szervezésében végeztek el, és ami a játék fontosságáról szól. Igen, az IKEA-nál úgy gondolják, hogy a játék nagyon komoly dolog, ezért egy hosszú vizsgálatban elemezték, hogy egyes családokben hogyan, miért játszanak.

Hat különböző formáját határozzák meg a játéknak, ezek egyike a “szabad” játék, amikor a gyerek egyedül alkotja meg a szabályokat, majd pedig bevon téged is, és neked alkalmazkodnod kell ezekhez a szabályokhoz. Ilyenkor az esetek többségében kiderül, hogy a gyerkőcnek több előjoga van, és valahogy neki kedveznek a szabályok, de semmi gond.

Ez a fajta játék ugyanis segíti a gyereket abban, hogy önbizalmat építsen, és gyakorolja, hogyan kell döntéseket hozni. Neked is hasznos, mert bepillantást nyerhetsz, hogyan is látja a világot a gyerek, hiszen a játék során visszatükrözi ezt.

Beszélnek arról a fajta művészi játékről is, amikor a gyerek a nappali közepén csinál egy hatalmas kupit, előhoz minden festéket és színes ceruzát, amit birtokol, neked pedig a folyamat végén meg kell csodálnod az elkészült műalkotást. Ha éppen rászólnál a gyerekre, hogy most semmi kedved fél órán át takarítani utána, akkor jusson eszedbe, hogy milyen fontos, hogy fejlessze a kreativitását, és alkosson szabályok és megkötések nélkül. Minden innováció a képzelőerő szabad működéséből születik, és fontos, hogy a gyereked megtanuljon a kész megoldások helyett sajátokat is megalkotni.

Foglalkoztak az olyan szabályozott játékokkal is, mint a már említett társasjáték. Ennek a hasznát abban látják, hogy itt valódi interakció jön létre a játék közben gyerek és szülő között, valóban együtt szórakoznak, és közösen fókuszálnak, pihennek, és oldanak meg feladatokat. Ha tehát nincs kedved leülni társasozni, gondolj arra, hogy milyen fontos a gyerkőcnek, hogy ilyen közös élményeket szerezzen veled.

Persze, nem arról van szó, hogy tudományos megerősítés kell ahhoz, hogy rá tudd venni magad, hogy játssz a gyerekkel. Ezek inkább csak arra jók, hogy ha épp tényleg nincs energiád egy ilyen játékhoz, akkor hátha ad egy plusz löketet, ha eszedbe jut, hogy ez milyen hasznos is a gyerkőcnek.

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog