Quantcast
Kezdőlap Egészség Anyuuuuu, mi az a poliallergia?

Anyuuuuu, mi az a poliallergia?

Pöttyöslabda

No igen, a szót is kétszer kell elolvasni, mire felfogjuk….Modern világunkban viszont a legjobb, ha legalább megjegyezzük. Ha egyszerre több mindenre érzékenyek vagyunk – vagy a gyermeken látjuk, hogy különböző tünetekkel reagál eltérő ételekre, vagy a játszótér után az esti fürdetésnél vesszük észre, hogy valamilyen bőrelváltozás kezdődik, majd bizonyos körülmények között vissza-vissza tér, érdemes elvinnünk az allergia vizsgálaton kívül egy egészen új orvosi szakterület specialistájához.

Molekuláris allergia tanácsadás – de kinek?

Pollen allergiásoknak

  • Azoknak a szénanáthával küzdő betegeknek, ahol esetleg asztma is társul az allergiához. Az allergiás betegek 60- 80%-a több allergénre is érzékeny lehet. Ők “mindenre allergiások” vagyis poliallergások. Számukra ma már van kezelési, gyógyulási lehetőség, mert egy a vérből kimutatható allergia vizsgálattal (molekuláris allergiadiagnosztikával) meghatározható, az allergiás tünetek eredete. A többféle allergia közül az elsődleges, a tüneteket valóban okozó allergénmolekulák meghatározása után ezen betegeknél is el lehet kezdeni a tüneteket fokozatosan enyhítő, úgynevezett allergén immunterápiát Ez a kezelés azért hatékony, mert hozzászoktatja a szervezetet a fő allergén anyaghoz, illetve egyéb keresztallergénekhez, gyakran egészen a tünetmentesség eléréséig. Ez a több éven át (3-5 év) zajló, szezonális kezelés orvosi ellenőrzés mellett történik.

A Molekuláris Allergia Tanácsadáson a betegek allergiás előzményeinek feltárását követően ezeket a fő és keresztallergéneket határozzuk meg vérvizsgálatból, majd a leletek kiértékelése után javasoljuk a specifikus allergén immunterápiát, és természetesen végig kísérjük a beteget a gyógyulásig.

Állatszőr allergiásoknak

  • A pollen (virágpor), házipor atka, penészgomba, vagy állatszőr allergiás betegeknek számára is javasolt a megszokott kezelések átgondolása molekuláris allergia tanácsadás keretében, hiszen a tablettás-orr vagy inhalációs sprays-szemcseppes kezelés nem ad minden egyes esetben tünetmentességet.

Akiknél tehát a felsoroltakból több allergia is fennállhat nagyjából 75%-ban középsúlyos vagy súlyos tünetekről számolnak be a rendeléseken. Ők valóban zavarónak ítélik meg a tüneteiket, amelyek negatívan befolyásolják – akár még tüneti gyógyszerelés mellett is – a nappali tevékenységüket és/vagy az éjszakai pihenésüket. Kevésbé tudnak koncentrálni és teljesíteni a munkában vagy az iskolában, valamint nem kielégítő az éjszakai alvásuk. A klinikai tanulmányok és saját tapasztalok is alátámasztják, hogy a specifikus allergén immunterápia ezen betegeknek szintén jelentősen javítja az életminőségét. Jelentősen javul a közérzetük, jól alszanak, jobban teljesítenek maguknak, másoknak.

Ételallergiásoknak

  • A tej, tojás, mogyoró és egyéb ételallergiásoknak is javasolt az új, átfogó szemléletű allergia tanácsadás.

Ételallergiában a klasszikus allergiavizsgálatok után nagyon fontos meghatározni az ételallergének különböző molekulái ellen termelt ellenanyagok mennyiségét és arányát.

Tej, tojás, mogyoró és gyümölcs allergiákban legfontosabb talán, hogy alkalmazzuk a molekuláris allergiadiagnosztikát. A kapott eredmények által pontos javaslatot tudunk tenni a helyes, akár kevésbé szigorú diétára, valamint a súlyosabb vagy kevésbé súlyos allergiás reakciók rizikója is prognosztizálható.

Méh – és darázscsípésre hevesen reagálóknak

  • A méh- és darázscsípésre erősebb tünetekkel reagálóknak pedig elengedhetetlen, hogy jól felépített stratégiájuk legyen, ha a rovarcsípés bekövetkezik. Azoknak, akiknek akár a méh, akár a darázscsípés után 10 cm-nél nagyobb helyi reakciója: pirosodás, gyulladás, viszketés alakult ki, vagy test-szerte kiütései jelentek meg, vagy bármelyik súlyosabb tünetet észlelték: arc-, nyelv-, ajak-, torokduzzanat, a csípés körül/közelében bőr alatti ödéma, légszomj, asztmás roham, nehézlégzés, fulladás, eszméletvesztés, vérnyomáscsökkenés, ájulás, azoknál az orvosi javaslatban kell szerepelnie az allergén immunterápiának.

A kezeléssel a cél: a következő csípéskor ne alakuljon ki életveszélyes állapot. Fel kell ehhez ismernünk a csípő (fullánkos) rovart, valamint a klasszikus vérvizsgálatnak is egyértelműsíteni kell az allergént.

Ha ez nem sikerül, akkor itt is a molekuláris allergiavizsgálat segíthet beazonosítani a veszélyes rovarméreg eredetét. Súlyos méh/darázs allergiában minél hamarabb ajánlott elkezdeni a specifikus rovarméreg immunterápiát.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben dr. Ragó Zsuzsanna végzi a molekuláris allergia diagnosztikai tanácsadást.

Ez is tetszeni fog