Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Asterix – a kedvenc gall hősünk immár 65 éve

Asterix – a kedvenc gall hősünk immár 65 éve

Pöttyöslabda

Vagy te inkább Obelixszel vagy? A mókás francia képregényhősöket René Goscinny és Albert Uderzo álmodta meg és keltette életre. Asterix karaktere 1959-ben jelent meg először a Pilote magazin 1. számában. Az Asterix-univerzum azóta megállíthatatlanná vált, idén jelent meg magyarul az Asterix és Obelix képregénysorozat 39. része, az Asterix és a griff.

Kedvenc gall hőseink idén 65 éve kalandoznak világszerte. Szerencsére azonban még nem vonulnak nyugdíjba, inkább tesznek egy kis kiruccanást „vadkeletre”. Az Asterix és a griff című részben a behavazott sztyeppék veszélyeivel néznek farkasszemet, hogy megvédjék az ott élőket a hódítókkal szemben.

1961-ben jelent meg az első képregényalbum Asterix, a gall címen, a rómaiaknak ellenálló gall falucska történeteivel. René Goscinny és Albert Uderzo hősei olyan tempóval hódították meg a világot, amilyenről a rómaiak álmodni sem mertek. 1967-ben mutatták be a képregény animációsfilm-adaptációját, igaz, ez még az alkotók engedélye nélkül készült el. A további részek közül az Asterix tizenkét próbáját rendezte a szerzőpáros.

Néhány évvel azután, hogy megalapították saját rajzfilmstúdiójukat, a Studios Idéfixet, René Goscinny 1977-ben tragikus hirtelenséggel meghalt. Albert Uderzo nem hagyta magára az addigra már rendkívül népszerű karaktereket. A következő húsz évben kilenc további kötetet írt és rajzolt önállóan.

Az olasz származású szerző a sorozat 50. születésnapja után adta át a stafétát. Jean Yves Ferri és Didier Conrad az ő mentorálása mellett kezdett bele az újabb Asterix-kötetek megalkotásába. Az új szerzőpáros összesen öt részt készített el együtt, a sorozat hagyományait megőrizve. Az utolsó közülük az Asterix és a griff, melyet idén már magyarul is olvashatnak a rajongók. A 2023-ban franciául megjelent 40. sorozatrésztől Fabcaro vette át Ferri helyét.

Az Asterix-univerzum megállíthatatlan: öt élőszereplős film, tíz animációs film, negyven képregény, öt illusztrált album, tizenhárom különkiadás, társas- és videójátékok, valamint számtalan adaptáció látott napvilágot az elmúlt 65 évben. A képregények népszerűségét jelzi, hogy 89 nyelven és további 31 nyelvjárásban olvashatóak sorozatrészek. Világszerte már több mint 393 millió példány fogyott a kötetekből. A rajongók 1989 óta látogathatják az Asterix Parkot (Parc Asterix) Párizsban. A látogatók megcsodálhatják a szabadtéri állandó kiállítást, bejárhatják a képregénysorozat helyszíneit, és izgalmas élményeken keresztül élhetik át Asterix és Obelix kalandjait.

A sorozat alkotópárosa már az 1970-es években álmodott arról, hogy Ideafix, vagyis Asterix és Obelix kiskutyája saját képregény- és tv-sorozatot kapjon. Az álom megkésve, de teljesült, és 2022 óta magyar nyelven is elérhetők a legfiatalabb rajongókat is megszólító Ideafix sorozat részei. Márciusban jelent meg magyarul a sorozat 4. része. A rebellisek cirkuszolnak című részben Ideafix és barátai megismerkednek az egyiptomi hazájába visszavágyó cirkuszi oroszlánnal, Jutiszmaradisszal.

Ez is tetszeni fog