Quantcast
Kezdőlap Ajánló „Csak boldog gyerekből lehet boldog felnőtt” – Megnyílt az ország legnagyobb gyermekrajz kiállítása a Magyar Színházban

„Csak boldog gyerekből lehet boldog felnőtt” – Megnyílt az ország legnagyobb gyermekrajz kiállítása a Magyar Színházban

Pöttyöslabda

Május 16-án megnyílt az ország legnagyobb gyermekrajz kiállítása, aminek a Magyar Színház teljes épülete ad otthont június 2-ig.

A Magyar Színház már az egészen apró gyermekek számára is igyekszik szórakoztató előadásokkal készülni. A baba, gyermek és ifjúsági darabok mellett a színház arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy felkarolja és támogassa a tehetséges gyermekeket és fiatalokat.
Az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány harmadik alkalommal hirdette meg művészeti pályázatát, melynek nem titkolt célja, hogy a fiatalokat kicsit kiragadják a tech világból, a képernyők elől, és visszavezessék őket a két kézzel való alkotáshoz. A Magyar Színház örömmel csatlakozott ehhez a nagyszerű művészeti kezdeményezéshez, mely egyszerre szól a játékról, az örömről, az alkotás szabadságáról.


A Magyar Színház és az Alkoss Szabadon egyedülálló kiállítását az évad végéig 2024. június 2-ig, tekinthetik meg az érdeklődők. A nem mindennapi tárlat több, mint 1500 pályaművel borítja be a színház falait. A pályaművek bemutatják a gyermekek álomutazásait és – az olimpia évében – a kedvenc sportélményük inspirálta alkotásokat. A kiállítást Nagy Viktor a Magyar Színház igazgatója nyitotta meg, aki mint gyakorló édesapa elmondta, hogy születésnapjára is minden évben csak egy rajzot kér a gyermekeitől, mert számára ez a legértékesebb ajándék.
„Nyugodtan nevezhetjük műalkotásoknak ezeket a rajtokat, festményeket, a ma otthon ceruzát ragadó gyerekek között lehet, hogy ott vannak a jövő Csontváryjai is.” – Mondta Nagy Viktor, aki zakója zsebéből elővett két olyan gyerekrajzot is, amiket a Sopronban rendezett Legyetek jók, ha tudtok című darab kapcsán kapott az ott játszó gyerekektől. Majd hozzá tette, hogy szívesen haza is vinne a színházban látott képek közül néhányat.


„Nem egy kép van amit nagyon szívesen kiakasztanék a szobám falára. Borzasztó nagy öröm, hogy ebben a színházban létrejöhet egy ilyen értékes együttműködés, mint ez a kiállítás.”
A színház egy különleges produkcióval is készült. Felcsendült a Valahol Európában ikonikus, “Mi leszek ha nagy leszek…” című dala, a színház gyermekszínészei, Molnár Janka és Rancsó Dezső előadásában.
Tancsik Tímea az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány alapítója elmondta, úgy érzi, hogy a szabad alkotás missziója elérte a célját.
„Csodálatos meglepetés fogadott, amikor beléptem a színházba és megláttam a rajzokat. Amikor megálmodtuk a kiállítást úgy éreztük, hogy ki kell szakítani a gyerekeket a képernyő világából és arra kell őket buzdítanunk, hogy ragadjanak ceruzát és alkossanak szabadon. Úgy tűnik, hogy ezt sikeresen elértük, hiszen már a tavalyi évben is 1200 pályázat érkezett, idén pedig közel 500 darab. A gyerekek kreativitása és ahogy egy-egy témához nyúlnak nagyon sokrétű, mi magunk is rengeteget tanultunk.”
A rendhagyó kiállításmegnyitón köszöntőt mondott, Krucsainé Herter Anikó a Kulturális és Innovációs Minisztérium költségvetési, gazdálkodási és személyügyekért felelős helyettes államtitkára is.
„Hiszem, hogy a sport és a művészet igazi kihívás és az Alkoss szabadon kiállítás minden résztvevője győztes. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ma ezen a kiállításon itt lehetek” – Mondta Krucsainé Herter Anikó, aki Kodály Zoltán szavaival zárta beszédét.
„Csak boldog gyerekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország.”
A kiállítás tárlatvezetője Bodó János, a Bodó Galéria és Aukciósház tulajdonosa, az Alkoss Szabadon alapítvány alapítója volt, aki úgy érzi, hogy az eddig dobozokban heverő értékes alkotások nem is kerülhettek volna méltóbb környezetbe.

Ez is tetszeni fog