Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Csak egy kis baleset! Pipp és Polli kalandjai

Csak egy kis baleset! Pipp és Polli kalandjai

pottyos

Pipp és Polli, legújabb, kicsiknek szóló sorozatunk szereplői nagyon egyszerű kalandok hősei. Rajzolójuk Axel Scheffler, hiszen ő illusztrálta Julia Donaldson verses meséskönyveit, amelyeket már a magyar közönség is megszeretett. A kis tócsa és A szuper roller című könyveket hamarosan megtalálod a boltban!

21280Pipp és Polli, legújabb, kicsiknek szóló sorozatunk szereplői nagyon egyszerű kalandok hősei. Rajzolójuk Axel Scheffler, hiszen ő illusztrálta Julia Donaldson verses meséskönyveit, amelyeket már a magyar közönség is megszeretett. A kis tócsa és A szuper roller című könyveket hamarosan megtalálod a boltban!

Axel Scheffler 2011-ben addigi szerkesztőjével megalapította a Nosy Crow kiadót, ami – angolszász területen különösen szokatlan módon – független, kis kiadó. Ehhez képest kirobbanóan sikeresek lettek már első évben. Legsikeresebb, 200 000 példányban elkelt könyvük a Pipp és Polli (angolul Pip és Posy), amelyet közösen jegyez a kiadó és Scheffler.

Axel Schefflernek 2009-ben született kislánya, ami közvetlenül nem hatott rá művészileg – abban nem változott, hogy hogyan rajzol – de sokkal jobban felfigyelt olyan hétköznapi apróságokra, amelyek a legkisebbek mindennapjait kitöltik. Nézte, hogy a kislánya hogyan játszik, hogyan nézegeti a könyveket, mik tetszenek neki és mik nem. Felfedezte, hogy a kisgyerek milyen erővel élik meg az érzelmeiket, és milyen hirtelen váltanak teljesen ellentétes érzelmek között, mint a bánat és az öröm, a szégyen és az elégedettség. Ez inspirálta az olyan jeleneteket, mint amikor Posy elesik a rollerrel, megüti magát, és kétségbeesetten zokog, majd egy kis törődés után mintha mi sem történt volna, játszik tovább.

A szerkesztőjének is pont akkora gyereke van, mint neki, és miközben sokat beszélgettek a kisgyerekes mindennapjaikról, körvonalazódott bennük egy ilyen egyszerű, egészen mindennapi környezetben játszódó könyv gondolata. A kiadó javasolta, hogy emberek helyett két kis állat szerepeljen.

A könyvekben nem történik semmi – semmi nagyszabású: Pipp és Polli együtt játszanak, történik egy baleset, ütközés, konfliktus – de mindig csak egyetlen pillanat alatt lejátszódó esemény, ami megakasztja ezt a nyugalmat. És a kicsiknek maguknak kell túltenni magukat ezen – saját erőből kell visszatalálni a nyugalmi, játszós állapotba, és akkor bekövetkezik a happy end.

kistUgyanakkor a részletes rajz alkalmat ad nézegetésre, böngészésre – egyszerűségében is élvezhetővé teszi a könyveket egy felnőtt számára is. Itt találjátok a könyv angol nyelv honlapját, sok-sok érdekességgel.

És most hallgassátok meg, hogy nyilatkoztak azok a gyerekek, aki már ismeri Pipp és Polli kalandjait:

“A Pipp és Polli azért jó könyv, mert mindig történik valami, de mindig csak jobb barátok lesznek.”
“Azért jó, mert amikor a Pipp megijeszti a Pollit, akkor utána bocsánatot kér!”
“Az a kedvencem, amikor a Pipp ruhát választ, és akkor szoknyát választ, pedig fiú és ez olyan vicces.”

“A rolleresben az a legjobb, amikor segít a Pipp a Pollinak, mert elesett.”

Az angol kritikusok is szeretik:

“Scheffler rajzai tele vannak finom humorral és otthonosságot sugároznak.”

The Guardian

“Scheffler az egész világon rajongóivá tette a gyerekeket a graffaló alakjával. Ahogy most is, az ötéven aluliaknak szóló új sorozatával.”

The Daily Mail

“Pipp és Polli egyszerre ismerős és megnyugtató… Tökéletes választás egytől hároméveseknek. A graffaló illusztrátora, Axel Scheffler saját, kellemesen robosztus, színes könyvében megalkotta Pipp és Polli nagyon vonzó ovis-bölcsis világát. Várjuk a folytatást!”

 

2014. márc. 05.

 

Ez is tetszeni fog