Quantcast
Kezdőlap Ajánló Ezek a nem mindennapi nők alaposan felrázták a tudományt

Ezek a nem mindennapi nők alaposan felrázták a tudományt

pottyos

A nők mindig is fontos szerepet játszottak az amerikai űrprogram és a NASA történetében. Ennek ellenére tudományos vívmányaik és teljesítményük gyakran alulbecsült, vagy teljesen ismeretlen a nagyközönség előtt. A nőknek a történelem során mindig is meg kellett küzdeniük a tudomány, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika (STEM) területén való elfogadásért és elismerésért. Komócsin Laura, business coach szerint nincs ez másként hazánkban sem, ahol szintén hiány van a női munkaerőből ezeken a területeken. A LEGO Csoport legújabb LEGO® Ideas készlete, a Nők a NASA-nál szett – amellett, hogy a NASA fantasztikus női munkatársai előtt szeretne tisztelegni – inspirációként kíván szolgálni a jövő generációi számára, hogy bátran kísérletezzenek és válasszanak a megszokottól eltérő hivatást.

A LEGO-rajongó tervező, Maia Weinstock az „Űr határait meghódító nők” címmel mutatta be a Nők a NASA-nál LEGO szett ötletét a LEGO Ideas közösségi felületen. Az ötlet rengeteg támogatást kapott a többi rajongótól, és gyártásra is kiválasztották éppúgy az inspirációs értéke, mint a benne rejlő építési- és játékélmény miatt. A tudományos szerkesztő és író, valamint az űrfelfedezés, illetve a női tudósok és mérnökök iránt személyesen érdeklődő Maia Weinstock a Nők a NASA-nál projektje által szeretné ünnepelni a tudományos szakmákat választó nőket.

“A történelem során a tudomány minden területén – legyen az mérnöki vagy akár technológiai – alulértékelték az újító nőket a gyakran úttörő munkájuk ellenére. Emellett azt is láttuk, hogy amikor a tudományos területeken bátorítják a lányokat és a nőket, akkor sokkal valószínűbb, hogy ezeken a területeken fognak karriert választani” – mondta Maia Weinstock. “Ezzel a projekttel szeretném a reflektorfényt a nőknek arra a fantasztikus csoportjára irányítani, amely kulcsfontosságú szereppel bírt a NASA történelmének alakításában. Egy álmom válna valóra, ha tudnám, hogy az első ember a Marson – vagy az a mérnök vagy számítógépes tudós, aki segítette őt odajutni – a LEGO Nők a NASA-nál szettel játszott gyerekként, majd ennek eredményeként döntött a tudományos karrier mellett.”

„Számos olyan multinacionális vállalatnál coacholok felsővezetőket, ahol a munkavállalók többsége mérnök” – kezdi Komócsin Laura, business coach. „Rendszeresen panaszkodnak arra, mennyire kevés a női pályázó, pedig milyen sokat tudnának profitálni a másfajta nézőpontjukból, empátiájukból, kreativitásukból. A legtöbb gyerek még mindig olyan szakmát választ, amit a családjában, közeli ismerősi körében közvetlenül megismerhet. Ezért is nagyszerű, hogy ezen játék segítségével egy egészen új pályára is ráláthatnak” – mondta Komócsin Laura. – Tini gyerekeim a hír hallatán már azon vitatkoztak, melyikük melyik egységet fogja megépíteni és ki tudja, talán tényleg társaik közül kerülhet majd ki az első ember, aki a Marsra lép. Engem is annyira inspirál ez az új játék, hogy az eddig felnőtteknek tartott „Tervezd meg az életed” workshopomat átalakítom majd ennek a korosztálynak is, és ott is lehet majd használni ezeket a szenzációs játékokat.”

A készlet és a figurák végleges dizájnját Tara Wike és Gemma Anderson LEGO tervezők készítették el, amelyet Tara Wike személyesen mutatott be a Massachusettsi Műszaki Egyetemen Maia Weinstocknak és Margaret Hamiltonnak, aki egyike a LEGO formában megörökített tudósoknak.

Gyerekek bátorítása a határok áttörésére
A kiemelkedő teljesítmények elismerésére, valamint minden gyerek bátorítására, hogy azzá váljon, amiről leginkább álmodik, hamarosan elindul a Határok Áttörése című kihívás a LEGO® Life-on, amely a 13 év alatti gyermekek számára is biztonságos közösségi háló. A kampányban a gyerekeknek az álommunkájukat kell megépíteniük, majd megosztaniuk azt a LEGO Life-on, használva a négy példaképet is emlékeztetőül, hogy még a csillagos ég sem kell, hogy a határt jelentse.

Ez is tetszeni fog