Quantcast
Kezdőlap Ajánló Gyerek, konyhában, tablettel?! Nézd, mi sül ki ebből!

Gyerek, konyhában, tablettel?! Nézd, mi sül ki ebből!

pottyos

Sokat tehetünk azért, hogy a konyha ne anya remetekunyhója, hanem az egész családot összefogó, élményekben és persze ízekben gazdag központja legyen. Nem gondolnánk, de az együtt főzőcskézést ráadásul még egy app is segíti. Az pedig már csak hab a – közösen sütött – tortán, hogy észrevétlenül, de minőségi időtöltés és élvezetes percek közben tanulhatnak a gyerekek egészséges étkezésről, higiéniáról, gasztrotörténetről. Jól hangzik? Olvass tovább!

Nyilvánvaló, hogy közösen elkészíteni, majd jóízűen elfogyasztani valamit egyszerre jelenti az együttlét, a jól végzett munka és a finom étek örömét. Plusz pozitívum, hogy a gyerekek készségei észrevétlenül fejlődnek: a szeletelés, hámozás, gombócgyúrás, kavargatás során a finommotorika, a koncentráció és az együttműködési készség is fejlődik, az ízlelés, a szaglás és az ízlés is kifinomul. Ráadásul nem is hinnénk, milyen izgalmas titkokra derülhet fény, amikor közösen nekiállunk főzni a gyerekekkel. Mi az a szalmonella, és miért szolgálja az egészségünket a húshőmérő? Miért kell már megint kezet mosni? Igaz, hogy a bécsi kifli megállított egy egész török hadsereget? Csak csínján a nyers tojással? És vajon mit művel az, aki blansíroz?

Ne aggódjunk, ha mi magunk nem tudjuk az összes kérdésre a választ: ha a vasárnapi ebédet együtt készítjük, a megszokott főzőműsorok helyett most egy lebilincselő ismeretterjesztő videósorozattal is feldobhatjuk a „kotyvasztást”. Igen, igen, van olyan, hogy telefonozunk vagy tabletezünk az asztalnál, és az mégis összehoz minket! Jól válogatott, díjnyertes minivideok érhetők el egy szuper online videotárban. A Da Vinci Kids applikáció minivideói között a Finom ételek kategórián belül a Gasztrobbanás epizódjait is megtaláljuk, melyben a házigazda a gyerekek nyelvén, zenés-humoros kísérettel, szórakoztatóan vezeti be a srácokat a konyhaművészet rejtelmeibe. Mindemellett érthetően ad hangot az egészség szempontjainak (konyhai higiénia, tápanyagdús, természetes és egészséges menü), praktikus tanácsokkal is ellát (hogy lehet igazán apróra szeletelni, gyorsan hámozni stb.), és a fizika-kémia világából hozott konyhai példákkal még azt is segíti, hogy a gyerekek ebéd közben szedjék fel a „muníciót”, amivel lenyűgözhetik természetismeret-tanáraikat. Egy paradicsomos spagetti vagy a ropogós csirkecsíkok tehát jó apropót adnak arra, hogy megtanulják, mi az a viszkozitás, a forráspont vagy a gőznyomás. A főfogások mellett kedvenc desszertjeik receptjét is megtalálják tízperces, szórakoztató videók formájában, így a Gasztrobbanás akár szülinapi zsúrok, iskolai ünnepi előkészületek, háztartástannal kapcsolatos szakkörök visszatérő műsorszáma is lehet.

De a Finom ételek rovaton belül olyan gasztrotörténeti érdekességekre is bukkanhatunk, mint például a Vidra úr kalandjai sorozat egy epizódjának Kifli című része: ebből kiderül, hogy 1683-ban mi történt Bécs ostrománál, és mi köze mindehhez a félhold alakú bécsi kiflinek – vagy a kifli alakú félholdnak a török zászlókon.

Kötényt fel tehát, és fakanalat kézbe! A kisfilmeket együtt kiválogatva és megnézve neki is foghatunk a menü összeállításának, a hozzávalók kimérésének, és a feladatok elosztásának – mindezt úgy, hogy tulajdonképp egy kalandra készülünk. Így nem nyűg, hanem játék, tanulás és igazi öröm lehet a főzés – még jó, hogy épp megéhezünk a végére! A Da Vinci Kids alkalmazást most térítésmentesen is letöltheted ezzel a kóddal: PMTL-DVN-04042018

A Da Vinci TV a szórakoztató és egyedi tanulást különleges élő programokon is elhozza a gyerekek számára.  A csatorna tematikájához igazodó izgalmas helyszíneken szerveznek ottalvós programokat, Da Vinci Pizsamapartit! Az általános iskolások élményeken keresztül, szórakoztató módon és éjszka ismerkednek meg a helyszínekhez kapcsolódó érdekes tematikákkal. Állandó elem minden helyszínen az éjszakai kalandtúra, vagyis az adott intézmény tematikus, zseblámpás felfedezése például a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Korda Filmstúdióban vagy a pécsi Planetáriumban, hogy csak néhányat említsünk a helyszínek közül.

A Da Vinci TV műsorairól pedig itt lehet tájékozódni.

Ez is tetszeni fog