Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Ha nyár, akkor nyaralás és szabad alkotás

Ha nyár, akkor nyaralás és szabad alkotás

Pöttyöslabda

Bunkert építeni, arcpárnát festeni, kincskoszorút fonni vagy növényi lenyomatos girlandokat készíteni, persze, bármikor lehet, ám amint kitör a vakáció, a jó idő és a szabadság még inkább szabad alkotásra hív. Szóval ha bizsereg a kezed a tettvágytól, és olyan ötleteket keresel, amiket a gyerekeiddel is könnyedén elkészíthetsz, jó hírünk van: Kollár Borbála Alkoss szabadon! című kreatív ötlettárával senki sem unatkozik majd a nyáron!

Kollár Borbála gyerekei születése előtt ruhatervezőként és dekoratőrként dolgozott, anyaként azonban egyre fontosabb lett számára az emlékek megérzése. A naplónak induló Borarti blogot csakhamar kreatív tartalommal töltötte meg, majd a virtuális térből kilépve megszületett a Borarti alkotóműhely, ahol Bori kreatív foglalkozásokat, nyári táborokat, workshopokat, családi napokat tart. Nem túlzás hát azt mondani, több száz gyerek és szülei várták már, hogy Bori szabad alkotáson alapuló kreatív ötletei végre egy könyvben öltsenek testet.

Bori vallja, hogy a gyerekekkel való közös alkotás jelenti az igazi kreatív élményt. A szabad, elmélyülésre és szemlélődésre alkalmat adó alkotás észrevétlenül is fejleszti a gyerekek készségeit: „a szabad alkotás az, ahol nincsenek mereven, következetesen másolandó minták, pusztán egy alapötlet, amit aztán a kreatív gyerek kibonthat, a saját világára formálhat” – mondja Bori.

Fotó: Zergi Borbála/BOOOK Kiadó

Az Alkoss szabadon! Mindemellett környezettudatosságra is nevel: a használható eszközök, kellékek között számos újrahasznosítottat találunk. Egy erdei sétából vagy egy nyaralásból rengeteg olyan aprósággal térhetünk haza, amelyeket a későbbiekben hasznosítani tudunk egy-egy ötlet megvalósításakor. És ahogyan az összegyűjtött levelekből, termésekből a gyerekek valami újat alkothatnak, úgy ivódik beléjük a természet szeretete és tisztelete. A szemétnek tartott PET-palackot, kartondobozt vagy WC-papír-gurigát sem kell kidobni – az alapanyagok újra felhasználása megteremti a szabad, kreatív, tudatos élet alapjait.

A könyvbeli 38 kreatív ötlet különböző nehézségű, némelyiket a gyerekek egyedül is elkészíthetik, olykor pedig elkél egy kis szülői segítség. A megvalósításra váró feladatok az ünnepek és a mindennapok köré szerveződnek, így találhatunk ötleteket a nyaralás vagy az utazás idejére, inspirálódhatunk a gyerekzsúrok vagy akár a terített asztal dekorálása kapcsán, és olyan izgalmak is várnak ránk, mint a bunkerépítés, közös piknik a szabadban vagy az indiánosdi. A vakációban az időhiány sem lehet kifogás: itt az ideje bunkert építeni, árnyékszínházzal játszani, zsebkavicsot festeni vagy kincsnaplót vezetni… és átlapozni az Alkoss szabadon!-t még több inspiráló ötletért!

A könyvet keresd a könyvesboltokban vagy a www.boook.hu-n.

Ez is tetszeni fog