Quantcast
Kezdőlap Egészség Így hidratáld a gyereket a hőségben!

Így hidratáld a gyereket a hőségben!

Kovács Móni

Lári-fári, „csak” 35 fokot jelentett a meteorológiai szolgálat a minap, de a szemem nem csal: a Gellért-tér hőmérője 40 fokot, a férjem autója pedig 41 Celsiust mutatott. Én elüldögélek egész nap a légkondis irodában, a férjem a légkondis autóban, de szegény bölcsődések kint játszanak a hőségben. Az ő innivalójukról a dadusok gondoskodnak – finom gyümölcsteát adnak nekik és vizet – de amikor hazahozzuk (és persze hétvégén), rajtam áll hogy mit és mennyit iszik a gyerek. Szerencsére nálunk nincs gond ezzel, mert kiskacsa módjára pancsol és iszik, de tudom, hogy van, akinél ez nem megy ilyen egyszerűen. Íme, néhány ötlet, amit érdemes kipróbálni:

Ízesítsd a vizet!

Kockázz fel valamilyen gyümölcsöt – lehetőség szerint, amit a gyerkőc szeret – és egyszerűen keverd az italába. Nem csak frissítő ízt nyerhetsz vele, de nagyon jó móka nézni a kevergő-kavargó gyümölcsdarabokat és ráadásul még némi vitamin és ásványi anyag is kioldódik belőle! Nagyobb gyerekeknél még jobb, ha lefagyasztjátok a gyümölcsöt, esetleg formára is vághatjátok. Az eper már lassan teljesen eltűnik a polcokról, de a meggy a cseresznye vagy a mangó is jó választás lehet. Próbálkozzatok kedvetekre!

Hagyd elöl!

Ez egyébként nem tanácsos, ha félsz, hogy csupa víz lesz a parketta, a szőnyeg vagy a hörcsög, de különben szinte mindig bejön. Én úgy érzem magam, mintha a „Jelek” forgatásán járnánk, de egyrészt én magam is alapból szertehagyom a vízzel teli poharakat, de „szerencsére” a fiam is rám ütött, így már ketten tesszük kockázatossá az egyszerű mozdulatokat a lakás minden pontján. A család egyetlen rendszerető tagja (a férjem) pedig általában mindent kiborogat. Tényleg hihetetlen, de a fiam, ha lát egy poharat, amiben van valami, azonnal beleiszik. FIGYELEM! A sört, fröccsöt, pálinkát vagy romlott kávét NE HAGYD KINT! 😉

Használj mókás szívószálat (bambuszt, vagy szilikont, a lényeg, hogy ne műanyag eldobhatót!)

Ha nem is találsz mókásat, akkor csináljatok! Ragassz rá bajuszt, vagy kalapot, színezzétek ki – amit csak szeretnétek. Szívószállal valamiért mindig jobban esik az ital. Közben persze beszélgethettek a környezetvédelemről, vagy a pandákról is.

Csináljatok smoothie-t

Egyik csodafegyverünk a gyümölcspüré. Egyszerre tápláló és teli van folyadékkal. Válogassatok össze finom gyümölcsöket, zöldségeket, keresgéljetek a neten receptek után – a nagyobb gyerekek élvezni fogják, hogy akár egyedül is képesek elkészíteni egy finom innivalót!

Főzz levest!

A víz önmagában nem elég, fontos a só és az ásványi anyagok utánpótlása is. Kiváló forrása lehet ennek egy jól elkészített, zöldségekben gazdag leves – de egy „sima” húsleves is. Vannak, akik a hideg gyümölcsleveseket részesítik előnyben, igazából mindegy, a lényeg, hogy a gyerekeknek jó legyen.

Sós rágcsa

Akár sós mogyoró, akár puffasztott kukorica, a lényeg, hogy egyetek egy kevés rágcsálnivalót is. Sópótlásra kiváló (persze nem a legjobb) és ráadásul utána kívánja az ember az innivalót.

Tej?!

Tudósok szerint a tej is kiváló megoldás lehet a meleg napokra, mert a nyilvánvaló folyadékpótláson túl még fehérje is jut a szervezetbe, ami picit eltelíti a hasakat, és a tejben ezen kívül sok más hasznos anyag is megtalálható. Az én szemem is elkerekedett, a tejet nem feltétlenül tartom egészségesnek, de azt is tudom, hogy mások pedig igen. Szóval, ha nektek belefér, hogy a gyerek tejet vagy kakaót igyon, akkor ez is jó ötlet lehet.

Vészhelyzet esetére

Aztán van az a helyzet, amikor a felsorakoztatott ötletek közül egyik sem jön be. Szégyen-nem szégyen én például a lázas gyerekemmel bármit megitatok, csak jusson bele elég folyadék, így nem túl tudatos szülő látszatát keltve azért adni szoktam neki cukrozott üdítőt, vagy „kétdekás” gyümölcslevet is. Aki szerint ez már vérlázító, az nyugodtan hígíthatja egy kicsit vízzel az itókát – így a cukorpótlás is rendben lesz.

Ami még fontos: a gyereknek soha ne adj jéghideg italt a forróságban, ne itass vele túl sok vizet, mert az is veszélyes lehet és figyelj arra, hogy sokszor kínáld folyadékkal. Jó nyaralást és finom italokat kívánunk!

Forrás: parents.com

Ez is tetszeni fog