Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Így neveld bátorságra gyermeked! – mesebeli vagány lányok, értékes példaképek segíthetnek

Így neveld bátorságra gyermeked! – mesebeli vagány lányok, értékes példaképek segíthetnek

Pöttyöslabda

Mi a közös Hugonnai Vilmában, Pokahontaszban vagy Bors Boriban? Miért fontos, hogy a kisebbek is megismerkedjenek olyan vagány lányok történetével, akik egyben értékes példaképként is szolgálhatnak számukra? Cikkünkben olyan történelemből és mesékből ismert lányokat mutatunk nektek, akik nem csak követték álmaikat és hittek bennük, de meg is valósították őket.

Anna Sarve: Bolondos hercegnők könyve

Sanna Mander illusztrációival

Mit esznek a hercegnők? Miért csókolgatnak békákat? Melyik állat a hercegnők legjobb barátja? A finn Anna Sarve gyermekpszichológus – írónő és Sanna Mander illusztrátor arra vállalkoztak, hogy egy humoros és színes könyvben a hercegnői léttel kapcsolatban felmerülő összes kérdésre választ adnak. A könyvből olyan történelemből és mesékből ismert hercegnők kalandos életét ismerhetjük meg, mint Marie Antoinette, Krisztina királynő, Leia hercegnő, Pokahontasz vagy Hófehérke. A rövid, humoros leírásokon túlmenően a hercegnői lét titkaiba, a hercegnők különleges szokásaikba is betekintést nyerhetünk!

A kisebbek olyan hercegnők, királynők életét ismerhetik meg ebből az izgalmas kötetből, akik bátrak voltak, mertek kockáztatni, a saját útjukat járni, a maguk területén úttörők voltak, így példaképként is szolgálhatnak a kisebbek számára. Sanna Mander ugyanakkor nem veszi magát túl komolyan, könyve egyszerre informatív, izgalmas és vicces.  Az olvasó megértheti és megismerheti a hercegnői lét valamennyi aspektusát, étkezési szokásaikat, ellenségeiket, de a különböző korok hercegnőinek ruhaviseleteit is.

A Naphegy Kiadó gondozásában megjelent Bolondos hercegnők című kötetet Both Gabi, a WMN szerzője a következő szavakkal ajánlotta cikkében.

„A kötet vizuális világa – Sanna Mander féktelen fantáziájának köszönhetően – egészen szokatlan és magával ragadó.

Olyan szabadság árad mindegyik képből, annyira kreatív módon nyúl minden egyes témához, ami remélhetőleg teljességgel felszabadítón hat majd a jövő hercegnőire is.

Már hároméves kortól ajánlom egészen tízéves korig.”
Both Gabi, WMN.hu

Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Maros Krisztina illusztrációival

Kertész Edina szerző a 6-8 éves korosztály számára is könnyen érthető, didakszis mentes stílusban meséli el az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma akadályokkal teli életét.  Hiába született előkelő, grófi családba, már kislányként is mindig a babáit gyógyította és arról álmodozott, hogy egy napon orvos lesz belőle. Ám Vilma olyan korban élt, amikor a nők még nem járhattak egyetemre, ezért rengeteg akadályt kellett legyőznie, mire sikerült elérnie célját.

A gyönyörűen illusztrált képeskönyv a szakma körében is rendkívüli sikert aratott, nemrégiben oklevéllel is díjazták, mert bekerült a 2018-ban megjelent legjobb 25 hazai gyerekkönyv közé, korábban a Szívünk rajta program matricáját is megkapta. Az első magyar orvosnő kihívásokkal és akadályokkal teli életútja bármelyik gyereknek inspiráló példaként szolgálhat. Megmutatja, hogy kellő türelemmel és kitartással szinte bármilyen álmunkat valóra válthatjuk. A könyv betűmérete és formátuma miatt kezdő olvasók számára is ajánlott.

Ulrike Rylance: Bors Bori-sorozat
Lisa Hänsch illusztrációival

Bors Borinak, a tízéves kislánynak két vágya van: szeretne egy kutyát és nyomozóként bűneseteket megoldani. Ha már az első kívánsága nem teljesülhet, akkor nyomozásba kezd, hiszen egyszerűen nem kerülhetik el figyelmét a környezetében zajló rejtélyes, felderítésre váró esetek.

A vagány nyomozólányról szóló sorozatot különleges tipográfiai kiemelései miatt olvasni tanulóknak és önálló olvasóknak is ajánljuk. Ulrike Rylance fordulatokban gazdag, lendületes és humoros történeteinek, valamint Lisa Hänsch mozgalmas, képregényszerű rajzainak köszönhetően Bors Bori kalandjait a kisebbek is könnyen, szinte játszva tudják olvasni, így olvasásra nevelés szempontjából is telitalálat a sorozat. Nemcsak azért, mert egy rendkívül erős, és mindenre elszánt kislányt ismerhetnek meg rajtuk keresztül, hanem mert belépő lehet az olvasás világába.

„Ahhoz, hogy az olvasás rendszeresen visszatérő, szerethető szokássá nője ki magát szükség van olyan könyvekre, amik újra és újra visszavándorolnak a célszemély kezébe. Mert jófejek a szereplők, beszélgetéseik azon a csatornán folynak, ami egy hús-vér gyereknek is élvezetes, ráadásul nemcsak érdekes, de vicces is a történet. Változatos a tipográfia és az oldalakat -látszólag- sűrűn megtöltő rajzok, a néha képregényszerűen betűzdelt szövegeket nem kihívás, hanem öröm és izgalom olvasni. „

Hintafa blog

A sorozatban eddig megjelent kötetek:

1.Bors Bori – Tényleg semmi gond!
2. Bors Bori – Vészhelyzet a hullámvasúton
3. Bors Bori – Káosz a suliban
4. Bors Bori – A karácsonyfarablás
5. Bors Bori – Kémek a strandon

 

Több infó: naphegykiado.hu

Ez is tetszeni fog