Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. ILF neurofeedback a minőségi életért, a jobb teljesítményért

ILF neurofeedback a minőségi életért, a jobb teljesítményért

Pöttyöslabda
neurofeedback

Egyre több helyen olvashatunk az ILF neurofeedbackről, amely tőlünk Nyugatra már régóta alkalmazott terápiás eljárásnak számít, és amely hazánkban is egyre népszerűbb. Egy nagyon hatékony fejlesztőeszközről beszélünk, melynek segítségével fokozhatjuk a mentális teljesítőképességünket, optimalizálhatjuk idegrendszerünk működését, ezáltal kiegyensúlyozottabb, minőségibb életet élhetünk.

Az itthon is egyre szélesebb körben ismertté és keresettebbé váló fejlesztőmódszer újító, de közel sem új, hiszen gyökerei közvetve egészen az 1920-as évekig nyúlnak vissza, amikor Hans Berger elkészítette az első EEG-t, azaz elektroenkefalogramot és elkülönítette az alfa és béta agyhullámokat.

Az ILF (Infra Low Frequency) neurofeedback, vagy más néven Othmer-módszer a nevét Susan és Dr. Siegfried Othmer tudós, kutató házaspár után kapta, akik a saját rendszerüket az addig alkalmazott neurofeedback protokollokat alapul véve dolgozták ki több mint 30 éve, és életüket ennek folyamatos fejlesztésére feltéve megalkották a világon az egyik leghatékonyabbnak tartott neurofeedback tréninget.

neurofeedbackA módszer voltaképpen egy biofeedback eljárás, amely az agyi aktivitást egy EEG készülék segítségével valós időben megjelenítve megtanítja az agyat az optimális állapotának elérésére. A folyamatnak köszönhetően a központi idegrendszer önszabályozó rendszere megtanul megfelelően működni, így mindig képes lesz az őt ért ingerre megfelelő választ adni.

De lássuk, hogyan zajlik egy kezelés. A tréning során a kliens egy fotelben ül és egy általa kiválasztott filmet, animációt néz. Nem kell feladatot végrehajtania. A hajas fejbőrén elektródákat rögzítünk. (Az eljárás non-invazív, a kezelés során az agyba nem vezetünk semmilyen elektromos jelet, áramot!) Az ezekhez csatolt EEG berendezés érzékeli az agyhullámokat, majd azokat egy szoftver segítségével visszacsatolja a kliens számára kép (film), hang és rezgés formájában (egy plüssfigurát tart a kezében, amelyben egy rezgő egység található). Ezek a visszajelzések (feedback-ek) tükröt tartanak az agynak saját működéséről és ezáltal lehetővé teszik, hogy az idegrendszerben helyreállító folyamatok induljanak be, amelyeknek köszönhetően az agy öngyógyító tevékenységet végez. Tartós eredmény eléréséhez, mint minden terápiánál időre, ismétlésre van szükség, ami ebben az esetben legalább 30, de bizonyos kórképeknél, tüneteknél ennél több alkalmat jelent.

Kiknek ajánlott az ILF neurofeedback tréning? Lényegében bárkinek!

Az ILF neurofeedback implicit (nem tudatos) tanuláson alapul, így akár kicsi gyerekeknél is jól alkalmazható, mert nem kell feladatot végrehajtani kezelés közben. Gyerekek esetén sok más mellett a figyelemzavar, ADD/ADHD, tanulási nehézségek (disz-ek), alvászavarok, szorongás, tikkek, autizmus spektrumzavar, Asperger-szindróma, viselkedészavarok, dühkitörések, idegrendszeri éretlenség, kötődési problémák tüneteinek kezelésére használjuk.

neurofeedbackNeurotipikus gyerekeknél is jól bevált módszer a tanulás megsegítésében, a munkamemória fejlesztésében, amelyek által az iskolai teljesítmény javítható. Középiskolások, egyetemisták esetén segít a vizsgadrukk csökkentésében, a figyelem és a koncentráció növelésében.

Felnőttek mentális fejlődését is hatékonyan támogatja az ILF neurofeedback. Általa növelhető a munkateljesítmény, a stressztűrő képesség. Megelőzhető a kiégés, a relaxáció elmélyítésével javulhat a regenerálódás minősége, mértéke. Sikerrel alkalmazzuk egyebek mellett a migrén és krónikus fejfájás esetén, ahogyan hatékonyan bevethető az alvásproblémák, szorongás, pánikbetegség, depresszió és a hangulatingadozások, traumák és poszttraumás állapotok kezelésében is. Segíti a stroke utáni rehabilitációt.

Szívesen járnak ILF neurofeedbackre művészek kreativitásuk növelése, illetve a gyorsabb tanulás segítése érdekében, de szeretik élsportolók is, hiszen a tréningek során elérhetjük többek között, hogy jobban tudjanak koncentrálni, reakcióidejük javuljon, terhelhetőbbek legyenek és csökkenjen a versenyek előtti stressz, szorongás.

Megoldást kínál az ILF neurofeedback csúcsvezetőknek a döntéshozatal hatékonyságának növelésében és abban, hogy nyomás alatt is jól tudjanak teljesíteni, de fejleszti a koncentrációt, a memóriát és a kreatív gondolkodásmódot.

Nagyon sok, az életminőségünket rontó állapot, betegség mögött a központi idegrendszer hibás működése áll. Ezek enyhítésére, megszüntetésére kínál fájdalommentes megoldást az ILF neurofeedback.

Fontos megjegyezni, hogy a neurofeedback eljárás nem helyettesíti a szakorvost, pszichológust; bizonyos kórképeknél csak kiegészítő terápia lehet.

Ez is tetszeni fog