Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Interjú Dr. Lengyel Zsuzsa gyerek ortopéd főorvosnővel

Interjú Dr. Lengyel Zsuzsa gyerek ortopéd főorvosnővel

pottyos

Dr. Lengyel Zsuzsa 36 éve gyerek ortopéd orvos, és a mai napig ugyanolyan lelkesedéssel űzi szakmáját, mint a kezdetekkor.

Hogyan fejlődik a gyerek lába?

A csecsemő egyenes, teli talppal születik, nincs még lábboltozat! A sok kapaszkodó mozdulat, a mászásnál, felállásnál, járásnál történő munka a talpi rövid és a boka körüli izmok rendszeres, aktív munkája alakítja a boltozatot. Ennek kialakulásához 8-10 év kell. Izommunka nélkül nincs boltozat. A csecsemő ízületei és szalagrendszere még laza. Mivel ezek a boltozat passzív részei, az izom erősödéséig a gyermek lúdtalpasnak tűnik.

Milyen tényezők befolyásolják a boltozat kialakulását?

A láb formája, a boltozatok megléte vagy hiánya elsősorban örökletes, így a genetika az elsődleges. Jelentős tényező a kötőszövetek rugalmassága, az izomrendszer megfelelő ereje. Nagyon fontos a testsúly. Minden hídnak van terhelhetőségi határa, így a láb boltozatainak is. Hízással vagy fogyással mérhetően változik a boltozat magassága. A lábujjhegyen járás abszolút pozitív hatással van a boltozat fejlődésére, az első két évben, ez ebben az életkorban normális is. Kórosnak csak akkor tekintjük, ha ezt követően fokozatosan nem csökken a lábujjhegyezés időtartama.

Mi nem tesz jót a gyerek láb fejlődésének?

A civilizációs ártalmak széles skálája segít ebben. Ha a baba lábát hamarabb terheljük meg az állással, járással, mint ahogy egyedül képes rá, az amúgy is puha szalagrendszer megnyúlik. Ha hamar adunk rá cipőt, kikapcsoljuk a talp kapaszkodó funkcióját, mely erősítené a rövid talpi hajlítóizmokat. Később a passzivitással tudunk ártani. Fontos a sport, ne üljön sokat számítógép és TV előtt egy gyerek, hanem minél többet legyünk kint velük a szabadban, sétáljunk, játszunk, fussunk velük.
A hirtelen növekedésnél, ami elkerülhetetlen, ismét nyúlnak az ízületi szalagok. Felnőtt korban is sokat ront a mozgásszegény életmód, az elhízás és a rossz „divatos” cipők. Ami minden korban egyformánt káros, az a kemény, rugalmatlan talaj, amin járunk, ha városban élünk, és káros a kemény, merev talpú cipő is.
A bébikompot például megtiltanám. Aztán vannak olyan járást segítő eszközök, amelyek gurulnak, a gyerek támaszkodik rájuk és gyorsabban jut el a céljához. Csak éppen közben az egyensúlyérzéke nem fejlődik a kellő mértékben. A gyereknek a fal mellett tipegve vagy asztallábtól asztallábig próbálkozva kell megtanulnia járni. Lebeszélem a szülőket arról is, hogy kézen fogva vezessék a gyereküket.

Milyen lehetőségeink vannak a lúdtalp kialakulásának csökkentésére vagy annak kezelésére?

Hagyjuk a kisbabát a saját tempójában fejlődni! Ne állítsuk, ne járassuk! Ne adjunk rá cipőt, amíg nem az utcán jár. Természetes talajon (kavics, fű, homok) hagyjuk továbbra is mezítláb járni.

Próbáljunk jó cipőt találni! A gyermek bizonyos fokú természetes bokabedőlése miatt hasznos a zárt kéreg, mely tartja a bokát. Fontos, hogy a talp puha, könnyen hajlítható legyen. A betét, haránt- és hosszboltozat emelés nem szükséges. Ha a boltozatot alátámasztjuk, gátoljuk természetes kialakulását. Addig alakul a gyerek lába, amíg növekszik.
Rendszeresen sportoljunk, és fontos a lábtorna is. Pl. papírgalacsinokat vegyen fel a lábujjaival.

Mikor érdemes elvinni a gyereket ortopédiai vizsgálatra?

• 6 hetes korban a kötelező mozgásszervi vizsgálat, lehetőség szerint ultrahanggal együtt
• 4 hónapos kori mozgásszervi vizsgálat, ezt követően kötelező vizsgálat nincs, nem szükséges a gyereket ortopéd orvosnak látni, amikor a gyerek elkezd járni! A háziorvos kompetenciája a járás vizsgálat, és ha ő eltérést talál akkor kell ortopédiára menni.
• Iskola előtt a házi orvos végez el megint egy mozgásszervi vizsgálatot és ismételten probléma esetén a háziorvos küldi a gyereket ortopéd orvoshoz.
Fontos azonban, ha bármely életkorban a gyerek sántít vagy fájdalma van, akkor látnia kell egy ortopédusnak. Illetve növekedés befejeztéig, ha a szülőnek esetleg valami nem tetszik (pl. rossz a gyerek tartása, nagyon bedől a bokája 4 éves kor fölött, stb.)

gyerekcipo

Milyen cipőt érdemes vásárolni?

Első cipőnek semmiképp nem kell korrekciós cipőt venni! Ha már jár: a jó cipő hátul zárt, fogja a gyerek sarkát és bokáját, a kéreg legyen kemény, a cipő talpa viszont hajlékony , a cipő teteje legyen tágas, gömbölyű, hogy jól elférjenek benne a lábujjai.
Nem érdemes akkora hangsúlyt fektetni az első cipőre, ahogy azt az első gyermekes anyák teszik, ne gondoljuk azt, hogy ha most korrigáljuk, az amúgy nem létező deformitást, akkor azzal meg tudjuk előzni a későbbi problémákat (pl. rossz tartás).
A szülők bízzanak magukban és a gyerekükben! A mozgásfejlődés az agyban van kódolva. Annak van egy személyre szabott tempója, amibe nem szabad beleavatkozni. A mozgás fázisokat minden gyermeknek végig kell csinálnia (forgás, kúszás, mászás, ülés, állás, járás), a baba ezeket mind egyedül meg tudja csinálni. Ha időben elkezdjük sportoltatni, akkor valóban sok mozgásszervi problémát tudunk megelőzni. 3-4 éves korban jó elkezdeni akár vizisprotot vagy szárazföldi sportot.

Ez is tetszeni fog