Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Itt hibázza el a Modern Anyaság eszménye

Itt hibázza el a Modern Anyaság eszménye

pottyos

Voltál már annyira fáradt, hogy szó szerint keresztbe álltak a szemeid? Hogy egyszerűen sírvafakadtál, mert annyi dolgod volt, mert már azt se tudtad, mit csinálj legközelebb?

Valószínűleg igen. És valószínűleg sok másik anyukát ismersz, akik szintén.

Nem csak az alvásról van szó. Mert még ha a gyerek végig is alussza az éjszakát, te éjszaka valószínűleg azon pörögsz, hogy mit nem csináltál meg. És sok minden fog eszedbe jutni. Plusz a történetek a tökéletes anyukáról, aki csinos ruhában tologatja a babakocsit, pedig három gyereke van, mégis jut ideje magára. Persze te sose találkoztál még ezzel az anyával, de hallottál róla, hogy létezik.

Nem is a fáradtság visel meg igazán – hiszen arra számítottál is -, hanem azok az elvárások, amelyeknek úgy érzed, meg kell felelned. A Modern Anya elkötelezett szülő, tisztában van az aktuális nevelési trendekkel és mindig boldog.

A feminizmus eredetileg arról szólt, hogy a nők is egyenlő jogokkal rendelkezzenek. Például legyen lehetőségük dolgozni és szülni is. Vagy dolgozni, és nem vállalni gyereket. Vagy otthon maradni, hogy a gyereküket nevelhessék. Ehhez képest mégis úgy alakult, hogy leginkább mindent kell egyszerre.

Nagyon sok háztartásban a férj rengeteget dolgozik, így nem tud besegíteni otthon – az otthoni teendők mind a feleségre maradnak. Ugyanakkor neki is dolgoznia kell, mert bár kevesebbet keres, de jövedelmére szükség van. Erről mindenkinek megvan a saját véleménye – ami a nagyobb baj, hogy könnyen ítélkezik is mások fölött.

Ha te otthon maradsz a gyerekkel, akkor majd azzal vádolnak, hogy nem vagy elég feminista, eldobtad a karriert a gyerekekét. Ha dolgozol is mellette, és ezért baby sittert fogadsz, akkor a másik oldal vádol majd: mással nevelteted a gyereked? Milyen anya vagy te?

Milyen is tehát a jó anya?

1. Ahogy megszületik a gyermeked, kezdd el szoptatni. Gyermeked majd kedvesen odafordítja a fejét, azonnal megtalálja a cicit, hiszen ez a világ legtermészetesebb folyamata. Veled nem így történt? Akkor kudarcot vallottál! Természetesen kizárólag csak szoptathatsz, a bébi tápok az ördög művei. Ha ilyet etetsz a gyerekeddel, akkor kudarcot vallottál!

2. “Viseld” a gyermeked. Mindig. Szüksége van a közelségedre, hiszen kilenc hónapig a testedben hordtad. Nem hagyhatod csak úgy ott valahol. Úgy hívják: a negyedik trimeszter, tanulj meg hordozóval wc-re menni!

3. Este fektesd le a gyereket, aki pár percen belül elalszik. Ha nem, akkor valamit rosszul csinálsz. Ilyenkor esetleg ringathatod egy kicsit, és ha továbbra sem alszik el, akkor egyszerűen csak nem próbálkozol eléggé.

4. Akármit csinálsz, ne hagyd sírni a gyereket. Ha hagyod sírni, az azt jelenti, hogy fontos neked a saját alvásod, személyes tered, illetve szeretnél saját életet is a gyermeked érzelmi fejlődésének irányításán kívül. Ha így van, akkor nem csak anyaként vallottál kudarcot, de rossz ember is vagy.

Amikor azt mondják egy anyának, aki épp élete legnehezebb feladata előtt áll, hogy valamit rosszul csinál, az nem korrekt. Miközben mindent megteszel, hogy ne vallj kudarcot ez előtt a gyerek előtt, aki a legfontosabb neked a világon – nagyon veszélyes, ha a társadalom még bűntudatot is ébreszt benned.

Mindenről legalább kétféleképpen lehet vélekedni, és az eltérő véleményt képviselők el fogják ítélni a másik tábort. Éjjel óránként felsír a gyereked? Hagyd egy kicsit sírni, hiszen csak arról van szó, hogy nem tudja, hogyan kell elaudni egyedül. Ha ilyenkor mindig felkapkodod, nem is fogja megtanulni. VAGY: Soha ne hagyd sírni a gyermeked, mert még kicsi, fél egyedül, nem érti a helyzetet, és el is veszíted a bizalmát, ha ilyenkor nem rohansz azonnal és ringatod el. Ki dönti el, hogy mi az igazi megoldás?

Az ítéleteknek pedig se vége, se hossza. Egyedül te vagy felelős a gyermeked érzelmi és szellemi fejlődéséért, ezért szórakoztasd folyamatosan. Ha nem teszel eléjük már csecsemő korukban logikai feladatokat, 20-al kisebb lesz az IQ-juk, mint lehetne. Csak fajátékokat adj neki, mert a műanyag megmérgezi. Ne engedd, hogy akár csak meglássák a tévét két éves koruk előtt, mert elsorvad az agyuk. Ne hagyd egyedül játszani, mert nem érzi majd szeretve magát.

Milyen anyát is idealizál ez a világ? Aki mindent feláldozott, mindent a gyereknevelésnek rendelt alá. Hiába hiszed magadról, hogy te is ilyen vagy, ha a gyereked nem szereti a brokkolit, nem klasszikus zenét hallgat és képes leülni a tévé elé, akkor bizony kudarcot vallottál.

Márpedig nem biztos, hogy azzal teszel a legjobbat a gyereknek, ha mindig foglalkoztatod. Ha egyedül játszik, az igenis segít a kreativitása fejlődésében, és ha alapvetően visszahúzódó természet, akkor akármennyit ölelgeted, félénk lesz idegenek társaságában. A Modern Anyaság tehát nem ahhoz segít, hogy talpraesett és független gyermeket nevelj. A Modern Anyaság szembemegy a feminizmussal, mert eleve megtiltja, hogy a gyereknevelés mellett életed legyen.

Nem kell egyik vagy másik véglet mellett elköteleződni, az arany középutat kell megtalálni. Nem az a két lehetőség, hogy mindent feláldozol, vagy nem áldozol fel semmit. Minden anya a tőle telhet legtöbbet teszi, hogy a gyerekének minden tökéletes legyen, nem kell még több nyomás alá helyezni őket.

Forrás: redtri.com

Ez is tetszeni fog