Quantcast
Kezdőlap SzabadidőÁllatkertek Kalandozás a Veszprémi Állatkertben

Kalandozás a Veszprémi Állatkertben

Babos Borcsi

Tipp: A veszprémi állatkert folyamatosan újul, épül, de most is remek kikapcsolódást jelent. Várnak a Dínók!

Veszprémi Állatkert

Balatonnál, sejhaj de jó…! Csakhogy, amikor mi ide jövünk, szinte biztos az eső, vagy a nem éppen júliusi kánikula. Remek időtöltés volt anno, az akkor még egyetlen kisleányommal a fürdei Tesco, mert volt ott egy darab műanyag házikó, mászni, bújni, időt tölteni… De ennél most sokkal jobbat tudok! A veszprémi állatkert nem újdonság, de minden évben meglátogatjuk. Nagy terület, de nincs olyan sok állat, hogy túlzás legyen. Véleményem szerint nem csak a pedagógusoknak kellene tematizálni az állatkerti sétákat, hanem a családoknak is, hiszen a túl sok állatból a kicsi gyerek nem jegyez meg semmit. Sokkal nyugodtabb, ha egy-egy kifutó előtt időzhet, amíg szeretne, közben le-fel mászhat a korláton vagy kavicsozhat egy kicsit.

 

 

Négy-öt órát kellemesen el lehet itt tölteni, mert sétálni kell, méghozzá az erdőben. Árnyékos, kellemes ösvények, kiépített utak. Most ugyan több építkezés is folyik, új kifutók, hatalmas játszótér épül, de ez sem zavaró. ( A Fejes-völgyi bejárat lezárva) Több kis büfé és egy nagy étterem üzemel a kertben, nincsenek hatalmas sorok. Palacsinta, kürtős kalács, fagyi…

Nincsenek hatalmas attrakciók, az egész hely nyugalmas. Mintha az erdőben sétálva felfedeznénk néhány állatot. Sose feledjük el, hogy a növények is fontosak, azokat is meg kell csodálnunk, a természet csendjét is meg kell hallanunk. Erre itt akad lehetőség, vannak padok, asztalok, pihenni vágyóknak. Meg lehet nézni a makikat testközelből, van egy kis játszótér és nagy fedett kölyökdzsungel, majomház, elkerített madárröpde. Az állatok jellemzői minden ketrecnél ki vannak írva, érdekességek, állatvédelmi tudnivalók pedig nagy táblákon virítanak.

Külön, hatalmas területen helyezkednek el a szavanna állatai, itt a helyhez méltóan nagyon meleg tud lenni. Viszont itt a mosdó modernebb, mint az erdős részen. Mi ezt a részt mindig a végére hagyjuk, pedig itt is el lehet időzni, jól néznek ki a kétpúpú tevék csapatban, amikor esznek, és cuki az antilop, aki megtanította „bőgni” a kislányom.

Itt található az egyedülálló, állandó kiállítás: a Dínó park! Élethű figurák, életnagyságban, tudományos kiírás mindről. Megtudhatjuk, mit jelent a dinoszaurusz neve, hol találtak csontokat, hogyan élhetett. Régészkedni, fotózni, színezni is lehet, na de a legjobb, hogy be is lehet mászni az egyik dinoszaurusz szájába, ha nem féltitek a gyerek rövidgatyáját az éles fogaktól…

Ez is tetszeni fog