Quantcast
Kezdőlap Egészség Készítsd fel gyermeked immunrendszerét a bölcsire!

Készítsd fel gyermeked immunrendszerét a bölcsire!

Pöttyöslabda

Amikor bölcsibe, oviba adjuk a gyermeket, számítsunk rá, hogy eleinte gyakrabban lesz beteg. Ennek okait és a megelőzési lehetőségeket Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója foglalta össze.

Amikor a gyermek intézménybe kerül – főleg akinek nincs nagyobb testvére – újfajta kórokozókkal találkozik a szervezete, hiszen míg otthon csak egy-két kórokozó fordul elő, a közösségben az összes gyerek „hozza a sajátját”. Ez eleinte azzal jár, hogy a közösségbe került gyermek betegesebb lesz. Ki kell alakulnia a gyermek egyre magasabb ellenanyag-szintjének, hogy a szervezete hatékonyabban tudjon védekezni a hasonló kórokozókkal szemben. Ráadásul az őszi időszakban jellemzően amúgy is több kórokozó bukkan fel. A gyakori betegeskedés tehát nem immunhiányos állapotot jelez, hanem teljesen normális reakció, mondja Dr. Kovács Tibor.

Vannak úgynevezett hajlamosító tényezők, amelyek befolyásolják a gyakoribb megbetegedéseket. Ilyen például a D-vitaminhiány, a vashiányos vérszegénység, és egyéb nyomelemek hiánya. Fontos tehát a megfelelő D-vitamin bevitel, amelyet ősztől érdemes pótolni a gyermekorvossal egyeztetve: nagyobbaknak tabletta, kisebbeknek cseppek formájában. Ha a gyermek sápadt, fáradékony, étvágytalan, gyenge, gyakran fáj a feje vagy szédül, érdemes ellenőriztetni a vérképet.

Az immunrendszer erősítésével felkészülhetünk a közösségi kórokozókkal való találkozásra. Érdemes vitaminkészítményeket, aloe vera, grapefruitmagolaj tartalmú szereket fogyasztani, ezeknek pozitív hatásuk van az immunrendszerre. Jó, ha a gyermek étrendjében szerepel joghurt és kefir, de a probiotikumok fogyasztása is támogatja az immunrendszert.

Ha a gyermek sokat beteg, és nem találtak hajlamosító tényezőket, a gyermekorvossal történt egyeztetést követően alkalmazhatók olyan szerek, amelyek kórokozó-kivonatokat tartalmaznak. Ezek használata elősegíti az ellenanyagszint növekedését, és javítja a védekezőképességet, hívja fel a figyelmet az orvosigazgató.

Svábhegyi Gyógyintézet
https://svabhegy.eu/

Ez is tetszeni fog