Quantcast

Lázcsillapítás

pottyos

A láz az egyik legijesztőbb és egyben az egyik leggyakoribb tünet is úgy csecsemő és gyermekkorban egyaránt. Azonban a láz a szervezet jótékony reakciója a bekerülő kórokozókkal szemben (leggyakrabban vírusok).

 

 

Olyan mechanizmusokat mozgósít, amelyek az immunrendszer közvetítésével a korokozók semlegesítését, elpusztítását segítik, illetve ellenanyagok képzését indítja el.

Bármennyire is egyéb tünetet nem észlelünk a 3 hónap alatti újszülötteket és kis csecsemőket hőemelkedés és/vagy láz esetén gyermekorvosnak legrövidebb időn belül meg kell mutatni (pl. újszülött kori fertőzések késői megjelenése indulhat így)!

Fontos szabály: a lázas gyereket nagyon kell figyelni, vannak-e egyéb tünetek (pl. levertség, nyűgösség, különböző fájdalmak stb.). Lázról 38.0C fok felett beszélünk! Ezalatt hőemelkedés, illetve 37.0C fok alatt normál test hőről.

laz

A lázcsillapításra vonatkozó irányelvek nagyon-nagy változatosságot mutatnak. Praktikus tanácsként javasolhatjuk 38-38.5 C fok felett főleg esti órákban, lefekvés előtt ajánlott a gyermeknek lázcsillapítót adni. Ha csak hőemelkedése van, de fájdalomról panaszkodik, abban az esetben mérlegelendő a láz- fájdalomcsillapító adása.

Érdemes legalább 2 különböző hatóanyag tartalmú lázcsillapítót otthon tartani (pl. Nurofen, Panadol), melyeket magas láz esetén tudunk váltva használni. Ilyen esetben szóba jön még a hűtőfürdő, esetleg hűtő borogatás alkalmazása is! A lázcsillapítókat be lehet adni szájon át, és kúp formájában is, az adagolás módját mindig a gyerek kora és állapota határozza meg (pl. hasmenés esetén szájon át történő alkalmazást részesítsük előnyben).

 

 Amennyiben a láz 2-3 napon túl nyúlik, még egyéb kísérő tünetek nélkül is, meg kell mutatni gyerekorvosnak! Láz esetén a gyermeket gyakran itassuk, szobahőmérsékletű vagy egy kissé lehűtött folyadékkal!

 Dr. Hoffmann Ildikó csecsemő és gyerekgyógyász, neonatológus

Ez is tetszeni fog