Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Megérkezett a Pizsamátor! Interjú Rutkai Borival

Megérkezett a Pizsamátor! Interjú Rutkai Borival

pottyos

Miután a Rutkai Bori Banda Sárkányjárgánya körbeszáguldotta az országot, és számos családban „házi kedvenc” lett – megérkezett a Pizsamátor, és vele együtt az újabb kaland-dalok. Rutkai Borival beszélgettünk..

 

 

Miután a Rutkai Bori Banda Sárkányjárgánya körbeszáguldotta az országot, és számos családban „házi kedvenc” lett – megérkezett a Pizsamátor, és vele együtt az újabb kaland-dalok. Rutkai Borival beszélgettünk..

Te vagy az illusztrátora is az új mesekönyvnek, ami most jelent meg a boltokban, honnan ereded a képzőművészet iránt a szenvedélyed?

Nemcsak a Pizsamátornak vagyok az illusztrátora. 🙂 Az összes eddigi kiadványunkhoz én készítettem a képeket. Lásd: a Sárkányjárgány, azaz az előző gyereklemezes könyvünk, vagy a Festménymesék és Dalversek kötet, amiben a festményeim és  a felnőttekhez szóló dalszövegek randevúztak. Eredetileg az Iparművészeti Egyetemen végeztem, vizuális kommunikáció szakon, szóval ez nem csak egyfajta vonzódás, hanem ez az alapszakmám.  

Miért lett Pizsamátor a címe?

Egy igaz sztori az alapja; az egyik ismerősünk kisfia nem jött el a koncertünkre, mert pizsiben akarta átbulizni otthon a napot. Elképzeltem Balut, ahogy a képzeletével maga köré teremti a saját fantáziavilágát, s mint egy Pizsamátor nevű kalóz különböző kalandokba keveredik és átváltozásokon, varázslatokon esik át.

rutkai bori pizsamator

Mikor kezdtél el gyerekdalokkal foglalkozni?

Még a sokak által ismert Vacka-lemez (szerk.: Rutkai Bori első gyereklemeze Vacka dalok címmel jelent meg a Kossuth Rádió gondozásában.) előtt kezdtem gyerekdalokat írni, de közben a Magyar Rádió „beelőzött” és felkérte az akkori zenekaromat, a Specko Jednót, hogy készítsünk mesezenét Gaál Zsuzsa szövegeire a Vacka Rádió című műsorhoz. Ezekkel a dalokkal aztán évekig koncerteztünk, a mesejátékban szereplő zenekari nevünkön, Hébe-Hóba Bandaként. Később elkészítettük az első önálló gyerekzenei produkciónkat, a Sárkányjárgányt, és ezzel egy időben a „nevemre vettem” a zenekart, azóta Rutkai Bori Bandaként üzemelünk. Ez az újítás, úgy érzem, egy plusz lendületet adott nekünk, sokkal frissebb energiákkal, táncosabb zenékkel vagyunk jelen.

Miben más egy gyerekkoncert előadóként? Mit adnak Neked a gyerekek egy koncert alkalmával?

Olyanok, mint a vitamin. Gy-vitamin! Aktívabbak, nyitottabak, mint a felnőttek, a koncertek közös játékok. Néha olyan a hangulat, mintha házibulit rendeztem volna a saját gyerekszobámban. Rengeteg emlékem frissül, tér vissza amiatt, hogy sokat vagyok gyerekek között. 

rutkai bori

Mennyire vonod be őket az előadásba?

Mindegyik számunk egy-egy játék. Vagy horgolt bábokkal elevenítem meg a mesedalokat, vagy fel-feljönnek a színpadra, ahol beöltöztetem őket valamelyik szereplőnek, elvarázsolódnak, ufókká, zöldségekké, állatfigurákká, ezekhez a jelnetekhez színes horgolt sapikat készítek az adott figurák karakterjegyeivel díszítve. Vannak horgolt bábjaim is, amelyekkel lemegyek közéjük. Pl. a Sárkányjárgány végigkóstolgatja a csápoló, nyújtózkodó mancsokat.

Hogy telik egy átlagos napod?

Szerencsére nincs átlagos napom. 🙂 , mert mindig van valami aktivitás, eddig a könyvet készítettük, most a lemezbemutatóra készülünk, horgolom az új „szereplőket”, készítjük a háttérvetítést, klipeket forgatunk az új számokhoz, és néha kikapcsolódásként végzek egy kis házimunkát. Tegnap még egy moziba is eljutottunk, ma pedig kertészkedni fogok!

rutkai bori2

De kik azok a Pizsamátorok? Köztünk élő átváltozóművészek: hol kalózok, hol bunkerépítők, máskor porszívószelídítők, olykor piciklis artisták, balatoni indiánok vagy a Rizibizi Diszkóban halandzsázó maharadzsák. És ahogy a Pizsamátorok átváltoznak, úgy telnek meg színnel és varázslattal a hétköznapok… A lendületes tánczenék egyik játékból a másikba repítenek. Rutkai Boriék bátran nyúlnak „felnőtt” zenei alapokhoz, amit aztán át- meg átszőnek humoros mesevilággal. Az egész családot megtáncoltató, felvidító dalok szövegeit Bori írta, a könyvet is az ő festményei illusztrálják. A lemezbemutató koncerten a képekből készült animációk járnak a dalok nyomában, s színes vetített hátteret adnak a közös kalandokhoz. Fellépnek a lemezen közreműködő vendégművészek és gyerekszereplők, Bori horgolt bábjaival eleveníti meg a mesedalokat, színes sapkáival és csíkokban bővelkedő jelmezeivel pedig Pizsamátort varázsol a gyerkőcökből és a felnőttekből.
Keressétek a közös kalandokat, és találjátok meg a bennetek élő Pizsamátort!

 

Mindegyik számunk egy-egy játék.

 

A fotókat Nemes Péter készítette.

Rutkai Bori Banda facebook oldal

 

 


 

Ez is tetszeni fog