Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Mese a macskákról és a fenntartható táplálkozásról

Mese a macskákról és a fenntartható táplálkozásról

Pöttyöslabda

Mit csinál a biomérnök, mik azok az ízfokozók és állományjavítók, miért érdemes helyi és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani? Olyan kérdések, amelyek megválaszolása közelebb viheti a gyerekeket az egészséges, tudatos táplálkozás fontosságának megértéséhez. Ezt szolgálja Bíró Zsófia mesekönyve, A macska mondja meg!, amelyből az is kiderül, mi közük a macskáknak mindehhez.

Illusztrációk: Rátkai Kornél

Bíró Zsófia szerint a macskák igazán különleges lények, akik sokféle tudás birtokában vannak. A mese ötlete is akkor pattant ki a fejéből, amikor meglátott egy macskát átmenni az utca egyik oldaláról a másikra. Innen már szinte egyenes út vezetett Rettenetes Ivánkáig, a jóindulatú, de kétbalmancsos macskáig, aki elszánja magát az allergiától szenvedő kisgazdik megmentésére és az élelmiszeripar megreformálására.

A macska mondja meg! Mit egyél és mit ne több, mint mese: a szerzőnek fontos volt, hogy a gyerekek hiteles forrásból halljanak arról, sokszor mivel szeretnék megetetni őket. A szövegben felbukkanó, olykor ismeretlennek tűnő kifejezések (ökogazdálkodás, állományjavítók, ízfokozók, vitaminok stb.) magyarázata a kötet végén olvasható, ám a gyerekek már a történet során megtudhatják, melyik mit jelent. Zsófi egyedi humorának hála a könyv mindeközben igazán vicces, sőt, izgalmas is, hiszen az élelmiszeripar megreformálása mellett meg kell találni egy eltűnt macskát, munkát kell adni egy biomérnöknek, na és persze el kell kerülni, hogy Rettenetes Ivánka csupa jóindulatból kárt tegyen magában vagy a környezetében.

Illusztrációk: Rátkai Kornél

A BOOOK Kiadó gondozásában megjelent kötet tehát a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt élvezetes olvasmány, köszönhetően a színpompás illusztrációknak is, amelyeket Rátkai Kornél készített. A macska mondja meg! mesterséges aromákat, ízfokozókat és hozzáadott cukrot sem tartalmaz, sok hasznos információt azonban annál inkább, így a gyerekeinket később sem etethetik már meg bármivel.

Ez is tetszeni fog