Quantcast
Kezdőlap Ajánló Minden anyukának, aki már lett harapás áldozata a gyerkőc fogmosása közben

Minden anyukának, aki már lett harapás áldozata a gyerkőc fogmosása közben

Kovács Móni

Bátran állíthatom, hogy a gyermekneveléssel kapcsolatosan sok témában zavarba ejtően kevés cikk születik. A kisbaba megszületik – erről sokat olvashatunk. Tudjuk, hogy  a szoptatás nehéz, és a szülés előtti alakunkat visszanyerni sem egyszerű. De úgy gondolom, SOKKAL többet kellene beszélnünk például a hozzátáplálás küzdelmeiről, a szétcsúszó napirendekről, és a babák fogzásáról, fogainak ápolásáról.

A kisgyermekek fog- és szájápolása egy külön könyvet is megérdemelne, ahol az eltökélt anyák fogásokat tanulhatnának, hogyan keltsék fel a gyermeküknek a figyelmét a nemes cél érdekében, vagy amelyben illusztrált képek segítségével elérik azt, hogy a picik kinyissák a szájukat fogmosás céljából.

Ismerős? Vagy nálatok sétagalopp a fogmosás?

Bizonyos szakértők (bizonyára britek), de az is lehet, hogy csak a védőnőm szerint, ha a kicsi fogmosását már az első fogak kibújásakor megkezdjük, azzal elérjük azt, hogy a későbbiekben a napirendjébe épülve, tátott szájjal, angyali tekintettel várja este és reggel, hogy megmossuk a fogacskáit. Később pedig önszántából felmászik majd a fellépőre, nyújtja a fogkeféjét fogkrémet kérve, és szépen, tökéletesen, egy percen keresztül, fogkeféjét 45°-os szögben tartva, a fogkrémet nem lenyelve megmossa gyöngy fogacskáit.

Nos, ha nem is a fenti forgatókönyv szerint, de tényleg érdemes elindulni ezen a meredek úton.  A fogzásnál már könnyebb a dolgunk – a rágókákat a gyerekek nagy része szereti, hiszen színesek, csörögnek, és valós enyhülést hoznak a duzzadt íny, előbújó fogak fájdalmának enyhítésére. A svájci CURAPROX rágóka pont ilyen: speciális kialakításának köszönhetően többfajta rágófelülettel rendelkezik, és eredendően nem tartalmaz semmiféle egészségre káros anyagot. Rózsaszín és kék színben is kapható, ránézésre is elég multifunkcionális.

Ha pedig már kibújtak a fogacskák, kezdődhet a küzdelem. Sajnos konkrét javaslatot nem olvastam arra vonatkozóan, hogy hogyan érhetjük el a gyereknél, hogy
1. engedje, hogy megmossuk a fogát anélkül, hogy két tömbbel arrébb ne hallanák, hogy Kovácséknál fogmosás van, vagy ne harapná meg az ujjaimat próbálkozás közben;
2. esetleg ő maga mossa meg ügyesen a fogát, és ne csupán lenyaldossa a fogkeféről a fogkrémet;
3. bármilyen más módon távolítsa el a fogáról a lepedéket, hogy ne legyen színeződve a gyerek foga.

Nem vagyok jó anya, belátom. Csak este mosom a gyerekem fogát, akkor is sokszor inkább ráhagyom. Mármint a piszkos munkát. Élvezettel nyalogatja le a sörtéről a fogkrémet, majd megmossuk a tigris, a kacsa (!), a krokodil, és minden fürdővízben pancsikoló jószág fogait is. Nem csoda, hogy elfárad, és a sajátjaira már alig jut idő/erő. Néhanapján ráveszem magam egy textilpelenkás csutakolásra, mert azt látom a leghatékonyabbnak a mi esetünkben. Természetesen a fogközökben ott virít az aznapi menü, de a fog felszínéről, és az íny és fog találkozásából nagyjából sikerült kipiszkálni a lepedéket. Kizárólag a front oldalon, mert ha vagyok olyan merész, hogy hátulról is megpróbálok kapirgálni, 99,5% esélyem van arra, hogy egy ujjperccel kevesebbel, de minimum üvöltve és szentségelve távozok a helyszínről. A gyerek meg vidoran kacarászva.

Amennyiben elég ügyes, és közreműködő, akkor egész ezt a nagyon profi fogkefét válasszuk neki, mert nem sérti fel a fognyakat, de mégis jól tisztítja a fogakat. Például ilyesmit:  

Azon túl hogy nagyon szépen néznek ki ezek a CURAPROX CURAkid 4260 baba fogkefék, a pici, gumival borított kefefejek és a rendkívül puha, sűrű csomózású sörték gyakorlatilag kizárják a sérülés kockázatát, miközben alaposan tisztítanak. Ha pedig a gyermekeink még idősebbek – és a fogmosással kapcsolatban is együttműködőbbé váltak – akkor számukra is van terméke a svájci cégnek: a CURAPROX SMART fogkefe.

Tudtam én, hogy a gyerekvállalás nem lesz sétagalopp, de hogy pont a fogmosás lesz az egyik legnagyobb mumus? Nos, ezt álmomban sem gondoltam volna, hiszen szinte sehol nem jött velem szemben egyetlen cikk sem ezzel kapcsolatban.

Ha még nem tartotok itt, akkor készüljetek, ha pedig már túl vagytok rajta, akkor oszd meg velünk te is a fogmosással kapcsolatos élményeket, hátha új tippekkel gazdagodhatunk!
Addig se felejtsetek el mosolyogni! 🙂

Ez is tetszeni fog