Quantcast
Kezdőlap Apa szerint... Mindjárt itt az apák napja!

Mindjárt itt az apák napja!

Pöttyöslabda
apák napja

De mikor is van? Ugye?! Míg az anyák napját mindenki gyerekkora óta betéve tudja: május első vasárnapja, az apák napjával minden évben bajban vagyunk. Pedig nem annyira nehéz megjegyezni: minden június harmadik vasárnapja szól az apukákról, nagypapákról, férfi elődökről, ami 2024-ben június 16-ra esik.

De miért?!

Hogy miért van szükség az apák napjára azon kívül, hogy a webshopoknak szükségük van a pluszbevételre nyár elején? Nos, ugyanazért, mint az anyák napjára: hogy felismerjük és elismerjük az apák szerepét és fontosságát az életünkben, gyermekeink életében.

Az első apák napját Amerikában tartották 1910. június 19-én. Az ünnep egyik legnagyobb kezdeményezője Sonora Smart Dodd volt, akit édesapja egyedülálló szülőként nevelt fel, 8 testvérével egyetemben (második felesége belehalt a hetedik gyermekük születésébe). Eredetileg édesapja születésnapja, június 5-e lett volna az apák napja, de a hatóságok nem készültek el a teendőkkel, így esett június harmadik vasárnapjára az ünnep.

Számomra, mint talán a legtöbb átlagos családban felnőtt gyermek számára anyukám mindig az otthon melegét, a feltétel nélküli szeretetet, a puhaságot, lágyságot képviselte, amiért nem lehetek elég hálás neki.  Apukám ezzel szemben mindig keményebb dió volt: elvárásai voltak, nehezebb volt kivívni az elismerését, és csak nagy ritka esetben hagyta el a száját egy-egy kedves, vagy dicsérő szó. Hogy ez jó, vagy rossz dolog, máig nem tudom, de azt igen, hogy édesapám az élet kihívásaira és nehézségeire készített fel ezzel.

Az apa mint követendő példa?!

Tudjuk nagyon jól, hogy az anyák szerepe a családban pótolhatatlan. A sok házimunka, a mentális teher, amit a nők cipelnek nap mint nap, tagadhatatlan. De bármennyire is szeretnénk (?) néha lekicsinyleni, vagy kevésbé fontosnak feltüntetni a férfiak, és apák szerepét: nincs igazunk. Ugyanis a férfiak szerepe a gyereknevelésben éppen ugyanolyan fontos és meghatározó, mint a nőké.

Miért fontos a jó apaminta a lányoknak?

Egészséges apaképpel és apamintával felnőni igazi áldás a lányoknak és a fiúknak is. De hogy miért is, azt mindjárt végigvesszük:

 • Önbecsülés és önbizalom: Egy lány számára a jó apaminta segít kialakítani az egészséges önbecsülést és önbizalmat. Az apák által adott pozitív megerősítések és az atyai támogatás növelhetik a lányok önértékelését és magabiztosságát.
 • Egészséges párkapcsolati minták: Az apa viselkedése és az anyával való kapcsolata mintaként szolgál a lány számára a jövőbeli párkapcsolataihoz. Egy jó apaminta segíthet a lányoknak megérteni, hogy milyen egy egészséges és tiszteletteljes párkapcsolat.
 • Tanulmányok és karrier: Az apák szerepe a lányok oktatásában és karrierjében is kiemelkedő. Egy támogató apa ösztönözheti a lányokat, hogy magasabb célokat tűzzenek ki maguk elé az iskolában és a munkájukban.
 • Emocionális támogatás: Az apák érzelmi támogatása segíthet a lányoknak megbirkózni a stresszel és a kihívásokkal. Az apai szeretet és odafigyelés fontos a lányok érzelmi stabilitásának fenntartásához.

Hogyan hat egy jó apamodell a fiúk fejlődésére?

 • Férfimodell: Egy jó apaminta példát mutat a fiúknak arra, hogy milyen egy felelősségteljes, tiszteletteljes és szeretetteljes férfi. Az apák viselkedése gyakran mintaként szolgál a fiúk számára a saját viselkedésük kialakításához.
 • Értékek és erkölcsök: Az apák fontos szerepet játszanak a fiúk értékrendjének és erkölcsi alapelveinek kialakításában. Egy jó apa megtaníthatja a fiúknak a tisztelet, az integritás és a felelősség fontosságát.
 • Problémamegoldó képességek: Az apák gyakran tanítják meg a fiúkat a különböző kihívásokkal való szembenézésre és a problémák megoldására. Egy jó apa segíthet a fiúknak fejleszteni a kritikus gondolkodást és a konfliktuskezelési képességeket.
 • Érzelmi intelligencia: Az apák szerepe az érzelmi intelligencia fejlesztésében is kiemelkedő. Segíthetnek a fiúknak megérteni és kezelni saját érzelmeiket, valamint empatikusan viszonyulni másokhoz.

És miért fontos egy jó apa MINDEKINEK?

 • Biztonságérzet: Egy jó apa biztonságérzetet nyújt a gyerekek számára, ami alapvető fontosságú az egészséges fejlődésükhöz. Az apai jelenlét és támogatás segít a gyerekeknek abban, hogy biztonságban és szeretve érezzék magukat. Nem mellesleg az anya számára is létfontosságú ez a biztonságérzet.
 • Motiváció és bátorítás: Az apák motiváló és bátorító szerepe hozzájárulhat a gyerekek kitartásához és sikeréhez. Egy támogató apa segíthet a gyerekeknek elérni céljaikat és legyőzni a kihívásokat.
 • Kapcsolatok építése: Az apák hatása a gyerekek szociális képességeire is jelentős. Egy jó apaminta megtaníthatja a gyerekeknek, hogyan építsenek és tartsanak fenn egészséges és erős kapcsolatokat.

Összefoglalva, egy jó apaminta jelenléte és hatása elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából. Az apák példát mutatnak, értékeket közvetítenek, és érzelmi támogatást nyújtanak, ami mind hozzájárul a gyerekek önbizalmának, érzelmi intelligenciájának és szociális készségeinek fejlődéséhez.

Ha a gyerekeknek nem is jut egy eredeti, hús-vér édesapa, a nagybácsik, nagypapák, vagy a család férfi barátai is betölthetik ezt az apaminta szerepet, ami hasonlóan előnyös hatásokkal bír (amennyiben ez a férfi rendszeresen és tartósan jelen van a család életében.)

Éljenek soká tehát az apukák, nagypapák, és mindazon férfiak akik időt és energiát nem sajnálva a gyerekek életének a részei nap mint nap!

Ez is tetszeni fog