Quantcast
Kezdőlap Ajánló Mit csinál a testdizájner és az emlékszerkesztő?

Mit csinál a testdizájner és az emlékszerkesztő?

pottyos

Eltűnő és megjelenő szakmák. Felkészültél?

Egy jó minisztériumi állás – sóhajtott anyám, amikor megtudta, hogy 19 év után, két kisgyerekkel gazdagabban otthagyom a biztos állásom az ország vezető kereskedelmi tévéjénél és vállalkozásba kezdek. Létrehoztam a saját munkahelyemet, dolgoztam éjjel, amikor a gyerekek aludtak, ebédidőben, amikor a kicsi még otthon volt, de nekem csak az a cél lebegett a szemem előtt, hogy olyan munkát végezzek, ami örömet okoz. Meddig lesz még televíziózás és meddig lesz szükség riporterekre? A fiatalok nem néznek tévét, a youtubereket követik, aki többet keresnek, mint még mindig hüledező anyukájuk, hogy a gyermekük főiskola helyett egy kanapén beszél a sminkelésről, randizásról, kipróbál körömlakkokat, elutazik, ha kell a szponzorcég költségére és köszöni szépen, nem akar 8-4-ig egy irodában ülni. Ez a jövő? Igen. A harmadik ipari forradalom zajlik éppen: a robotika, automatizáció, 3D nyomtatás, mesterséges intelligencia teljesen megváltoztatja életünket és szakmák tucatjait söpri el. Jól nézd meg a könyvtárosokat, raktárosokat, ügyfélszolgálaton dolgozó hölgyeket, de még a jogászokat, brókereket is. Pár év múlva ugyanis jórészt algoritmusok helyettesítik őket. Már most csetbotok válaszolnak, amikor az ügyeidet intézed és sokszor a híreket is gépek, úgynevezett botok írják, a pizzát pedig pár év múlva a motoros fiúk helyett drónok szállítják majd. Néhány éven belül egy gyárban simán dolgozhat két ember csupán: az igazgató és a robotokat karbantartó Józsi. A többi munkát a gépek végzik el. Félelmetes? Igen. Fel kell készülnünk a változásra? Nagyon.

A gépesítés miatt a képzettség nélküli munkások állásai szűnnek meg először. Mit tanuljon a gyerek? Szükség lesz még diplomára akkor, amikor már ma 4-18 hónapos programozó, kódoló tanfolyamokon úgy vadásznak le a nagy cégek tuti álláslehetőséggel, hogy még nem fejezted be a képzést? A frissen végzett álláskeresőket képességekre szűrik a cégek: az érdekli őket, hogy tud-e a gyerek érvelni, prezentálni, csapatban dolgozni, adatokból összefüggéseket keresni és találni, elemezni. Csupa olyan képesség, amit a hagyományos iskolában nem tanítanak. Teljesen megváltozik a munkaerő piac, a gyerekeink már emlékszerkesztők, tesdizájnerek, virtuálisvilág mérnökök és gamification tervezők lesznek. A szilícium völgy beli NASA központjában működő, jövőt oktató Singularity University egyik vezetője szerint néhány éven belül mammutot is elő lehet majd állítani, csak pénz kérdése lesz. 10 év múlva az agyunk közvetítő nélkül fog tudni csatlakozni az internetre.

El kell  kezdjük a felkészülést erre a merőben más világra! Lehet, hogy néhány évenként karriert kell váltanunk, hogy legyen állásunk. Erről az új jövőről szól május 17-én, szerdán a budapesti Akvárium Klubban megrendezendő Future Work Festival, ahol az oktatás jövőjéről Vekerdy Tamás pszichológus beszél, magyar és külföldi tanárok tartanak bemutató órát, megismerkedhetsz az élményalapú tanítással, karrierváltó szülők mesélnek a tapasztalataikról és egy teremben csak a hozzátok, a szülőkhöz szólnak az előadások, beszélgetések. Hozd el a kamasz gyermeked, ő külön teremben találkozhat a youtuberekkel és szembesülhet azzal, hogy milyen más világ vár rá. Szerdától péntek délutánig pedig az összes iparág jövőjét beszélheti át cégvezetőkkel, coachokkal, trénerekkel templomban, közösségi irodákban és kerthelyiségekben. Ha bizonytalanok vagytok gyermeked pályaválasztását illetően, vagy te váltanál szívesen, május 17-19-ig húsz coach vár egy-egy óra karriertervező beszélgetésre. Higgy benne te is, hogy a változás egy óriási lehetőség, és van beszólásod.

Ezen a linken tudsz a fő napra jegyet venni 20% kedvezménnyel. A regisztráció után, a fizetéskor írd be a kedvezményre jogosító kuponkódot: FWF_3.

Ez is tetszeni fog