Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Most kezdődik a kullancsszezon

Most kezdődik a kullancsszezon

Pöttyöslabda
kullancs

Lyme-kór, kullancsencephalitis, kongói vérzéses láz – betegségek, amelyeket a kullancsok hordoznak. Fontos a megelőzés, de kullancscsípés és panaszok esetén forduljon azonnal orvoshoz!

Elkezdődött a kullancsszezon

Most kezdődik a kullancsszezon, hiszen az apró vérszívók főként áprilistól júliusig, majd szeptembertől novemberig a legaktívabbak, a nyári melegben jórészt meghúzódnak a nedves aljnövényzetben. Ezt megerősítette Dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyásza is: „Főként a tavaszi, illetve az őszi időszakban találkozunk kullancscsípés okozta bőrtünetekkel és fertőzésekkel. Mivel a kullancsok hordozhatják a Lyme-kórt vagy kullancsencephalitist, így nagyon fontos a megelőzés. A kullancsok nemcsak erdőkben, mezőkön, de akár a saját kertünkben is előfordulhatnak, ezért javasolt a zárt ruházat és a különböző kullancsriasztó készítmények használata. Ez utóbbira ügyelni kell a háziállatok esetében is, mivel gyakran ők hozzák haza a kullancsot. A fertőzés elkerülésének egyik alapvető eleme a bőrbe fúródott kullancs minél korábbi felismerése, ezért természetjárás után rutinná kell váljon saját bőrünk alapos átvizsgálása.”

A kullancs eltávolításának helyes módja

Ha mégis kullancs fúródik valakinek a bőrébe, akkor el kell távolítani minél hamarabb, mivel a fertőzött kullancsok a táplálkozás végén ürítik a kórokozókat. Az ízeltlábú jellemzően a fénytől elzárt területeken szokott megkapaszkodni a bőrben a szájszervével rögzülve, például a térdhajlatban és a hónalj területén. A kullancsot minél közelebb a bőrhöz, a fejénél megfogva kell eltávolítani csipesszel.Nem szabad a kullancs egész testét megnyomni, mert ezzel kipréselhetjük a kullancs által hordozott baktériumot vagy vírust a bőrbe. Léteznek a patikában erre a célra gyártott speciális csipeszek, eszközök is. Előfordulhat, hogy a kullancs szájszerve benne marad a bőrben, de ez nem jelent problémát, a bőr egy idő után ki fogja magából dolgozni.

A leggyakoribb kullancs okozta betegség a Lyme-kór

A két leggyakoribb kórokozó, amelyet a magyarországi kullancsok hordoznak, a kullancsencephalitis vírus és a Lyme-kórért felelős Borellia baktérium. Előbbi csupán a kullancsok 0,05 százalékánál fordul elő, általában évente 40-80 új beteget diagnosztizálnak hazánkban. A jóval gyakoribb Borelliát átlagosan a kullancsok 12 százaléka hordozza Európában, ugyanakkor a kifejlett példányok 12-50 százaléka is fertőzött lehet. Magyarországon évente körülbelül 1300 új regisztrált Lyme-kóros eset fordul elő, de Dr. Kósa Péter szerint a fertőzött betegek száma ennek többszöröse is lehet. A Borellia baktérium ellen nem szerez védettséget a szervezet, így a Lyme-kór többször is elkapható az életben. A fentieknél ritkább, szintén kullancsok által közvetített betegség a humán babesiosis, a humán monocytás ehrlichiosis, a humán granulocytás anaplasmosis, a tibola, a krími-kongói vérzéses láz, valamint a tularémia. A kullancsencephalitis nyers kecsketej fogyasztásával is bekerülhet a szervezetünkbe, mivel a kullancsot hordozó kecske kiválasztja a vírust a tejbe. Egyik betegség sem terjed emberről emberre.

Ezek a Lyme-kór első tünetei

A Lyme-kór első bőrtünete a kullancscsípést követően legalább 24 óra múlva jelentkezik, de jellemzően 7-10 nap kell ahhoz, hogy a bőrön felismerhetővé váljon a tipikus bőrtünete, mely eleinte a kullancscsípés körül homogén vörös ovális folt formájában jelentkezik, majd folyamatos növekedésével gyűrű alakot formál. „Akkor állítunk fel egyértelműen Lyme-kór diagnózist, ha megjelenik egy minimum 5-8 centiméteres átmérőjű és minimum 3-5 napja növekvő, tipikus alakú bőrpír. Ezen kívül lilás-vörös kis csomó jelentkezhet a fülön, ami szintén a betegségre utal. Ilyen jellegzetes tüneteknél további vértesztek nélkül azonnal antibiotikumos kezelés indítható.” – mondta az Affidea Magyarország bőrgyógyásza. A bőrtünetekhez társulhatnak még influenzaszerű panaszok, enyhe láz, fejfájás, izomfájdalom, majd kezeletlenül maradt esetekben hetekhónapok múlva szívritmuszavarok, ízületi és ideggyógyászati problémák jelentkezhetnek, mint például zsibbadás, ideggyulladás, idegbénulás vagy ízületi fájdalom. Fontos, hogy kullancscsípés és bőrpanaszok esetén minél előbb orvoshoz kerüljön a beteg, mivel a Lyme-kór okozta problémák később sokkal nehezebben felismerhetők, és nehezebben kezelhetők.

A patikai kullancstesztek nem megelőzésre valók

A patikákban kapható kullancstesztekkel kapcsolatban Dr. Kósa Péter kiemelte: „Ezek megbízhatósága és szenzitivitása eltérő, előfordulhat, hogy fertőzés esetén sem mutatja ki a kullancsból a baktérium vagy vírus jelenlétét, így a beteg megnyugszik és nem megy el orvoshoz, máskor pedig fals pozitív eredményt adhatnak. Ha valaki tud a kullancsról és a csípést követően bőrtüneteket tapasztal, mindenképpen el kell menni orvoshoz, bármit mutasson is a kullancsteszt. A Lyme-kór szerencsére gyógyítható betegség, amelyet penicillin származékokkal vagy egyéb antibiotikumokkal kezelnek pár hét alatt. Jelenleg a Lyme-kór ellen még nincs védőoltás, ugyanakkor a másik gyakori kullancs által terjesztett betegség, a kullancsencephalitis ellen már létezik vakcina. A védőoltási sor teljes felvétele 3-5 évre biztosít védelmet a vírus ellen.”

Ez is tetszeni fog