Quantcast
Kezdőlap Ajánló Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

Pöttyöslabda

Megkérdeztem a 10 éves lányomat, hogy milyen veszélyeket rejthet az internetezés:

  • lehet egy olyan veszélye, hogy felteszel magadról egy képet és valaki visszaél vele;
  • ismeretlen ember ír nekem, és akár elcsal valahova;
  • pénzes csalások áldozatává válok;
  • bántalmazás más gyerekek által (bullying);
  • rossz reklámokat nézek (pl. politikai);
  • sokat kütyüzök, bevonz az internet vagy a játék és utána nem úgy tudok figyelni a hétköznapi dolgokra.

Ezekről már máskor is beszélgettünk és szülőként már pici korukban is rettegtem attól, ha majd elkezdik használni a kütyüket és az internetet, akkor az mennyi veszélyt rejthet magában, hiszen még nekem is nehéz felnőttként a fentiekre figyelnem.

Nagyon fontos, hogy erről időről időre elbeszélgessünk velük, és tudják, hogy van hova fordulniuk, ha bármi hasonlót gondolnak vagy tapasztalnak. Nekünk, szülőknek pedig érdemes körültekintően kiválasztani otthoni számítógépünk digitális védelmét igényeink szerint, illetve gyermekünk korosztályától függően szülői felügyeletet telepíteni eszközeire. Ez nem bizalmatlanság, hanem gondoskodás.

Miért kell körültekintően használni az internetet?

A netezőkre számos veszély leselkedhet, ezek közül is a leggyakoribbak az adathalászat, a személyazonosságlopás, a profil feltörés, a kártevő programok, a rosszindulatú appok, a kéretlen levelek és a cyberbullying. Olyan, kifejezetten diákokat célzó veszélyekkel is találkozhatsz, mint az ösztöndíjas csalások vagy a hamis diákmunka ajánlatok.

Európa egyik vezető kiberbiztonsági vállalata, az ESET ezért figyelemfelkeltő kreatív pályázatot hirdet Magyarországon a 6-20 éves korosztály számára, Netezz biztonságban! címen.

A legötletesebb pályamunkákat értékes nyereményekkel jutalmazzák, nevezni október 31-ig az ESET oldalán lehet!

Két korcsoportban várják a pályamunkákat:

6-12 éves korig

Téma: Hogyan tehető biztonságosabbá az internet, Te hogyan védenéd a netezőket?

13-21 éves korig

Téma: Hogyan tehető biztonságosabbá az információs technológia (IT), Te hogyan védenéd a felhasználókat?

Mindkét korcsoportban digitális szövegeket és képeket lehet feltölteni az ESET pályázati aloldalára, az alkotásoknak csak a diákok képzelete szabhat határt, hiszen mesével, esszével, verssel, novellával, rajzzal, kollázzsal, vagy akár viccel, képregénnyel és mémmel is lehet nevezni.

A fődíj a 6-12 évesek korcsoportban egy Nintendo Switch szülői felügyelettel és sport játékkal, a 13-20 éves korcsoportban pedig egy Microsoft Xbox Series X 1TB játékkonzol, de a legjobb pályamunkák alkotói is értékes díjakat, internet biztonsági szoftvert, biztonságos követőt (Apple AirTag vagy Samsung Galaxy SmartTag), illetve ajándékcsomagot kapnak!

A pályázók, és mindazok, akik szeretnének minél nagyobb biztonságban netezni, az ESET Tudástárában hasznos és érdekes tartalmakat találnak. A kiberbiztonsági vállalat a gyerekek, a fiatalok és a szülők számára is összegyűjtötte a leghasznosabb tudnivalókat a biztonságos okoseszközöktől, a közösségi média használatán át az online ragadozók elleni védekezésig.

A Netezz biztonságban! – kreatív pályázatról bővebben az ESET oldalán lehet olvasni.

Ez is tetszeni fog