Quantcast
Kezdőlap Programajánló Őszi programtippek örökmozgó felfedezők anyukáinak

Őszi programtippek örökmozgó felfedezők anyukáinak

Évi Hernaez

Szándékosan nem írtam kormeghatározást a címbe, mert bár az én fiam két és fél éves, de azokat a tippeket, amiket felsorolok, gyakorlatilag kortalanul lehet végezni. Lehet, hogy azt gondoljátok, ez egy teljesen haszontalan cikk, hiszen ezek annyira alap őszi programok, hogy le sem kellene írni őket, ám miután a közvetlen környezetemben azt látom, hogy mégsem annyira egyértelmű a kicsikkel a szabadban csinálni érdekesebbnél érdekesebb dolgokat, mégis készítek egy kis összegzést.

Elfogult vagyok ezzel a csodálatosan sokszínű évszakkal, az ősz kislány korom óta a legkedvesebb időszakom az évben. Az illatok, a színek, az indián nyár, a csípős reggelek. Igyekszem átadni a lelkesedésem a kisfiamnak is, és a jelek szerint jó úton haladok, mert boldogan rohangál délutánonként újabbnál újabb dolgokat felfedezve.

Legyen szikrázó napsütés, borongós szürkeség vagy szakadó eső, mindenben megtaláljuk a lehetőségeket.

És hogy miket is csinálunk, amikor kiszabadulunk otthonról? Mutatom!

  1. Gesztenyét szedünk

 Alap őszi tevékenység, gesztenyefa mindenhol van a világon. Nekünk tizenöt percet kell sétálni azért, hogy teleszedhessük a kosarunkat, de mennyire megéri! Már az csuda érdekes, hogy milyen szúrós a gesztenye kabátja, ha szerencsénk van, egyik-másikban akár három gesztenyét is találhatunk, ha pedig véletlenül egy mini kerül a kezünkbe, na az a világ legmenőbb dolga! A kisfiam sikongatva csodálkozik rájuk, öröm nézni, hogy milyen lelkesedéssel szedegeti a földről ezt a szép barna termést.

Otthon aztán csak a képzeletünk szabhat határt! Nálunk a negyvenkilós boxertesó mellett hamar megvan a gesztenyék funkciója: a fiam dobálja őket a kutyának, aki ugrálva próbálja elkapni őket. Hangos kacagás és piros arcocska a bizonyítéka annak, hogy ennél jobb játék aligha van a világon.

Jövőre fogpiszkálók segítségével süniket is csinálni fogunk, és Dóritól lopva az ötletet telefestjük majd őket mindenféle színes rajzzal.

  1. Makkot szedünk

A gesztenyénél csak a makk érdekesebb! Tudtátok, hogy a sapkáját levenni pofonegyszerű, de egy két és félévesnek visszatenni már hatalmas kihívás? Nem túlzok, órákat elszöszöl ezzel a terméssel. Nemcsak a sapkákat próbálja rájuk tenni, hanem pakolgatja őket egyik teherautóból a másik traktorba, kavargatja őket a miniserpenyőjében, épít akadálypályát a kisautóknak. Most kezd imitálva játszani, a makk tökéletes kellék bármilyen szerepjátékhoz. Diófa sajnos nincs a közelünkben, de azzal is végtelen a lehetőségek tárháza.

  1. Színes leveleket gyűjtünk

 A levél alapvetően ugye zöld. Igen ám, de ősszel tele a világ színesebbnél színesebb fákkal! Olyan szerencsések vagyunk, hogy a természet mellett lakunk, erdő, hatalmas rét, kisfolyó csörgedezik a házunktól öt perc sétára. Ha nagyvárosban éltek sincs kifogás, hiszen fa még a legmodernebb településeken is található. Színtanulásra is kiváló foglalkozás a falevelek gyűjtése: sárga, barna, lila, piros, zöld! Csipkés szélű, kerek, hosszúkás, csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mire használjuk fel őket.

  1. Bogyók tanulmányozása

 Lehet, hogy szájbarágós, de inkább leírom: mindig legyünk a kicsik mellett, és a kezdetektől tanítsuk meg nekik, hogy semmilyen bogyót ne vegyenek a szájukba! A legtöbbjük nem mérgező, de ha tudják, hogy egyiket sem szabad megenni, akkor könnyebben elkerülhető a baj.

Rengeteg olyan bokor vagy díszcserje van, melyek telis tele vannak szép színes bogyókkal. Legutóbb a buszállomás mellett szedtünk néhány rikítóan pirosat, az ovi udvarán lilákat, a csipkebogyó pedig állandó barátunk a játszótéri főzőshow-kon. Vigyázni kell velük, némelyik könnyen befog a pici kezecskéktől a nagykabátokon keresztül mindent, de a szappan és a mosógép megbirkózik a foltokkal. Merjük gondtalanul élvezni a természet adta “játékokat”!

  1. Tócsában ugrálás

Az örök klasszikus, amelytől olyan sok anyuka félti a gyermekét. Nálunk a már említett kutyus miatt nincs olyan, hogy nem megyünk sétálni délután. Esőben, sárban, hóban sem maradunk otthon. Beszereztem a szükséges felszerelést, így tényleg semmi nem áll az utunkba. Gumicsizma, hosszú esőkabát, esőnadrág bélelt és bélés nélküli változatban, simlis sapka, és az elmaradhatatlan Spiderman-es esernyő. Garantált a szórakozás még akkor is, ha éppen úgy szakad az eső, mintha dézsából öntenék. A kutya és a fiam versenyt ugrálnak a pocsolyákban, öröm nézni őket.

Az esőben sétálás után egy gyors palacsinta és kamillatea felmelegíti a megfáradt testet és lelket is, csudijó program kisgyerekkel!

+1 Kirándulás bárhová

 Tudom, tudom, nem mindenkinek van a közelében olyan hatalmas erdőkkel borított hegyvonulat, mint nekünk. Az Alföld szívében nőttem fel, higgyétek el, én aztán tisztában vagyok a Magyarország nyújtotta lehetőségekkel, de biztosan mondhatom, még a Sárrét pusztaságában is volt hova bicikliznünk, ha kirándulásra vágytunk. Üljetek autóba, buszra vagy biciklire, mozduljatok ki néha még akkor is, ha a duzzasztógát nektek nem tűnik érdekesnek. A gyerekeknek minden újdonság, és a szülők képzelete csodavilágot varázsolhat egy egyszerű rétre is. Szedjetek faleveleket, őszi virágokat, tanulmányozzátok a pókhálókat! Lehet, hogy hamarosan mindent beborít majd a fehér hótakaró, és nem lesz ennyi látnivaló, mint most ősszel.

Élvezzétek ki minden percét kint, a jó levegőn. A család minőségi időt tölthet együtt, a gyerekeknek pedig garantáltan maradandó emlék!

Ez is tetszeni fog