Quantcast
Kezdőlap Ajánló Pelenkázási kisokos kezdő anyukáknak – ne ess pánikba!

Pelenkázási kisokos kezdő anyukáknak – ne ess pánikba!

Pöttyöslabda
pelenkázás

Biztos, hogy szinte minden újdonsült anyuka megkapta már a szülőktől és a nagyszülőktől a tökéletes pelenkázás receptjét. Ám valljuk be, ez nagymértékben függ az adott csemetétől is. Van, amelyik baba mellett robbantani lehetne, mert pelenkázás közben is alszik, viszont más babákat lekötözni is képtelenség lenne – nemhogy még pelenkát adjunk rá. Nézzük tehát a lehetséges megoldásokat, előnyöket és hátrányokat a babákra szabottan.

A pelenkázásról röviden

A pelenkázás folyamata mindig higiénikus kell, hogy legyen, hiszen a kicsik bőre rendkívül érzékeny. A használt pelenka levétele után, a friss pelenka felrakása előtt popsitörlővel és megfelelő, babáknak való krémmel, illetve hintőporral kenjük be a kicsi egész alsótestét. Ezzel megakadályozunk olyan problémákat, mint a pelenkakiütés. A tökéletes tartás érdekében a pelenka ne legyen túl szoros, de túlságosan laza se. Na, és milyen pelenkák, valamint eszközök közül választhatunk?

Eldobható pelenkák

A legtöbben ezeket a típusokat részesítik előnyben. Könnyen állíthatóak a két oldalukon, viszont millióféle létezik belőlük, beleérte az egyszerűen felhúzható nadrágpelenkákat is. Ebből adódóan nem biztos, hogy elsőre pont el fogjuk találni a csemeténk kedvencét. Mindegyik márka kicsit más, ráadásul ma már olyan speciális pelenkákat is kapni, amelyeket mindenféle különleges technológiákkal fejlesztettek. A probléma pedig pont itt kezdődik, hiszen elsőre nem fogjuk tudni, melyik lesz babánk számára valóban kényelmes. Van, akinek csak egy adott márka valamilyen típusa válik be, míg a másoknál pont ez okoz majd kiütéseket. Tehát ki kell próbálgatni az egyes márkák pelenkáinak különféle változatait. A pelenkakiütés pontosan emiatt a leggyakoribb problémák egyike. Ha ezt gyakran tapasztaljuk a csemeténken, akkor viszont nem árt, ha kifejezetten bio anyagokból készült, ökológiailag lebomló pelenkát választunk. Ezek a pelenkák természetes anyagokból készülnek, és semmilyen vegyszert nem tartalmaznak.

Textilpelenkák

A klasszikus, újrahasználható textilpelenkák egy ideje ismét virágkorukat élik. Rendkívül népszerűvé váltak a környezettudatos anyukák körében, és nem csak környezetbarát mivoltuk miatt. Az általában bio pamutból készült, minőségi és teljesen vegyszermentes textilpelenka nem csak az ára miatt éri meg, de rendkívül trendi mintákkal kapható. Nagy előnye, hogy hagyja szellőzni a pici bőrét, többször újrahasználható és még divatos is. Hátránya viszont, hogy bizony meg kell tanulni a hajtogatását, illetve megfelelően ki kell mosni a használt pelenkákat.

Hogyan kezeljük a pelenkakiütést?

Alapvető, hogy a popsitörlő kendő szükséges egy pelenkázás alkalmával, viszont a pelenkakiütést sajnos még ez sem tudja megelőzni. Ha valóban hatékonyan akarjuk kezelni, akkor ehhez először meg kell találnunk a tökéletes pelenkát. Ezen kívül figyeljünk a felhelyezésre. Ha a pelenka nem eléggé légáteresztő, nem jó a nedvszívó képessége és még túl szoros is, akkor garantált, hogy a csöppségünk alsó felén csúnya piros foltok fognak megjelenni. Ezt pedig a popsitörlő és a megfelelő pelenka mellett úgy tudjuk kezelni, ha minőségi krémekkel, valamint hintőporral előzzük meg a bajt.

Ez is tetszeni fog