Quantcast
Kezdőlap Ajánló Programajánló farsangi hétvégére

Programajánló farsangi hétvégére

pottyos

És igen, eljött a farsangi időszak vége. Február 13-án, húshagyó kedden magunk mögött hagyjuk a téli időszakot, hamvazószerdán megkezdődik a nagyböjt, s a készülődés húsvétra. De az előttünk álló héten még számos karneváli program vár. Ha szeretitek a színes forgatagot, akkor ez a ti időtök!

Tavaszvárás, téletemetés a Mezőgazdasági Múzeumban
Farsangkor minden mozgásba lendül, megkezdi harcát a fény az árnyékkal, a tavasz a téllel. Segítsetek be idén ti is a tavasznak! A Mezőgazdasági Múzeum családi farsangján mindenkit fényvarázsló, napfénycsalogató, vidám programokkal várnak. Egész nap neondiszkó, lámpakészítés, gyertyajóslás, középkori színpadi jelenetek, zsonglőrök, artisták lélegzetelállító mutatványai, népi játszóház, élményfal, közösségi szövet készítése, kézműves foglalkozások. Minden belépőjegy mellé forralt bor vagy tea jár a felnőtteknek és arcfestés a gyerekeknek. Félárú a belépő mindenkinek, akik jelmezben érkezik.

Szentendrei Karnevál – Farsangfarka Fesztivál
Szentendre belvárosának utcáit a velencei karnevál hangulatát idéző maskarások és szoboremberek lepik majd el ezen a hétvégén. A rendezvény legnépszerűbb és leglátványosabb programeleme a fáklyás – álarcos felvonulás, melynek keretében pazar, látványos tűzzsonglőr produkciót is láthatnak az érdeklődők. A gyerekek sem fognak unatkozni: álarckészítés, gyerekkoncertek, gyerekműsorok, a szentendrei óvodások farsangoló műsora várja őket. A Dumtsa sétálóutca átalakul karneváli hangulatú gasztronómiai vásárrá, ahol a látogatók megízlelhetik a farsangi időszakra jellemző ízeket: ropogós sülteket és a farsangi fánk káprázatos variációit. A rendezvény ingyenes.

Velencei Karnevál a Velence Korzón
A farsangi időszak végét Velencén középkori piactér felállításával és igazai középkori karneváli hangulattal ünneplik. Az esemény házigazdája a székesfehérvári Szabad Színház és a Sub Rosa régizene együttes, a műsorvezető Rákóczi Ferenc. A reneszánsz forgatagban a látogatókat artisták szórakoztatják, a gyerekek udvari zene kíséretében festhetnek majd maszkokat, de emellett még számos más gyerekprogram is vár rájuk. A vállalkozó szellemű résztvevők jégtömbökből szobrokat faraghatnak, az est pedig természetesen a Télboszorka elégetésével és tűzzsonglőr show-val zárul. A rendezvény ingyenes, 10-től este 8 óráig látogatható.

Vasútmodellek és LEGO
Tegyük fel, hogy elegetek van már a farsangból, viszont nagyon kedvelitek a vasútmodelleket és a LEGO-építményeket. Akkor ezen a héten malacotok van, mert két helyen is lesz ilyen témájú kiállítás a fővárosban. A 424-es Vasútmodellező Klub az ország egyik legnagyobb vasútmodell kiállításával, izgalmas és hatalmas terepasztalokkal, játszóházzal vár kicsiket és nagyobbakat Mátyásföldön. Az 1-es Villamos Klub Pestújhelyen állít ki péntektől vasárnapig. Itt a főszerep a LEGO városé lesz. A kisebbek számára irányítható H0-s vasút és tologatható Thomas vonat, valamint favonat is lesz.

A farsang utolsó napja
A farsang utolsó napja mindig keddre esik, hiszen húshagyó kedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap. Sok helyen, annak ellenére, hogy nem hétvégi napról van szó, mégis óriási parádét rendeznek. Két ismert példa a Velencei Karnevál utolsó napja illetve a New Orleans-i Mardi Gras-felvonulás. Ha most hirtelen nem is tudtok Amerikába repülni, az első kerületig talán el tudtok menni ezen a kedden. Itt ugyanis a Francia Intézet kávézójában hatalmas Palacsinta Party-val ünneplik meg a farsang végét, ahova egyaránt várnak kicsiket és nagyokat. A délután folyamán megtanultok óriás palacsintát sütni és talán még a „palacsinta-dobálás” technikáját is elsajátítjátok.

Forrás: Szélforgó

Ez is tetszeni fog