Quantcast
Kezdőlap Ajánló Programajánló hétvégére

Programajánló hétvégére

pottyos

Már elérhető közelségbe került a gyereknapi hétvége, amikor szinte minden utcasarkon találunk majd jobbnál jobb programokat, de ez ne akadályozzon meg benneteket abban, hogy ezen a héten is körülnézzetek a kínálatban, mert rendkívül klassz dolgokat találtunk most is.

Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014 végén aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. A kezdeményezéshez számos szervezet, és közel 15 000 ember csatlakozott, így létrejött a Magyar Természet Napja, amelyet minden év május 22-én, a Biodiverzitás Világnapjával egy napon ünnepelünk. Erről megemlékezve családi napra várnak mindenkit vasárnap Csillebércre, ahol játékos formában ismerkedhettek meg a magyarországi természetvédelem legfontosabb aspektusaival.

Május 20–21-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 22. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. 2017-ben a természet védelme, a környezetvédelem, a zöld területek megóvása, az újrahasznosítás kérdése és a környezettudatos élet kerül a Majális középpontjába. Ezen az egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatja meg, milyen változatos az a tudás, amelyet őriznek. Programjaik behálózzák a Múzeumkertet, a kincseikből készült Műtárgysétány az MNM épületét, a Tudássétányon pedig bárki tesztelheti saját tudását. Idén is felnőtt és gyerekprogramok, előadások, koncertek színesítik a programkínálatot.

Az ország egyik nagyszabású történelmi fesztiválja, a Tatai patara, amely idén 10. alkalommal kerül megrendezésre a tatai vár és az Esterházy tér környékén. A „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a katonai hagyományok autentikus megjelenítésére, a korszak művelődéstörténetére, a török és keresztény kultúra színes bemutatására. A katonai hagyományőrző bemutatókon az 1591-1606 között lezajlott 15 éves, vagy más néven hosszú háború időszakának katonáit, életmódjukat, az alkalmazott harceljárásukat jelenítik meg egy hadimustrán, egy várostrommal, egy nyíltszíni csatával és az 1597-es petárdás várfoglalással. 12 év alatt a belépés a fesztiválra ingyenes.

Különleges nap virrad a Petőfi Irodalmi Múzeumra vasárnap, ugyanis ezen a napon életre kelnek Arany János költeményei a múzeum kertjében, méghozzá a látogatók segítségével. Izgalmas irodalmi kalandtúrára várják a családokat, akik beléphetnek majd a költő legismertebb verseibe és játszhatnak költeményeivel, felfedezhetik az Arany által használt kifejezések, szavak kincsestárát. Lesz versfaragó műhely, Arany Kávéház, ahol színészek egy aranyért Aranyat mondanak a fülünkbe. Lehet omnibusszal utazni, fellép Szalóki Ági, a Kolompos Együttes és a Sebő zenekar. Lesz gyerektáncház, térzene, Arany vetélkedő, könyvjutalom minden játékos családnak, sőt Arany kedvenc ételeit is megkóstolhatjátok.

Május közepén ismét felpezsdül a Bartók Béla út, és két napra a zene, az irodalom, a művészet, a finom ételek és italok és a jó hangulat főutcájává válik. Az utcai örömzenélés, jazzkoncertek és utcabuli mellett street art alkotásokkal, köztéri installációkkal, közös virágültetéssel igyekeznek majd a résztvevők otthonosabbá és élhetőbbé tenni a Bartókot. A közösségi programok mellett egyedi ékszerkiállításokkal, dizájnvásárokkal, workshopokkal, galériasétákkal és sok jó családi programmal is készülnek a szervezők a Bartók Béla út legnagyobb tavaszi eseményére. Lehetőség lesz társasozni, macit készíteni, origamizni, megismerkedni különféle törzsi hangszerekkel, vagy akár meghallgatni Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertjét.

Forrás: Szélforgó

Ez is tetszeni fog