Quantcast
Kezdőlap Ajánló Programajánló hétvégére

Programajánló hétvégére

pottyos

A március 15-ei hosszú hétvége után, idén május 1-je is 4 napos ünneppé bővült. Ahogy márciusban, úgy májusban sem hagyunk cserben benneteket és kibővített ajánlóval jelentkezünk. Természetesen lesz benne majális-válogatás, de ezen felül sok más izgalmas eseményre is bukkantunk, amiket mind megosztunk veletek!

Felfedezők Napja
A Földgömb magazin immár 6. alkalommal rendezi meg a Felfedezők Napját, ahol szakemberek hozzák testközelbe az expedíciók és a terepi kutatás izgalmas világát a család minden tagjának, egy vidám fesztivál keretein belül. Idén az éghajlatváltozás áll majd az ismeretterjesztő előadások középpontjában. A fesztivál a földrajz ünnepe is egyben, hiszen a földrajzi ismeretek, a térbeli összefüggések feltárása, egyre bonyolultabb világunk megértéséhez alapvető fontosságúak. A kiállítók Idén is érdekes feladatokkal készülnek kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Próbára tehetitek majd tudásotokat, ügyességeteket a 7Próba játékon, vagy részt vehettek a „Fedezd fel és mutasd meg” fotópályázaton is.

Családi nap virágültetéssel

Április 28-án a 3. kerületi Nánási Udvarban egész napos ingyenes családi programmal készülnek a szervezők. 8 órától a reggeli szokásos Római Parti Piaccal kezdődnek a programok, 11-től arcfestés és ugrálóvár, 12-től állatsimogató várja a gyermekeket, délután pedig The Plan és az Apacuka zenekar előadását láthatjátok a színpadon. Az idei évben a Nánási Udvar indít egy új programot is „Mindenkinek legyen saját virága (világa)” névvel, amellyel a gyermekek virágok iránti szeretetét szeretnék erősíteni. A rendezvény napján a gyerekek árvácska-hagymákat ültethetnek el az udvarban a szüleikkel közösen, amit azután együtt ápolhatnak, gondozhatnak és végigkísérhetik növekedését, fejlődését.

Két keréken a tó körül
Szombaton első ízben rendezik meg a Decathlon Kerékpáros Családi Napot a Velencei-tónál. A nap folyamán edzettségi szinttől függetlenül kínálnak mindenki számára programokat, legyen szó a 28 km-es tókerülő túráról, ügyességi versenyről vagy tanulásról. Számos kiegészítő programmal is várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. A túrát 10 és 12 óra között lehet elkezdeni, ehhez előzetes vagy helyszíni jelentkezés szükséges. A Velence Korzó területén egész nap programokkal szórakoztatják a nem túrázó családtagokat. Egymást követik a kerékpáros bemutatók, rajzverseny, kerékcsere verseny, de kipróbálhatjátok az ügyességi bringapályát, vagy a pumpapályát is.

Tájházak kerékpárnyeregből
A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2018-ban is megszervezi hagyományos rendezvényét, a Tájházak Napját. Az idei kínálatból egy izgalmas családi programot szeretnénk kiemelni. Vasárnap vehettek részt a 6 Pest megyei település 10 tájházát érintő kerékpáros túrán, így egyszerre bicajozhattok és a tájházakat is megismerhetitek. A leírásban találtok ajánlott útvonalakat, illetve bizonyos időpontokban vezetett túrák is indulnak az egyes helyszínekről, amelyekhez bárhol csatlakozhattok. A táv tetszőleges: kerekezhettek 3 kilométert vagy 80-at a család összetételétől és erőnlététől függően. A tájházakban remek programokkal és finom falatokkal várják a szorgos tekerőket.

Szaffi újra a mozikban
A Jókai Mór kisregényéből készült felejthetetlen rajzfilm, a nemes úrfi és a török pasa lányának szívmelengető története 21. századi kép- és hangminőségben lesz ismét látható. Dargay Attila digitálisan restaurált egész estés rajzfilmklasszikusát május 3-tól vetítik országszerte. Ha nem szeretnétek ilyen sokáig várni, akkor ajánljuk, hogy látogassatok el április 30-án az Uránia Filmszínházba, ahol a Magyar Film Napja rendezvény keretében elsőként nézhetitek meg a felújított változatot. Sőt! 11-től lebilincselő programok is várják a gyerekeket: filmrajzoló, filmjátszó és a legmodernebb technikát használó „virtual reality” foglalkozásokon vehetnek részt.

Gőgös Gúnár Gedeon
A Gőgös Gúnár Gedeon című könyvet 1962-ben adta ki először a Móra Kiadó. Az első megjelenéstől a mai napig szülők, kisgyermekek és kisiskolások nemzedékei olvassák a kötetet. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a könyv szinte minden magyar család könyvespolcán fellelhető. A Gőgös Gúnár Gedeon írónője, Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája. Veronika – a Veronaki zenekar énekesnője – már régen tervezte a mű zenés feldolgozását, aminek végül 2016-ban érkezett el az ideje. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett, fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. A Libabál koncert meghívott vendége Szokolay Dongó Balázs, aki egyedi játékával teszi felejthetetlenné a koncertet.

Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála
Négy bábszínház hat előadással vendégeskedik a Budapest Bábszínházban április végén és május elején. Ezek közül az egyik a debreceni Vojtina Bábszínház, akik a Szerencsés János című darabot hozzák el a budapesti közönségnek április 30-án. A történet főszereplője egy szegénylegény, akit úgy hívnak, hogy Szerencsés János. És hogy mit akar ez a Szerencsés János? Hát a király lányának a kezét. A király meg azt mondja, csak akkor adja a lányát a Szerencsés Jánoshoz, ha a Szerencsés János az ördög fejének a tetejéről három aranyhajszálat elhoz. Elindul hát a Szerencsés János egyenesen a Pokol iránt. Hogy odaér-e? Hogy az ördögöt megtalálja-e? Hogy a fejéről a három aranyhajszálat elhozza-e? Aki kíváncsi, járjon utána!

Irány a hatvanas-hetvenes évek!
A hatvanas-hetvenes évek mindennapjaiba, a szórakozás és kikapcsolódás könnyed formáiba is belekóstolhatnak az érdeklődők a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban április 30-án és május 1-én megrendezett Skanzen Majálison. Ezen a két napon a Táncdalfesztiválok, majálisok, vurstlik és céllövöldék időszakába repíti a látogatókat a múzeum. Az „Átváltoztatjuk szalonban” kipróbálhatják a hatvanas évek smink és hajtrendjeit, de tánciskola is segíti az időutazást a múltba. Nem maradhatnak el a korszakot idéző játékos és kézműves foglalkozások sem. Lesz similabda, szélforgó, rongybaba és papírsárkány-készítés, gombfoci, de a május-ünnepen májusfa állítás is.

A Nagy Futam
A Nagy Futam az idei évben is megrendezésre kerül a Belváros szívében. Azon felül, hogy rendkívüli látványossággal szolgál a közönségnek, az esemény nem titkolt célja, hogy közelebb hozza a nézőkhöz a technikai sportokat. A rendezvény már hagyománynak számít Budapesten, s azért is igazi kuriózum, mert a rajongók annyira közel kerülhetnek itt a versenyzőkhöz és a versenyautókhoz, motorokhoz, kamionokhoz, mint egy zárt versenypályán soha. A földi és légi parádé elképesztő látványosságot nyújt május 1-jén a technikai sportok kedvelőinek és a laikusoknak egyaránt. A verseny előtti napon, április 30-án a Bajcsy-Zsilinszky úton a Bazilikánál lesz lehetőség a paddock látogatásra.

Majális egyveleg
Május 1-jén természetesen a majálisé a főszerep. Budapest számos kerületében rendeznek egész napos családi eseményeket, ezekből is válogattunk egy csokorra valót. Amennyiben egy kis nosztalgiázásra vágytok, Csepelre vagy Nagytéténybe menjetek! Csepelen Süsü előadás, retro slágerek és zenés időutazás is lesz a programban, Nagytétényben Pöttös Panni, Szűcs Judith és Dolly képviseli a nosztalgiaérzést. 10. alkalommal lesz a 18. kerületben Gépmajális traktoros felvonulással, veterán járművekkel, modellvasúttal, májusfa állítással és gyerekprogramokkal fűszerezve. A 16. kerületi Kertvárosi Majális is bővelkedik gyerekprogramokban: Fabók Mancsi bábszínháza, a Búgócsiga Zenede és Mis bohóc is fellép itt kedden.

Forrás: Szélforgó

Ez is tetszeni fog