Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Segítség, elsős lesz! – 4+1 tipp, hogy felkészülten várjátok a szeptemberi iskolakezdést

Segítség, elsős lesz! – 4+1 tipp, hogy felkészülten várjátok a szeptemberi iskolakezdést

Pöttyöslabda

Sokan szeppentek meg a hírtől nyáron: jövő szeptemberben minden 6 évesnek kötelező lesz elkezdeni az iskolát. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent? Még az intézmények sem tudják biztosan.

De akkor hogy lehet felkészülni?

Mi lesz Benivel, aki még egy pálcikaembert is csak nagy szenvedések árán rajzol meg? Vagy Julcsival, akit egyáltalán nem érdekelnek a számok, és beszélni is későn kezdett?

Minden új lesz. A tanító néni, a gyerekek, a helyzet, hogy most már nem (csak) játszunk, 45 percet végig kell ülni és figyelni.

A rengeteg új inger nagyon fárasztó, és ha a tudás elsajátításához szükséges készségek hiányoznak, akkor a sikerélmények is nehezebben jönnek.

Megoszlanak a vélemények arról, milyen mértékben érdemes a gyerekekkel tudatosan készülni az iskolára.

Ami biztos, hogy a célzott beszélgetés és játékok, illetve az olvasás segítenek a gyerekeknek egyrészt a készségeik fejlesztésében, másrészt abban, hogy már ismerős legyen valami az új környezetből.

Az ismerős pedig mindig sokkal kevésbé rémisztő.

A következő tanév elkezdéséig még 8 hónapunk van, nézzük, mely területekkel érdemes foglalkozni:

  1. Finommotorika

A sikeres írástanuláshoz elengedhetetlen, a 21. századi gyerekek nagy részének ez a terület mégis az egyik leggyengébb az iskolaérettségi méréseken. Ez nem csoda, hiszen az egyre több okoseszköz, gombos, zenélő, automata kütyü között a gyerekek jóval kevesebbet használják „edzésre” a kezüket, mint a szüleik, akik fára másztak, homokoztak, saraztak, építőkockáztak és rengeteget rajzoltak az ő korukban.

Az óvó nénik sok rajzolást, gyurmázást, homokozást, gyöngykirakózást szoktak javasolni a finommotorika fejlesztéséhez.

Mi pedig ajánlunk 2 foglalkoztatót, amiket a gyerekek imádni fognak, hiszen nemcsak remek feladatokat, de új barátokat is találnak majd bennük:

JÁTÉKOS, KREATÍV KIVÁGÓS

Ebben az állatos füzetben a színes ceruzák mellett az olló és a ragasztó is szerepet kap. A foglalkoztató tervezője úgy alakította ki a rajzokat, hogy középső és nagycsoportosok is könnyen összeállíthassák a figurákat.

Így nemcsak sikerélménnyel és új játékokkal gazdagodnak, de fejlődik a kézügyességük, a koncentrációs és a logikai készségeik is.

TÍZ SZÍNES PICI PACA

Festeni nem csak ecsettel lehet. De nem ám! A legjobb festőeszközzel mindenki együtt születik: ez pedig a 10 ujjunk. Ha eddig csak azért nem próbáltátok ki az ujjfestést, mert aggódtál, hány nap lesz eltakarítani a nyomokat a kreatívkodás után, ez a foglalkoztató neked való.

65 ötletet találtok benne, amivel remek képeket készíthettek ujjfestéssel. Próbáljátok ki!

  1. Logika

Az első iskolai feladatok nagyban építenek a logikára, így érdemes ezt a területet is fejleszteni, hogy a kicsik minél könnyebben vegyék az akadályokat.

Ebben lehet segítségedre a LÜK. Ez egy több mint 50 éves képességfejlesztő rendszer, mely jelenleg 35 országban, 18 nyelven érhető el, több országban az oktatási rendszer szerves részét képezi.

A LÜK a 21. századi gyerekek igényeit maximálisan figyelembe veszi, hiszen itt a tanulás az élményalapú játékosságra épül, a gyerekek pedig rengeteg sikerélményt szereznek vele, miközben fejlődik a logikájuk, ügyességük és a kitartásuk is.

Néhány cím kedvenc LÜK-füzeteink közül:

  • Iskolába készülök!
  • Már hatig számolok!
  • Látom, értem, tudom!
  • Bori és Bandi a nagymamánál
  • Szemrevaló fejtörők

 

Tudj meg mindent a LÜK-ről itt.

  1. Olvasás

A gyerekeknek hatalmas sikerélményt okoz, mikor először írják le a nevüket, vagy először tudnak kibetűzni olyan egyszerű szavakat: apa, anya, papa, mama…

Bár a legtöbb tanító óva int attól, hogy megtanítsuk olvasni a gyermekünket, a betűkkel való játékos ismerkedés hasznos és szórakoztató is lehet.

Ennek egyik kézenfekvő eszköze a meseolvasás, amikor nemcsak esti meseként, hanem délutáni közös programként lapozgatunk könyveket. Nemcsak felolvassuk, át is beszéljük az olvasottakat, így több terület is fejlődik.

Ezekhez a délutáni játékos pillanatokhoz ajánlunk 2 sulira felkészítő könyvet:

KÉPTELEN KÉPES ABC

Egy kevésbé ismert, de nagyon szórakoztató és végtelenül szerethető könyv a Janikovszky-könyvekből ismert Réber László rajzaival, ovis fülek számára jól csengő versekkel.

Egy olyan könyv, amit együtt olvasva szülő és gyerek is jól szórakozik, s mikor a kis elsős év végén önállóan is el tudja olvasni a szövegeket, lehetetlen lesz letörölni a mosolyt az arcáról.

EZ AZTÁN RÉMES!

A Rém jó könyvek első két tagja kimondottan azoknak a gyerekeknek készült, akik még NEM olvasnak.

A kötet gyerekekhez közel álló képi világa motiválja a kicsiket abban, hogy a képeket kedvük szerint fűzzék történetekké, így teremtsék meg az olvasástanuláshoz szükséges alapokat, majd lépésenként ismerkedjenek meg a betűkkel, később szavakkal, mondatokkal. A szülőket, nevelőket a kiadó honlapjáról letölthető feladatok is segítik a könyv feldolgozásában.

 

  1. Számolás

A matek igen kevés gyereknek lesz a kedvenc tantárgya. Pedig a számolás igenis lehet szórakoztató, arról nem is beszélve, hogy egy elsős gyereknek már rendelkeznie kell bizonyos számfogalmakkal.

Ha szülőként te sem annyira voltál oda a maradékos osztásért, és kiráz a hideg az egyenleteknek még az említésétől is, se csüggedj!

Mutatunk 2 könyvet, amiket garantáltan élvezni fogsz te is, és a gyermeked is:

GYURKA SZÁMOLNI TANUL

Mese egy kisfiúról, aki 5 évesen különleges felfedezőútra indul. Egy remek játék, amivel mi is kitölthetjük szabad perceinket akár a nagybevásárláskor a pénztárnál állva. Egy kivágható társasjáték, amivel az egész családot bevonhatjuk a számok birodalmában tett kalandtúránkba. Ez mind egy kiadványban, ahol Gyurkával együtt számolni tanulunk.

SZÁMOS SZÍNEZŐK 5 – 7 ÉVESEKNEK

Számok, színek és kincskeresés, aminek jutalma… hogy kiderüljön, ki kell próbálni!

Amit elárulhatunk, hogy a 44 feladatos foglalkoztató triplán hasznos, hiszen a számismeret mellett a finommotorikát és a logikai gondolkodást is fejleszti. És még nagyon-nagyon szórakoztató is. Ez már 4!

+1 tipp

Hogyan szerezhet leendő iskolásunk már ma olyan barátokat, akik az első osztályba is elkísérik?

Ebben nyújt segítséget Richard Scarry, aki az iskolára készüléshez egy komplett polcra való könyvet írt a Tesz-Vesz város sorozatba.

Számolás, ismerkedés a betűkkel, színezők, labirintusok, pontösszekötő, különbségkereső fejtörők, iskolás mesék, és még sok, játékos feladatokban bővelkedő foglalkoztató és mesekönyv, ahol végigkísérnek minket régi barátaink: Cicó, Egon és a többiek.

Ha kedvet kaptál a játékos fejlesztéshez, kezdjetek bele akár már holnap, pláne, hogy a kiadó webáruházában 2020. 02. 04-ig 25-40% kedvezménnyel vásárolhatsz meg több mint 50 iskola-előkészítő kiadványt.

Ez is tetszeni fog