Quantcast
Kezdőlap Ajánló Sportélményük megfestése repíti Rómába az Alkoss szabadon művészeti pályázat nyerteseit

Sportélményük megfestése repíti Rómába az Alkoss szabadon művészeti pályázat nyerteseit

Pöttyöslabda

Harmadik alkalommal hirdetett nyerteseket az Alkoss szabadon művészeti pályázata. A három korosztályban versenyző fiatalok közül az első helyezettek egy-egy Rómába szóló utazással lettek gazdagabbak, de további 19 fiatal is értékes elismerésben részesült a Budapest Parkban szombaton megrendezett díjátadón, ahol a fiatal tehetségek Dzsúdló koncertje előtt, a nagyszínpadon vehették át a díjakat. A legjobbnak választott alkotások több hazai és külföldi kiállításon vesznek részt a nyár és ősz folyamán, majd a műveket elárverezik, a befolyt összegből pedig óvodákat támogat a kiíró Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány.

Mindannyiunknak van sportélménye, és biztosan mindenkinek létezik legalább egy felemelő, elgondolkoztató, a sport szépségéről, kitartásról, alázatról mesélő kép a fejében, legyen az saját történet, vagy egy kedvenc sportolótól elkapott pillanat. Ilyen pillanatokat örökítettek meg az idei Alkoss szabadon művészeti pályázat jelentkezői a sport évében, amikor nyáron magyar olimpikonoknak, paralimpikonoknak vagy akár a magyar foci válogatottnak is szurkolhatunk a világversenyeken. Nem volt tehát véletlen a témaválasztás, ami nemcsak a kiírókat, de a pályázó sok száz, 8 és 20 év közötti fiatalt is megihlette.

A beérkezett pályaművek alkotói körében slágernek számított az úszás, a futás, a ritmikus sportgimnasztika, a foci és más labdajátékok, de a tánctól, a jégkorcsolyán át a motorsportig számos sportág inspirálta festésre vagy rajzolásra a gyerekeket. Az alkotások szinte mindegyike színekben gazdag és részletesen kidolgozott pályamű volt, amelyek közül számos festmény örökítette meg a sport szép pillanatain túl a nehezebb, kitartást és alázatot igénylő perceket is, megmutatva a téma megközelítési lehetőségeinek sokaságát.

Idén sem volt egyszerű dolga a 11 tagú zsűrinek, akik a téma hangulatának megjelenése, a kreatív színhasználat, a technikai kivitelezés és az alakzatok ábrázolása mellett természetesen az összbenyomást is értékelték. A végső sorrend három korosztályban, a 8-11, 12-15, valamint a 16-20 évesek körében is a shortlistre jutottak pontozásával dőlt el.

„Az Alkoss szabadon művészeti pályázattal a kezdetektől az egyik nem titkolt célunk, hogy a gyerekeket kicsit kiragadjuk a tech világból és a képernyők elől, és visszavezessük őket a két kézzel való alkotáshoz. Ez idén is sikerült, miután a zsűri több száz nagyon színes és kreatív pályamű közül választotta ki a díjazottakat. Az Alkoss szabadon elismerésével hazatérő kis művészek számára a hazai kiállítások szervezésén túl idén először külföldi megjelenési lehetőséget is biztosítunk a külföldi magyar kulturális intézetek hálózatán keresztül.” – mondta el a díjátadón Horváth Norbert, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány vezetője.

Mindhárom korcsoport első helyezettje a Zsolnay Porcelán külön az Alkoss szabadon pályázatára készült, Lendület névre keresztelt serlegét vehette át, amely az alkotás és a sportok szabadságát tükrözi. A szobor eozin anyagból készült, ami a Zsolnay egyik egyedülálló vívmánya fémes fényű, változatos színjátékot biztosító felülettel, amelynek köszönhetően nincs két teljesen egyforma mű, így még különlegesebbé és egyedibbé válik a díj.

Ez is tetszeni fog