Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló The best of 2013

The best of 2013

pottyos

Ez az év igazán jól kezdődik! – gondoltuk tavaly ilyenkor, amikor egy Nyitott Műhelyes Tandori-kötetbemutatóval és Agócs Írisz medvés kiállításával kezdtük a januárt. És – a sok-sok pozitív visszajelzés mutatta, hogy jól is folytatódott. – Győri Hanna szerkesztőnk összefoglalója a tavalyi könyveinkről.

 

 

Ez az év igazán jól kezdődik! – gondoltuk tavaly ilyenkor, amikor egy Nyitott Műhelyes Tandori-kötetbemutatóval és Agócs Írisz medvés kiállításával kezdtük a januárt. És – a sok-sok pozitív visszajelzés mutatta, hogy jól is folytatódott. – Győri Hanna szerkesztőnk összefoglalója a tavalyi könyveinkről.

kifli

Először is rengeteg új és jó könyvet adtunk a legkisebbek kezébe, komolyan, januárban még nem is sejtettük, hogy ilyen jó évünk lesz! Nagyon szeretem Levente Tani abszurd, humoros, melegszívű és hősies péksüteményeit a Kifli, a vikingben (ford. Keresztesi József), és a Kifli mellé december elejénkufli

beugrott Egy kupac kufli is, akik cseppet sem kiflik, legfeljebb az alakjuk egy icipicikét, viszont nem kevésbé meglepő dolgokat művelnek – például

mindig van náluk zsebásó és imádják a vadmarcipánt. vaki

Ráadásul heten vannak, mint… És szerencsére jön a folytatás is, újabb kufli-kalandokkal. Hogy a Pagony szereti az ovis humort, annak ékes bizonyítéka a Mese a vakondról, aki tudni akarta című német örökbecsű klasszikus megjelentetése, amely médiavihart kavarva érkezett meg hozzánk, hiszen olyan szavak szerepelnek benne, hogy kaki. Brrr! és Haha!

bbbba

Folytattuk a kicsik kedvencét, két nagyon jó Bogyó és Babócával – az az érzésem, hogy az írónőnek hiába nagyok már a gyerekei, mégis ihletforrásul szolgálnak a mesékhez – nagyon ismerősen vesznek ugyanis össze a kis bogárkák a társasozáson, illetve próbálja Bogyó altatni az éjszaka aktív Kukacot, mint ahogy ez a mi családunkban is lezajlik. Nemcsak a szülők, de a gyerekek is magukra ismernek a kis bogárkák kalandjaiban – a tökéletes mini-univezum Bartos Erika titka és ereje.

boszzog

Julia Donaldson versesmese-sorozata is bővült két kötettel szerencsére: a Boszi seprűnyélen és a Zog, a sárkány két mesebeli karakter, akik kicsit mások, mint azt tőlük megszokhattuk: a boszi jólelkű és aranyos, de ügyetlen, Zog viszont szorgalmas és okos, de nagyon szelíd. Vicces rímek garantálva, Papp Gábor Zsigmondnak hála!

Ahogy nőnek a gyerekek, egyre hosszabb meséket is szeretnek hallgatni, olyan könyveket, amelyben kevesebb már a kép, és az oldalakat a szöveg uralja.lesze Hiába a rengeteg gyerekkönyv, még mindig nehéz olyan mesét találni, ami a gyerekek mindennapjairól szól, mégsem regény és nem is képeskönyv, hanem sok, rövid, változatos történet – kezdő mesegyűjtemény, ahogy régen volt: Első meséskönyvem. Nem véletlenül örült annyira a közönségünk Vadadi Adrienn Leszel a barátom? kötetének, ami pontosan ilyen, és ráadásul az óvodában játszódik – örömmel, bánattal, veszekedéssel, barátsággal és sok-sok gyerekkel teli történetek a 4-5-6 éveseknek.

amig

Ha augusztusban a Leszel a barátom és a Bogyó és Babóca alszik volt a Pagony toplistáján, hát júniusban, a nyár elején az Amíg utazunk. Mulatságos volt látni, ahogy rávetik magukat a budapesti gyerekek a könyvre, és boldogan ismerik fel a közlekedési eszközöket, amelyeken nap mint nap utaznak. Gévai Csilla humoros-okos meséje a kisiskolásoknak szól, de Baranyai b. András színes, minden információt pontosan megjeleníti közlekedési-eszköz- és városképei már az ovisokat is elbűvölték – nagyon örültünk, hogy ennyien vettek meg egy, sem szövegében, sem képi világában nem mainstream könyvet, ami a minden bajával együtt nagyon szeretett Budapestünk legeslegjobb arcát mutatja meg.

titiping

Elérkeztünk a meseregényekhez: ebből tavaly annyi, de annyi jó jelent meg (nemcsak nálunk), hogy ez az 5-10 éves korosztály igazán el van velük kényeztetve! A mi külföldi kedvencünk marad Titi, a derék holland kisfiú, aki mindenkin segíteni próbál kis piros daruskocsijával. Most először a Gerlicepark állatain egy fura hippi és Penna bácsi segítségével, majd Mardoskán, a harapós kisfiún az Időjós nevű mogorva tudós birodalmában botladozva. De nagyon szeretjük a mi kócos, kedves Anna Laura Cantone rajzolta cicánkat és pingvinünket, ezeket a gyerekesen kíváncsi kisállatokat.

rum

Az év legjobban várt könyve pedig egészen biztosan az új Rumini volt! A Rumini a Fényvizeken nekem a kedvenc Ruminim lett rögtön. A levelezős forma rengeteg stílusjátékra ad lehetőséget, a szálak is sokkal kanyargósabban tudnak így gubancolódni. Nagyon örültem Rozinak is, végre egy vagány lány, akivel azonosulhatnak a kislány-olvasók is! A rajzok pedig szintén kihasználják a sokféle szövegműfaj és az apró darabokból álló forma minden lehetőségét – térképtől plakáton át részletes városrajzig van itt minden!

cstkicsi

A mesekönyveink közül kettőt a végére hagytam: a Csomótündért és a Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikémet). Egyrészt azért mert két – legalábbis a gyerekirodalomban – friss és különleges alkotóról van szó. És mindkét könyv egyszerre gyerek- és felnőttirodalom, többrétegű, elgondolkodtató szövegek – ahol a a humor, a mélység, és a kellő mennyiségű meghatás nagyon jól ki van porciózva. A Csomótündért – persze a gyerekolvasók után – a friss szerelmespároknak, a Kicsibácsit pedig a jól összecsiszolódott harmincon túli bácsiknak és néniknek ajánlom. Ráadásul: mindkét kötet gyönyörű.

gytvs

A mesék után pedig két új dologba vágott bele a Pagony tavaly, ami miatt nemcsak jó, de kalandos évünk (évvégénk) is volt: az egyik a Pagony Kreatív könyvek, aminek részeként sok-sok színező-foglalkoztató jelent meg a könyveinkhez, valamint egy nagyon speciális Gyurmatitkok című könyv, aminek segítségével egészen másképp fogunk gondolkodni a gyurmáról, mint előtte! A kreatív könyvek mellett megjelent Vrábel Kriszta Végtelen Spagetti szakácskönyve sok-sok közkedvelt pagonyos mesehőssel és nagyon finom ennivalókkal – jó nézegetni őket, és párat akár meg is süthetünk:)

ifmill

Az év végén végre elindult a Pagony ifjúsági tagozata, a Tilos az Á – ebben megfelelő helyre kerülnek a nagyoknak szóló könyveink, az Időfutár, amit egyre többen olvastok és szerettek, a Lídia, 16, egy igazán mélyen szántó kamaszregény, és a Millennium Expressz szövevényes történelmi kalandregénye.

 

Pagony – 2014. 02. 03.

Ez is tetszeni fog