Quantcast
Kezdőlap Programajánló Tisza-tó – A szegények „Balatonja”?

Tisza-tó – A szegények „Balatonja”?

Kovács Móni

Apósomék évekkel ezelőtt vettek két házat Tiszanána külső területén. Akkoriban még alig járt arra valaki. Jómagam is a Tisza partján nevelkedtem, igaz, hogy nem a tó, hanem a folyó közelében, de mindig is erős kötődésem volt a vidék vadregényes tájaihoz, hangulatához, az élővilághoz és a csodálatos vízhez. De az elmúlt két évben – főleg az elmúlt egyben – valami megváltozott.

Talán a Poroszlón épült ökocentrummal (amiről már itt írtunk nektek) kezdődött minden. Az épülése előtt gond nélkül szeltük át a belváros területét, néhány héttel ezelőtt úgy éreztük magunkat, mint egy forgalmas horvát, vagy olasz tengerparti kisvárosban. Az éttermekből fürtökben lógtak az emberek, parkolóhelyre vadásztak az autósok, a gyalogosok nem csak a járdán, de az utakon is szédelegtek. Mi van itt? Kérdeztük magunktól mindketten.

A vidék, talán a koronavírusnak köszönhetően itthon nyaraló emberek miatt, közeli és elérhető úticéllá vált elsősorban a természetet kedvelő, aktív pihenés hívei számára. Nem sokkal ezelőtt elkészült ugyanis a sokak által nagyon várt és vágyott kerékpárút, így már nem csak a Balatont, de a Tisza-tavat is végig tudják kerékpározni a biciklizés szerelmesei és a természetet kedvelő, kikapcsolódni vágyó családok, baráti társaságok. A kisebb túrát kedvelőknek a rövidebb, 70 km-es szakasz lehet a megfelelőbb, a profi bringásoknak a hosszabb, 95 km-es kör is csak egy kellemes délutáni levezető kör. Akármelyiket is választjuk, az biztos, hogy a közúttól teljesen elzárt úton, biztonságosan tekerhetünk, éppen ezért kiváló választás akár gyerekekkel is.

A bringaút áthalad néhány remek strand mellett is: Abádszalók a hatalmas csúszdáival, Poroszló szabadstranddal, éttermekkel, szuper rétesezővel és még egy régiségeket áruló udvarral is várja az érdeklődőket. Kisköre egy remek partrésszel, csúszdával és büfékkel (éppen most újítják fel), Tiszanána-Dinnyéshát szintén kiépített stranddal, szerény (2020-ban 600 Ft-os) belépővel várja a vendégeit.

Mi az utóbbi helyszínt ismerjük igazán jól, évente többször is ellátogatunk ide, de az idei tumultus, és az egy kilométer hosszan álló, parkoló kocsisor éles váltás volt a tavalyi, nyugodt évhez képest. A szépen felújított strand remek választás kisgyerekkel. A víz sekély, kellemes a hőfoka, párszáz méterrel beljebb egy pontonhíd jelöli ki a fürdőzésre alkalmas terület végét. A vizet takarítják, de azért rendre előfordul, hogy egy-egy sulyom felbukkan, amit a gondos szülők rendszerint kipecáznak és valamelyik növény tövébe, vagy a kukába dobják. Bérelhető kajak, kenu, vízibicikli – ha éppen ráérnek a jegyszedő kollégák, de nem árt tudni, hogy érdemes egy-két nappal előbb odatelefonálni, vagy személyesen lefoglalni valamelyik eszközt, ha biztosan szeretnénk vízre szállni. Itt egyébként kikötő is üzemel, rengetegen szállnak vízre napkeltekor, és indulnak horgászni akár egész napra is.

 

 

A gát túloldalán egy kemping és egy kis étterem is üzemel – teljesen alap ételeket kaphatunk itt. Kicsit beljebb mindenképp érdemes meglátogatni az Éva Presszót, ahol isteni finom meggysört csapolnak – akár elvitelre is!

Nánáról rendszerint át szoktunk tekerni Kiskörére, ahol megcsodáljuk a vízerőművet, sőt, át is tekerünk rajta, mivel a másik oldalán is csodás látnivaló vár bennünket: a hallépcső.

Kép forrása: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3163640360358592&set=pcb.3163641253691836&type=3&theater

Számunkra a Tisza-tó és környéke nem csak nyáron, de egész évben csodálatos kikapcsolódást biztosít – sőt, mi jobban szeretjük a csöndes, nyugodt reggeleket és estéket, amikor rajtunk kívül senki nincs a parton – ilyenkor nyugodtan tudunk sétálni, elengedhetjük a kutyát, és a gyerek is remekül elvan a parton.

Mindenképpen látogassatok el erre a vidékre is, mert ma még valóban élhetőbb árakon juthatunk szálláshoz, egy finom ebédhez, vagy egy egész napos strandbelépőhöz, így a kevésbé tehetős családok is megengedhetnek maguknak 1-2 hét minőségi, strandolással és élményekkel teli nyaralást!

Ez is tetszeni fog