Quantcast
Kezdőlap EgészségSzoptatás Túl sok, túl kevés – mihez kezdjünk az anyatejjel?

Túl sok, túl kevés – mihez kezdjünk az anyatejjel?

Kovács Móni

Az anyatejet és a szoptatást népszerűsítő vagy támogató anyákat, zárt csoportokat már-már szektáknak nevezik azok, akik ilyen-olyan okokból nem tudnak szoptatni, pedig szó sincsen ilyesmiről. A szoptatást pártoló édesanyáknak egyetlen céljuk van: hogy azok a nők, akik SZERETNÉK szoptatni a gyermeküket, azok minden támogatást és információt megkapjanak a témában. Mert jelenleg sem a kórházban, sem a védőnői szolgálaton keresztül, sem a gyermekorvosnál nem találkoznak mással, csak tápszerreklámokkal, vagy tápszerreceptekkel. Tisztelet a kivételnek.

Nem csak alkat/szerencse kérdése

Nekem személy szerint ÓRIÁSI szerencsém volt a fiammal. Császárral született, csak a harmadik nap estéjére lett tejem. Addig üvöltött szegénykém, kapott pótlást a kórházban (fogalmam sincs, hogy miből – akkor etették amikor nem láttam), kapott cumit is, amiről engem senki nem kérdezett meg, de mivel nagyon sírt, egyszerűbb volt betömni a száját.

Mivel még nem volt tejem, természetesen mi is egy tápszerrecept társaságában hagyhattuk el a kórházat.

Amikor hazaértünk és kiderült, hogy a baba hasfájós, mit sem tudva kezdtem el cumisüvegből adni neki a különféle gáz elleni készítményekkel kevert anyatejet VAGY tápszert. Fogalmam sem volt akkor még a cumizavar létezéséről, és arról sem, hogy micsoda szerencsém van, amiért a masszív cumisüvegezés és cumiztatás ELLENÉRE a fiam a cicit választotta. Jó sokáig, 40 hónapon keresztül.

De nem mindenki ilyen szerencsés. Bár felkészülten vágunk neki az anyaságnak, a cumizavarról sokáig nem hallunk. Ahogyan azt sem mondja el senki, hogy ha kevés a tej, tegyük gyakran mellre a babát, mert a szopizó szájmozgás serkenti a tejtermelést, ahogyan a pici babakezek cicimarkolászása is.

Ugyanígy azt sem mondják el, hogy nem kell megijedni attól sem, ha ömlik a tejünk. Vannak olyan testhelyzetek, amikor a baba fuldoklás nélkül képes szopizni. Ha nagyon nagy a vész, akkor is csak megkönnyebbülésig fejjünk a mellünkből, különben soha nem fog beállni a kereslet és a kínálat.

Senki nem említi, hogy a babák nem csak azért szopnak, mert éhesek. Hogy létezik úgynevezett komfortszopizás, ami fájdalmat csillapít, biztonságot nyújt, segít elaludni, ami csak azért van, mert anya közelében lenni jó, anya illatát és szívverését érezni jó, és a szopizó mozdulatoktól annyira el tud lazulni a baba…

Ha túl sok a tej…

Lehetőségünk nyílik leadni a lefejt anyatejet, léteznek kifejezett anyatej-gyűjtő állomások, de sajnos egyáltalán nem annyira egyszerű elintézni, hogy jöjjön a tejért a kocsi és elvigye. Egy rakat vizsgálaton át kell esnie annak az édesanyának, aki úgy dönt: segítene anyatej nélkül maradt társainak.

Lássuk milyen vizsgálatok tartoznak ebbe bele:

  • bőrgyógyászati vizsgálat (hogy a mell körüli rész nem fertőzött, megfelelően ápolt-e)
  • vérvétel és számos teszt (pl HIV és szifilisz szűrése is!)
  • székletvizsgálat
  • tüdőszűrő
  • környezettanulmány, amelyet a védőnő segítségével lehet elkészíteni

Érdemes a védőnőhöz fordulni első körben, ő jó eséllyel tud nekünk segíteni, de ezen az oldalon is mindent megtalálunk, ha úgy döntünk, hogy tejadó anyák szeretnénk lenni.

Ha túl kevés a tej…

Ha túl kevés a tej, akkor (ha megfelelünk bizonyos körülményeknek), lehetőségünk van anyatejet igényelni. Ezen az oldalon egészen pontosan megtudhatjuk, hogy ki jogosult anyatejre ingyen. Ilyen feltételek lehetnek például: koraszülött baba; kis súllyal született baba; ha az érett újszülött táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved és az anya saját tejével nem tudja táplálni. A többieknek a gyermekorvos receptre írja föl a megfelelő tápszert.

Csak ismeretlen anyatejet ne!

Sok helyen azonban látni olyan édesanyákat, akik eladásra, vagy csak simán ajándékozásra kínálnak fel anyatejet, ami nagyon nemes gesztus, viszont egyáltalán nem biztonságos! Ugyan nem egy magyar, hanem egy amerikai vizsgálat ugyanis azt találta, hogy az ilyen módon elkelt anyatejeknek mintegy 75% emberi fekáliával volt fertőzött. Ugye te sem szeretnél ilyen anyatejet adni a babádnak csak azért, mert neked nincs tejed? Ennél tényleg sokkalta jobb és biztonságosabb megoldás a tápszer!

Elásni a csatabárdot

Azt hiszem minden szoptató, vagy szoptatni tudó édesanya nevében elmondhatom, hogy nem az a célunk, hogy megalázzuk, lenézzük, mindennek elhordjuk azokat az édesanyákat, akik nem tudnak, vagy nem akarnak szoptatni, hiszen ez mindenkinek saját döntése.

De azért igenis harcolni fogunk, hogy minél több nő és édesanya jusson megfelelő információhoz az anyatejjel és a szoptatás előnyeivel kapcsolatban. Mert igenis sokszor fájdalmas a szoptatás, és véres lehet az édesanya mellbimbója, de ENNEK NEM KELLENE ÍGY LENNIE! Megfelelő segítséggel, támogatással kideríthető a helytelen szopási technika oka (Lenőtt nyelv? Befelé forduló mellbimbó? Rossz mellretétel? Számtalan oka lehet annak, ha fájdalmas, sikertelen, rossz élmény a szoptatás!), amit időben érkező segítséggel orvosolni lehet!

Ha túl sok a tej, ha túl kevés – mindenre van megoldás, csak a megfelelő emberektől kell kérdezni – és ezek a zárt, „szektás” csoportok igenis segíteni fognak Neked is, ha problémád adódik. Merj csatlakozni és kérdezz bátran, minden anyának volt először gyermeke és mindannyiunknak voltak problémái a szoptatás folyamán. Ígérjük, hogy nem ítélkezni, hanem segíteni fogunk!

Hasznos, szoptatási tanácsadással foglalkozó közösség a La Leche Liga Magyarország, illetve íme egy Facebook-csoport, ahol szeretettel várnak minden szoptatni vágyó édesanyát: Szoptatási tanácsadás – kérdezz felelek.

Ez is tetszeni fog