Quantcast
Kezdőlap EgészségSzoptatás Szoptatás: az anyai ápolás legtermészetesebb formája

Szoptatás: az anyai ápolás legtermészetesebb formája

Spuriga Dóra

Az anyatej a legjobb táplálék a csecsemőknek, mert olyan összetevőket tartalmaz, amelyekre az újszülöttnek nagyon nagy szüksége van. Az anyatej a csecsemő fejlődésének elengedhetetlen része, mert nemcsak táplálja, hanem védelmet is nyújt a betegségek ellen.

Az anyatej a csecsemő számára tökéletesen alkalmazkodik. Az anyai test reagál a csecsemő igényeire, így a tej mennyisége és minősége is változik. Az anyatejben található fehérjék, zsírok, szénhidrátok és vitaminok tökéletes arányban vannak jelen, ami a csecsemő számára nagyon fontos.

Az anyatej nagyon fontos szerepet játszik a csecsemő immunrendszerének fejlesztésében. Az anyatejben található antigének és antitestek segítenek a csecsemőnek a betegségek elleni védekezésben.

Szoptatás közben az anya és a csecsemő közötti kapcsolat is erősödik. Az anya jelenléte és a bőrkontaktus nyugtatja a csecsemőt, és ezáltal javítja a csecsemő alvását és evését.

Az anyatej mellett az anyának is vannak jótékony hatásai a szoptatás során. A szoptatás során az anyának a hormonális változásai vannak, amelyek segítenek a méh összehúzódásában és a méh méretének visszatérésében a szülés utáni állapotához. A szoptatás során az anya anyagcseréje is változik, ami segít az anyának a súlytól való megszabadulásban.

Mi van akkor, ha nincs elég tejem?

Elsőként fordulj egy szoptatási tanácsadóhoz, aztán a gyerekorvossal egyeztetve kiválasztjátok a legjobb tápszert a babát számára.

Az én esetemben az első gyerekem hírből sem ismerte a tápszert, egy éves koráig tudtam szoptatni, a lányom viszont csak két hónapig fogadta el az anyatejet, utána még pár hétig fejtem napi több alkalommal, aztán feladtam, és maradt csak a tápszer, és ő is pont ugyanolyan egészséges, mint a bátyja.

Szóval így is jó és úgy is jó, a lényeg, hogy ne ostorozd magad, ha épp nincs elég tejed.

Ez is tetszeni fog