Quantcast
Kezdőlap EgészségSzoptatás A szoptató apuka képe újra bejárta az internetet

A szoptató apuka képe újra bejárta az internetet

Kovács Móni

Két évvel ezelőtt vírusként terjedt az amerikai kismama posztja, amelyen élete párja szoptatja újszülött kisbabájukat egy szondán keresztül. A képet viszont az internet népe újra felkapta, és ismét végigsöpört a szoptató apuka fotója az interneten.

A kismamánál komplikációk léptek fel a szülés folyamán, így a tervekkel ellentétben nem sikerült a babát azonnal mellre tenni és az anya-baba bőrkontaktust megteremteni. Ekkor lépett színre az apuka, aki egy bimbóvédő-szerű alkalmatosság és egy tápszonda segítségével megszoptatta a babát, akinek így alkalma nyílt gyakorolni a szopizást.

Az anyuka preeclampsia (terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás súlyos formája görcsökkel, rohamokkal) miatt két rohama is volt, ami miatt a sürgősségi császármetszéshez folyamodtak az orvosok. A babát az apuka a meztelen mellkasára helyezte, amikor a nővér megkérdezte tőle, lenne-e kedve megszoptatni. „Mindent kipróbálok egyszer!” – válaszolt az édesapa a nővérek legnagyobb örömére, akik boldogan segítettek neki a nemes feladat végrehajtásában.

Az aranyórában történő azonnali bőrkontaktus és szoptatás a WHO szerint is növeli annak a valószínűségét, hogy a baba kizárólag anyatejjel táplálkozzon életének minimum az első négy hónapjában, illetve a hosszabb szoptatási időszakot is megalapozza. Kimutatták továbbá azt is, hogy az első órában szoptatott babák több interakcióba lépnek a mamájukkal és kevesebbet is sírnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

I have the most amazing husband ever!! Unfortunately I had 2 seizures and had to do an emergency C-Section. So I was completely out of it when Rosalia was born and didn’t get to do the immediate skin on skin like I had planned. But leave it up to Daddy to step in! He has been absolutely awesome and amazing. Since I wasn’t able to breastfeed right away due to recovering from my seizures and c-section, papi was given the opportunity to breastfeed himself! Nurses hooked him up with a suction cup nipple and there she went ? I’m so thankful for my husband and couldn’t have picked a better man to start this wonderful family with ♥️ #daddy #dad #dilf #papi #parent #parenting #parenthood #dadlife #hubby #husband #bestfriend #lover #baby #babygirl #rosalia #daddysgirl #daddydaughter #daddydaughtertime #papi #breastfeeding #fakenipple #mrmom #hesamazing #myheart #myloves #daughter #world_best_dad @carbon_arc_kid_madmax

April ? (@april.n4) által megosztott bejegyzés,

Aranyóra itthon

Szerencsére baba-barát kórházban született meg a kisfiam, ami azt jelenti, hogy tiszteletben tartják a születés utáni első órát, és odaadják az újszülöttet az anyukának.  A többi kórházban töltött napon – az anya állapotától függően – az anya és a baba egy szobában tartózkodnak, a csecsemősök maximum éjszaka viszik el a kicsiket, hogy a frissen műtött anyukák éjszaka tudjanak egy kicsit pihenni.

Magyarországon azok a kórházak kaphatják meg a bababarát címet, amelyek az alábbi 10 lépést be tudják tartani a szoptatás érdekében:

  • írásos szoptatási elvek, felkészített dolgozók,
  • anya tájékoztatása a szoptatásról,
  • az újszülött azonnal kontaktusba kerül anyukájával,
  • szoptatás megmutatása,
  • helyes technika megtanítása,
  • a baba nem kap, csak anyatejet,
  • együttes elhelyezés,
  • anya bátorítása a szoptatásra,
  • a picur nem kap cumisüveget,
  • anyacsoportok alakulásának támogatása

Bár nekem komplikációim nem voltak, a hatástalannak bizonyuló epidurális érzéstelenítés után azonnal elaltattak, és a fenti anyukához hasonlóan nekem sem volt részem az aranyórában. Amikor 1,5 – 2 óra múlva magamhoz tértem a félmeztelen férjemet láttam, aki magán szorongatta az újszülött kisfiunkat, majd a szülésznő vagy nővérke (nem voltam még teljesen tudatomnál) segítségével odahozták és a mellemre tették Zalánt, aki nagyon ügyesen azonnal szopizni kezdett. Vagyis megpróbálta. Sajnos a kórházi tartózkodásunk alatt tulajdonképpen nem volt tejem, így sok pótlást kapott (azt nem tudom, hogy miből) a csecsemős nővérek révén, de amint hazaértünk bedurrantak a melleim, és utána több mint 3 évig meg sem álltunk a szoptatásban.

Nagyon sajnálom, hogy nem voltam magamnál a kisfiam életének első órájában, sőt, a születésénél sem, de nagyon örülök neki, hogy az apukája viszont megélte ezeket a pillanatokat, és születése után azonnal magához is ölelte.  A kialakult kapocs szerencsére azóta is töretlen közöttük.

Források:

https://www.csaladinet.hu/hirek/terhesseg/szules/24986/bababarat_korhazak_magyarorszagon

https://www.szuloklapja.hu/9-honap/4423/magas-vernyomas-varandossag-alatt-a-preeclampsia-okai-tunetei-hajlamosito-tenyezok-milyen-magzati-szovodmenye-lehet.html

https://www.mother.ly/news/can-dads-breastfeed/particle-1

Ez is tetszeni fog