Quantcast
Kezdőlap Programajánló Villám játéktippek ködös, hideg időre

Villám játéktippek ködös, hideg időre

Demeter Zsu

Ha már átfagytál a sétától és nincs kedved tovább bolyongani a Százholdas pagonyban, akkor itt van néhány ötlet, amivel eltelhet a nap szobában töltött része.

Nyugaton, keleten
vörös az ég alja.
Régről nem kelepel
kéményen a gólya.

Csóka- s varjúsereg
lepi el a fákat,
véget a szél se vet
a nagy csárogásnak.

Pedig fúj, ahogyan
fújni tud november,
birkózik a csupasz
hegyekkel, vizekkel.

Bömböl a szél, süvölt,
dühében már jajgat:
túlcsárogják dühét
a csókák és a varjak.

Kányádi Sándor: November

 

1. Játék a sötétben

Nekem sem mindig jut eszembe, de annak, hogy korán borul sötétbe a nappal, van számtalan előnye is. Például lehet zseblámpával, a diavetítő fényénél, egy fal felé fordított asztali lámpával bábszínházat játszani otthon. Szerencsére villám megoldások is vannak, ha épp nem volt erőtök, időtök valamit kivágni, hogy bábként szolgáljon, mindennek van árnyéka – például a tésztaszűrőnek is – és nagyon remek felfedezési lehetőséget nyújt a fény előtt kissebbé és nagyobbá varázsolt játékok hada. Próbáljátok ki!

2. Rajzoljunk

Amikor valamivel gyorsan el kell foglalni a gyereket, mert a lakás romokban, és ma kivételesen te is alig állsz a lábadon, akkor nagyon jól jön egy könnyen színezhető – túl nagy rajztudást sem igénylő – ötlet. Ezzel aztán lehet sikongatva rohangálni, egymásnak bábozni, a tükör előtt röhögcsélni, beszéltetni. Ha filctollat adsz a kezébe és utána vesz egy tisztító fürdőt a kádban nettó háromnegyed órát nyertél jókedvűen egy búskomor kora estén.

3. Ragasszunk!

Még egy utolsó nagy lélegzetet vesz a természet mielőtt minden elalszik, hogy tavasszal újra ébredjen. Miért ne emlékezhetnénk meg erről otthon is. Nem kell hozzá más, csak a nagyitól örökölt gombok, és egy ragasztó. (Jó, egy fát sem árt rajzolni)

És ha már eljön a tél és a hideg, akár kesztyűt is készíthetünk. Lehetünk divattervezők és újra hasznosíthatunk is. Ha van otthon glitter meg csillám, esetleg pár matrica, akkor máris ezer meg egy képet készíthetünk és közben kifaggathatjuk a gyereket az aktuális imádatáról.

4. Játékos tanulás

Engem mindig lenyűgöz ama felismerés, hogy filléres ötleteket mennyi pénzért el lehet adni. Például vannak azok a játékok, amikben egy képet kell építőkockákból összerakni a megadott formára. Sokáig szemezgettem vele, amikor rájöttem, hogy ezt mi magunk is kivitelezhetjük otthon. Nem is kellett hozzá más, mint két marok kocka, meg pár megrajzolt példa. És tadamm!

Főleg ha a gyerek rugalmas, akkor lehet vele parkolóházasat játszani. De a rendszámokkal jelölt helyek helyett itt mindenkinek a saját számával jelölt megállóba kell bekanyarodni. Ahogy fejlődik a gyerek, úgy lehet növelni a számok hosszát. Bonyolítani, hogy színek és számok is szerepeljenek, esetleg bedobni a betűket is. A játéknak csak a papírunk és a ragasztószalagunk szab határt.

5. Paca!

Furfangos képek, apró kezeknek, sok paca és mégis kép! Így jellemezném ezt az ötletet. Ha a lufit nehéz megnyomni, akkor lehet csinálni gyümölccsel, zöldséggel, szivaccsal.

6. Mágnes

Én nem tudom veletek hogy van, de az én gyerekeim állandóan a konyhában lábatlankodnak. Soha nem lehet őket onnan kirobbantani. Így én örömmel adok nekik mágnest, hogy legalább az ajtóban megpihenjenek a hűtő előtt és én addig nyugodtan készítsek el mindent, amit kell. Az ilyen és ehhez hasonló megoldásokat azért szeretem kimondottan, mert a gyerek az elkészítés minden részébe bevonható.
– Megrajzolja a levelet
– Kifesti a levelet
– Kivágja a levelet
– Ráragasztja a mágnest
– Elrendezi a fán.

Jó szórakozást, Mindenkinek!

Ez is tetszeni fog