Quantcast
Kezdőlap Programajánló Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget

Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget

Pöttyöslabda

Hatalmas bejelentéssel indult a Sziget 2024-es programjait és újításait bemutató sajtótájékoztató. Eszerint a fesztivál első napján, augusztus 7-én a Sziget Nagyszínpadára érkezik Kylie Minogue.  

„A higiénia terén az európai fesztiválok élvonalában is példaértékűek a szolgáltatásaink, ezt nem csak a látogatók, de a nemzetközi fesztiválszcéna szakemberei is elismeréssel nyugtázták. A Sziget látványvilága is nagyot színesedett úgy a vendégtérben, mint a programhelyszínek tekintetében. A fenntarthatóság terén is sokat fejlesztettünk, ezen a téren már egy nemzetközi közösséggel, az Európa élvonalába tartozó fesztiválokkal együttműködve közösen dolgozunk tovább. Kiemelendő még a fesztiválon igénybe vehető szállások változatos kínálatának és szolgáltatásainak sokszínűsége” – tette hozzá a főszervező. „A programkínálat mellett ma már a nemzetközi pályán a vendégélmény a legnagyobb hívószó, ha nem a legnagyobb vonzerő. A korábbi éveket jelentősen meghaladó előzetes érdeklődés a Sziget iránt nagymértékben ennek is köszönhető” – mondta Kádár. „Az elővételes jegyidőszakban nagyon megugrott az eladott bérletek száma, külön fontos számunkra, hogy a magyar látogatók vásároltak – hosszú évek után először – a legtöbben Early Bird hatnapos bérleteket. A napijegyek árait pedig idén átlagban nem emeltük, sőt, a diákjegyekkel és a 21 év alattiaknak idén bevezetett „U21” bérlet megjelenésével a fiatalok – az első időszakban – a tavalyinál is olcsóbban juthattak bérlethez.”

Free To Be … – a Szigeten, szabadon

Idén 30. alkalommal jelentkezik a Sziget. „Több, mint 30 évvel ezelőtt nekünk is volt egy álmunk egy hely, ahol egy hétig együtt lehetünk, ahol mindenki megélheti a személyes szabadságát, az atmoszférát, a “flow”-t, amit egy vibráló fesztivál nyújthat, ahol megférnek egymás mellett különböző stílusok, programok és kultúrák” – mesélte Kádár Tamás. A Sziget hamar szimbólummá vált. Egy ideális világgá, ahová belépve magunk mögött hagyjuk a mindennapok gondjait, a „kinti hétköznapok” félelmeit, megosztottságát, igazságtalanságait. Ahol valóban átélhető a szeretet forradalma, az elfogadás, az együvé tartozás. „A Sziget alapértékei harminc éve változatlanok.  Hiszünk a kulturális sokszínűségben, a különbözőség elfogadásában, az egymás iránti figyelemben, a közösség erejében, a személyes boldogsághoz való jogban, a szeretet erejében, bármi is történjék közel vagy távolabb körülöttünk a világban” – emelte ki Kádár. „Európa egyik legnagyobb fesztiváljaként aktívan kiállunk az alapértékeink mellett és büszkék vagyunk arra, hogy törekvéseinket idén a European Festival Awards a társadalmi ügyek melletti kiállást elismerő „Take a Stand Award” elismeréssel díjazta” – tette hozzá. „Öt évvel ezelőtt a Love Revolution égisze alatt foglaltuk össze azokat az alapértékeket, melyek az üzeneteinkben és programjainkban is visszaköszöntek. „Az eltelt három évtizedben a Sziget és közönsége egy olyan nemzetközi közösséggé vált, mely együtt valósította meg azt az „álomállamot”, amit ma már szerte a világban a Szabadság Szigetének hívnak.  A Sziget, a szabad Szitizenek elfogadó közössége. A Sziget az a hely, ahol szabadon lehetünk önmagunk, ahol szabadon lehetünk Szitizenek” – ennek ad keretet mostantól a ”Free To Be…”, mely a Sziget számos pontján köszön majd vissza.

Kiemelt szempont a vendégélmény fokozása
A koncertélményt ne írja felül a kellemetlen sorban állás

Tavaly a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a már régóta felújításra szoruló, így az áteresztő képességében biztonsági okokból visszafogott K-híd miatt, a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult. „Sajnos a K-híd felújításáról továbbra sincsenek bíztató hírek, csak ígéretek, ezért a tömegirányítás terén igyekszünk újabb megoldásokat bevezetni, hogy a koncertélményt ne írja felül a sorban állás” – mondta Kádár. Egyrészt a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják a közönséget a kijárat felé. Technikai újítás, hogy több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxi szolgáltatásokat elérni. A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon – igény szerint – a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat, ezzel is elkerülve a feltorlódást. A H-hídtól éjszakai buszjáratok is közlekednek majd a Margit híd irányába, de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek majd változások, például egy új BOLT taxidroszt a H-híd irányában.

Biztonságosabb fesztiválozás

A Sziget, a napi 95-ezres befogadó képességével Magyarország – ha úgy tetszik – 10. legnagyobb „városa”, a látogatók biztonsága és egészségügyi ellátása mindig is kiemelt szempont volt a szervezők részéről. A biztonsági és ellátási rendszer továbbra is úgy készül, hogy a nagyvárosnyi közönséget védeni és szolgálni tudja. „Az elmúlt több mint 30 év tapasztalatai alapján azt gondoljuk, hogy jól ismerjük azokat a kiemelt eseteket, amikre mindenképpen fel kell készülni, de fontosnak tartjuk, hogy a látogatók is vigyázzanak magukra és egymásra. Az információs felületeink bővítésével arra törekszünk, hogy ezután is minden kérdésre legyen hatékony válasz, a Sziget Városközpontban pedig minden eshetőségre szeretnénk megnyugtató, “egyablakos” megoldást nyújtani.

Vendéglátás: változatos kínálat, kényelmi szolgáltatások, környezettudatos megoldások

A tavalyi fejlesztéseket megtartva, illetve továbbfejlesztve, változatos kínálattal, kényelmi szolgáltatásokkal és „pénztárcabarát” ételekkel készül a Sziget a vendéglátás terén. Továbbra is konyhás blokkokban, azaz food-court-okban kínálják az ételeket a tavalyihoz hasonló elrendezésben úgy, hogy mindenki megtalálja a számára kedvező kínálatot. A választékban ugyanúgy lesznek magyaros ízek, mint nemzetközi ételek. Kádár Tamás elmondta, hogy az ételt kínáló helyeknek minimum egy, ún. pénztárcabarát ételt kell tartaniuk, ezeket a szervezők előre egyeztetik a vendéglátósokkal, és folyamatosan ellenőrzik a kínálatot is. „Jelenleg folynak az egyeztetések a vendéglátósokkal a kínálatról és az árakról is egyaránt” – mondta Kádár. „Egyrészt arra kértük a partnereinket, hogy általában a tavalyinál olcsóbb árak legyenek az irányadóak, másrészt a „budget-friendly” ételeknél a megfizethetőség és a tartalom a látogatók elégedettségét szolgálja. A sült krumpli-szósz kombó nem alternatíva” – tette hozzá a főszervező. Elmondta, hogy idén is lesznek a fesztivál területén – főleg a VIP részen – prémium kategóriás egységek, de nem ebből kell messzemenő következtetéseket levonni a Sziget általános árait illetően.

A vendéglátás terén idén is kiemelt szempont a környezettudatosság. A szerződött partnerek a műanyag zacskók, nylon táskák, eldobható tányérok, evőeszközök és egyéb csomagolóanyagok helyett kizárólag papír vagy környezetbarát, lebomló anyagokból készült kellékeket használhatnak.

Fenntartható fesztiválozás

A Sziget fenntartható törekvéseit a világszerte több száz fesztivált, rendezvényt és helyszínt vizsgáló A Greener Future tanúsítási rendszer értékelte. „A budapesti Sziget fesztivál nagy erőfeszítéseket tesz a fesztivál fenntarthatóbbá tételére” – írták a minősítésben. „Igazán lenyűgöző továbbá a civil szervezetek programja is a Civil Szigeten. A fesztivál ideje alatt rengeteg programot tartottak az éghajlatváltozással, a befogadással, a sokszínűséggel és az egyenlőséggel kapcsolatban. Még a Nagyszínpadon is!” – emeli ki az értékelés. A Sziget, a Green Deal Circular Festivals, azaz a teljesen körforgásos és klímasemleges fesztiválokért küzdő, élvonalbeli európai fesztiválok közösségének aktív tagjaként 2023-ban már pontos, más fesztiválokkal összehasonlítható adatokat gyűjtött a fesztivál ökológiai lábnyomáról öt témakör, az energia, anyagáramlás, utazás és szállítás, víz és vendéglátás mentén. A Green Deal körforgásos fesztiválok mérései – így a Sziget adatai is – mindenki számára elérhetők, segítenek a megfelelő beavatkozási pontok és prioritások megállapításában, valamint visszajelzést adnak a beavatkozások sikerességéről.

Kardos József, a Sziget programigazgatója a programhelyszínek terén várható változásokra hívta fel a figyelmet:„Több helyszínt tematikus csoportba rendeztünk össze, egyfajta „zónákat” kialakítva, hogy a kínálatában vagy gondolatiságában összetartozó programhelyszínek közel kerüljenek egymáshoz, ezzel is segítve a látogatók tájékozódását, hogy mindenki könnyebben megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot”. Eszerint például a Civil Sziget és a társadalmi kérdéseket a fiatalok szempontjából körüljáró Think for Tomorrow, illetve a fogyatékkal élők speciális problémáira rávilágító XS Land a FutureGrounds zóna részei lesznek. Az ArtFusion Field elnevezésű zóna égisze alatt jelentkezik majd az ArtGarden(korábban ArtZone), a színházi helyszín, a Nagy Utcaszínház, az Iparművészeti Múzeum, a Cirque du Sziget és a Vándor Vurstli is. A nappali és közösségépítő aktivitások a PlayGround zónán belül lesznek megtalálhatók, mint a SportZoneGameLandHub, vagy a még kialakítás alatt álló olimpiai helyszín is.

Global Village

A Sziget szívében, különböző kultúrákkal, hangokkal és színekkel körülvéve van egy hely, ahol a sokszínűség egészen más szintre emelkedik: ez a Global Village. Egy sziget a zenei óceánban, ahol a fesztiválozók más kultúrák hangzásvilágát fedezhetik fel a tradicionális zenétől az elektro-world-ig.

A program már reggel 10:00 órakor kezdődik egy csoportos jógaórával, ahol a ragyogó napsütés közepette a nyújtózás és meditálás kap szerepet, összekapcsolva a testet, a lelket és az elmét egy varázslatos környezetben. Ezt követően jön a Rajasthanból származó Dhoad Gypsies , akik nemcsak játszanak a hangszereiken, hanem magával ragadó zenéjük mellett kalbelia táncosaikkal egy érzéki hullámvasútra invitálják a látogatókat Rajasthan hagyományainak és spiritualitásának bemutatásával.  Ezután jönnek a workshopok, ahol egzotikus hangszereken tanulhatnak meg játszani az érdeklődők, vagy új zenei stílusokat fedezhetnek fel szenvedélyes szakértők vezetésével.
Délután a Global Village Tuareg sátra az intim koncertek színhelyévé válik. Olyan előadók lépnek fel többek között, mint a tibeti díva, Yunchen Lhamo, akinek varázslatos hangja a nyugalom és az elmélkedés állapotába repít.

A tánc is fontos szerepet kap a programban, mint az életöröm univerzális kifejezője, egy közös nyelv, amely mindenkit összeköt, függetlenül attól, hogy ki honnan jön. A szervezők kiemelt célja, hogy az előző évekhez hasonlóan folytassák a magyar népzene és néptánc megismertetését és népszerűsítését a nagyszámú külföldi látogatók körében. Erre ad módot a minden nap más-más tájegységek zenéiből és táncaiból álló táncház sorozat, amely a Magyar Kör Egyesület szervezésében Farkas Zoltán „Batyu” vezetésével történik minden nap.
Végül, amikor leszáll az este, a Global Village fénybe borul, és hangsúlyt kapnak az ikonikus zenekarok előadásai. Zanzibári zenéktől a venezuelai ritmusokig, a mágikus német Bukahara és a brazil énekesnő, Flavia Coelho dallamaitól egészen Sidi Wacho cumbia-hip-hop-orientális keverékéig minden hang rezonál a sokszínűséggel és inkluzivitással. Helyi legendák, mint például a Romano Drom, a Besh o Drom, a Bohemian Betyars vagy a Duckshell visznek hazai színt a világzenei kavalkádba. A koncertek közben és után sem marad a közönség zene nélkül, hiszen a helyszín rezidens belga lemezlovasa, DJ Mukambo szolgáltatja az afro-latin-groove ritmusokat.

Sziget Beach Chill Zone

A látogatók körében népszerű Sziget Beach mind programjában, mind kialakításában megújul idén. Ez az a helyszín, ahova el lehet vonulni a nagy nyüzsgésből, ha valaki egy kis nyugalomra, pihenésre vágyik. De ez az afterpartyk helye is, ahol a látogató a nyugodt ambient és deep house zene mellett zárhatja az éjszakai bulimaratont, a napfelketében gyönyörködve.

Nem zenei programok

ArtFusion Field:

Nagy Utcaszínház

Idén újra visszatér a Nagy Utcaszínház, méghozzá egy elbűvölő darus produkcióval, amit a francia Cie Gratte Ciel társulat hoz el. A ROUGE! légi akrobatái mutatják be tehetségüket ebben a multidiszciplináris showban, miközben a folyamatosan változó színpadkép a technikai stáb ügyességét is próbára teszi.

A piros szín a műsor fő eleme. A tűz és vér színe, energiával, veszéllyel és elszántsággal párosíthatjuk, de ez a szenvedély, a vágy és a szerelem színe is. A ROUGE! az élet ünneplésére hívja a fesztiválozókat. Akrobaták és táncosok a színpadon és a magasban egyaránt egy látványos produkció keretein belül bravúroznak. Lengőoszlop-, kötél- és trapézartisták mutatványai ejtik ámulatba a közönséget a piros kavalkád közepette minden nap 23:00 órától a Theatre-and-Dance Corner melletti területen.

Cirque du Sziget

A Cirque du Sziget idén is a világ minden tájáról érkező, változatos produkciókkal nyűgözi le a látogatókat, melyeket három helyszínen, a cirkuszi nagysátorban, a külső színpadon, illetve a kinti füves területen, egymást követő váltásban tekinthetnek meg az érdeklődők minden nap 14:00 órától. Ahogy azt a visszatérő látogatók már megszokhatták, a nagysátor programja egy közös előadással kezdődik, ahol a Sziget és a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetségének (FEDEC)együttműködésében magyar és külföldi cirkusziskolák növendékei mutatják be tehetségüket. Idén a Baross Imre Artistaképző a Diótörő diadala című előadása mellett a kijevi cirkusziskola Lyalka című produkciója jön a Szigetre. A délután öt órakor kezdődő, Galapiat Cirque és Lucho Smit francia-holland kollaborációjában rendezett, humorral fűszerezett előadás a tradicionális és a kortárs cirkuszi elemek ötvözésével feszegeti a határokat. Este nyolckor a cseh Cirk La Putyka lép színpadra az elbűvölő Runner című műsorával, telis-tele lenyűgöző akrobatikával, tánccal és eredeti élőzenével, ami az idő koncepcióját vizsgálja egy rohanó világban. Éjfél előtt fél órával az etióp Circus Abyssinia második alkotása, a Tuluérkezik a cirkuszi sátorba, egy ikon igazi történetét ünnepelve. A zenei aláfestést élőzene szolgáltatja, miközben a nézők megismerhetik az első olimpiai aranyat nyert afrikai nő történetét.

A kültéri terület kiemelkedő performansza a délután három órakor kezdődő Stories in the city! a kanadai Les Dudes társulattól, ami egy cirkusszal, zenével és humorral teli műsor. Érdemes megnézni a FORCE nevű koreai társulat Suzik című produkcióját minden nap 18:00 órai kezdettel, a darab a versenyszellem mögött meghúzódó együttműködés harmóniáját mutatja be. A francia Julot Cousins egy 11 méteres imbolygó oszlopon fogja előadni Hula Hoopla!!! című műsorát hullahopp karikák segítségével. A Compagnie Allégorie triója, két akrobata és egy énekes, Franciaországból jön bemutatni a LOOking fOr performanszát, ahol dallamokkal és játékokkal hívnak egy utazásra. A spanyol Planeta Trampolí Back2Classicstrambulin showja a klasszikus cirkuszt és az urban stílust keveri egy zenés-táncos produkcióban tele humorral. A kültéri programot ezúttal is tűzshow zárja, egy igazi pirotechnikai kavalkád, amit minden nap 22:45-kor tekinthetnek meg a látogatók a francia The SuperShow előadásában.

ArtGarden

A Sziget megújult művészeti helyszíne, az ArtGarden egy különös, barátságos és mesés kert, ahova a különböző művészeti ágak, a Medence Csoport által kurált jeles képviselői invitálják a fesztiválozókat minden nap 11:00 és 20:00 óra között.

Neolux csoport lampionjainak köszönhetően este is hangulatos helyszínen idén új és már ismerős közreműködőkre is számíthatnak a látogatók, így mindenki megtalálhatja azt, amire igazán vágyik. Visszatér a nagysikerű Re+concept kreatív újrahasznosító műhely, ahol a szigetlakók használt reklámanyagokból készíthetnek magaguknak egyedi táskát. Az akusztikus élmények szerelmeseit saját, személyre szabott hangszer készítésére invitálja a Kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény csapata, a Grooverider óriás mókus-hangkereke, valamint a Hangzóliget – Terebessy Tóbiás szerethető kézi hajtású, interaktív akusztikus installációja. A Bartók-negyed szereplőivel együttműködésben csaknem tíz különféle program valósul meg, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a városrészre jellemző kreatív energiákkal. Többek közt kollektív origamiépítésre, növényvilág inspirálta fejdíszek készítésre, textilnyomásra, közös álomváros-tervezésre, képeslap-színezőkre, társasjátékozásra is lesz lehetőség, a KÉK közösségi kertjében pedig egy folyamatosan épülő installációban a fesztiválozók maguk is ültethetnek növényeket.

Sziget 30 Contemporary Art a fesztivál művészeti helyszíneit bemutató retrospektív dokumentációs fotókiállítás, ami az elmúlt 30 év legjobb szigetes art-projektjeinek világát és a legemlékezetesebb pillanatokat összegzi.

Az ArtGarden számára készül a Varázserdő, az idei Esterházy Art Awards nyertes Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, valamint a Gross Arnold Galéria által Gross Arnold (1929-2015), a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, a rézkarc műfajának egyik legizgalmasabb újragondolójának közös kortárs képzőművészeti installációja. A mesés, kalandos világot idéző alkotásban a résztvevők az aktuális jelenből kiszakadva egyszerre lehetnek a múlt és a jövő dimenzióiban. Emberarcú virágok, varázslatos gombák, fura madarak és chill-üldögélők várják a látogatókat.

Theatre-and-Dance Corner 

Idén is délelőttől egészen estig, két szabadtéri színpadon és sok-sok egyéb, a színházi területen megvalósuló programmal várja a Theatre-and-Dance Corner kortárstánc és színház iránt érdeklődő látogatókat, és mindazokat, akik kötetlen formában ismerkednének a műfajjal.

Vándor Vurstli

Karzat Színház utcaszínházi előadása, a Vándor Vurstli egy múltidéző házi vidámpark, a magyar vásári szórakoztatás és a városligeti vurstli hagyományainak őrzője, hosszú évek óta a Sziget egyik legnépszerűbb és legvidámabb programhelyszíne. A változatlan jókedvet és varázslatos hangulatot számos célbadobó játék, horgászatok, vadászatok, jövendőmondó, a Magyar Zsonglőr Egyesület eszközkölcsönzője és számos egyéb program garantálja minden nap 13:00 és 21:00 között.

A spanyol Tombs Creatius Xics del Xurrac elnevezésű játékparkja egyszerre tornáztatja meg az elmét és kínál nagyszerű szórakozási lehetőséget és idén is visszatér a fesztiválozók nagy kedvence, Németország legkisebb óriáskereke.

A látogatók különleges bepillantást nyerhetnek egy tajvani bűvész világába a Diary of a Magician előadásán. A titokzatos napló távoli tájak hegyein és tengerein repíti át a nézőket, miközben a több évszázados kínai költészet verseit modern mágikus mutatványok kísérik egy szó szerint varázslatos performansz során.

Nem érdemes kihagyni az argentin Tony Fratello előadását, aki különleges tehetséggel bír az egyensúlyozás, zsonglőrködés és humor területén egyaránt. A kortárs cirkuszi performansz humorral, színházi elemekkel és élőzenével keveredik egy igazán emlékezetes előadásban, ami megnevettet kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az Egyesült Királyságból érkezik Drew Colby kézi árnyjátékával. Az árnyékképek létrehozásának és animálásának művésze csak a kezét használja műalkotása során, mely komédia, szépség és csoda forrása is egyben, az ő előadása zárja a helyszín programját a fesztivál minden napján.

Sétaló Utcaszínházak

A Sétáló Utcaszínházak mozgó előadások, amelyek közösségi térré formálják az utcát. Idén kilenc produkció vonja be, üdíti fel, nevetteti meg vagy készteti gondolkodásra a szigetlakókat, akik sosem tudhatják, hogy melyik sarkon bukkan fel egy-egy ismeretlen lény, vagy milyen vonuló produkció sodrában találják magukat.

Élőszobor kiállítás – Rövid zenetörténet 

A mozdulatlanság művészei idén ismét új formában mutatják meg magukat a Szigeten. Az idei élő kiállítás vezérfonala a zenetörténet, így a produkciók egy-egy meghatározó személyiséget, vagy zenefejlődési momentumot formálnak meg.

Szecessziós Detox az Iparművészeti Múzeummal

A magyarországi múzeumok közül egyedüliként, önálló programhelyszínen várja az Iparművészeti Múzeum a Sziget vendégeit 2024-ben is. A Szecessziós Detox minden nap 13:00 és 20:00 óra között fogadja azokat, akik az éjszakai pörgést szeretnék nyugodt körülmények között kipihenni, kreatív módon, századfordulós alakok és történetek között feltöltődve készülni a következő estére. Mindig népszerű a múzeumpedagógiai csapat workshopja, ahol a Dresszkód kiállítások vászontáskáira varázsolnak szecessziós és art deco motívumokat. Az ITALművészeti múzeum című minikiállításon évszázadok szomjas története elevenedik meg: a poharak, a korsók, a kancsók, a kelyhek, a likőrös szettek különleges világában mindenki felfedezheti kedvencét a gyűjtemény szabadtéri tablótárlatán. A szecessziós műtárgyakat bemutató napozószékekből nappali pihenő áll össze, ahol frissítőkendővel és friss gyümölccsel várják a betérőket, ezen a helyszínen rendel délutánonként Miss Wendy Wellcare szanatóriuma is, aki századfordulós praktikákkal segít eltüntetni a fesztiválos lét testi-lelki nyomait. Szintén a Mare Temporis társulata eleveníti fel a békebeli mutatványosok világát: kecses akrobata hölgyekkel, győzhetetlen erősemberrel és a szecesszió legravaszabb bűvészével hoznak nosztalgikus szórakozást a Sziget múzeumi helyszínén délutánonként. A múzeum legújabb kiállítása, a május 11-től látogatható Dresszkód: art deco az irányzat jellegzetes stílusjegyeivel természetesen a Szigeten is megjelenik: jöhet a térdvillantás, a trikókombiné és a bubifrizura!

Future Grounds

Think for Tomorrow 

A Milestone Intézet idén másodszor vesz részt saját helyszínnel a Szigeten. A Think for Tomorrow a közös gondolkodásra, beszélgetésre, vitázásra, kreatív alkotásra és filmnézésre hívja a Sziget látogatóit. A helyszín olyan, naponta változó társadalmi kérdésekkel foglalkozik, amelyek világszerte meghatározzák a mindennapi életünket és a jövőnkre vonatkozó kiemelten fontos és aggasztó problémákra keresik a választ.

Figyelemmel a Szigetre látogatók kulturális és szellemi feltöltődésére, olyan szervezetek, egyesületek mutatkoznak be, amelyek működésükben és küldetésükben is a 16-35 éves korosztály tájékozottságának, tudatosságának és kritikai gondolkodásának növelésére, valamint a fiatalok aktív társadalmi részvételének előmozdítására fektetik a hangsúlyt. A helyszínen minden nap 13:00 és 24:00 óra között várják a látogatókat, a kreatív workshopok 15:00 és 17:00 óra között kerülnek megrendezésre.

Think: Future napon a jövővel foglalkozó panelbeszélgetésre kerül sor, melynek alapfelvetése, hogy teljesen új rendszerre vagy rendszerek együttes működésére van-e szükség ahhoz, hogy az emberiség jövőjéről lehessen beszélni. Hogyan függ össze a bolygó kizsákmányolása a folyamatosan növekvő globális népességgel? Milyen sci-fiket idéző technológiai megoldások merülnek fel?

Szó esik igazi tabunak számító témákról is, mint például a szex. A Think: Sex and Society napon górcső alá kerül, hogy hogyan befolyásolja a társadalmi környezet és a popkultúra, a social media az intim kapcsolatokat? Milyen kihívásokkal néz szembe az Alpha és Z generáció az ismerkedés, szexualitás és szex területén?

Think: Apocalypse nap a klímakatasztrófa felvetette dilemmákkal foglalkozik. Mennyi ideje van hátra a bolygónak? Létrejöhet közös együttműködés a közös cél érdekében? A válság globális, de a szabályozás lokális. Felmerül a kérdés, hogy adott körülmények között elvárható-e a gazdagok szegényekkel való szolidaritása. Ehhez hasonló súlyos kérdések kerülnek megvitatásra hazai és nemzetközi szakértőket bevonva, feltérképezve az apokalipszis elkerülésének módjait és azok sürgősségi fokát.

XS Land

Az XS Land interaktív élményparkjában több, fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet közreműködésével, az általuk kifejlesztett és működtetett játékok segítségével ismerhetik meg a látogatók a fogyatékkal élők mindennapjainak kihívásait. A szervezők személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában szeretnék elérni a fogyatékos személyekkel szembeni társadalmi attitűdváltást.

PlayGround

GameLandHub

Flow, lazulás, játék, barátság, izgalom és jókedv. A GameLandHub játékbirodalmában minden nap oktatók, játékmesterek, valamint egyéni és csoportos versenyek várják a jelentkezőket szigetes nyereményekért 12:00 és 20:00 óra között.

A látogatók megismerhetik a Rubik Kocka titkait, trükkjeit, sőt, akár profik ellen is kiállhatnak, illetve kipróbálhatják a legfrissebb és legnépszerűbb társasjátékokat is a Board Game Café kínálatából szemezgetve. A póker szerelmesei és a játékkal ismerkedők számára egész héten workshopok és izgalmas mérkőzések várnak, de ha valaki inkább a sakk mellett tenné le a voksát, szintén próbára teheti tudását. Hazánkban is egyre népszerűbb sportnak számít a darts, természetesen ez sem maradhatott ki a programból. Végül, de nem utolsó sorban PlayStation konzolok várják azokat a látogatókat, akik a Szigeten töltött időre sem szeretnének teljesen elszakadni a videójátékok világától.

SportZone

A világ minden kontinensén, minden országában az élet fontos eleme és állandó szereplője a mozgás, a sport. Az emberek kortól és nemtől függetlenül időt és energiát fektetnek abba, hogy egészségesek és napról napra fittebbek legyenek. A Sziget más, mint a többi fesztivál, itt, amikor felkel a nap, az élet folytatódik tovább, színes nappali programokkal, szórakozási és kulturális lehetőségekkel és természetesen a SportZone nyitásával. Minden nap reggel tíztől este hétig tart nyitva a sporthelyszín, így napközben bármikor betérhetnek a mozgásra vágyó fesztiválozók, hogy alaposan átmozgassák testüket, focizzanak, vagy éppen csocsózzanak a többiekkel. Röplabda és tollaslabda pálya, streetball lehetőség és pingpongasztalok várják az idelátogatókat, a lazítani vágyó fesztiválozók számára pedig csocsóasztalok és darts táblák állnak rendelkezésre. A sporthelyszínen minden sporthoz ingyenesen lehet kölcsönözni eszközöket, ütőket, labdákat. Minden nap bajnokságokkal várják az érdeklődőket, ahol nyereményekért versenyezhetnek a fesztiválozók, legyen az röplabda, streetball, labdarúgás, asztalitenisz, csocsó, tollaslabda, darts vagy street workout.

Ez is tetszeni fog