Quantcast
Kezdőlap Egészség Zöldhályog: fontos, hogy időben felismerjék

Zöldhályog: fontos, hogy időben felismerjék

Pöttyöslabda

Néhány vizsgálat alapján, fájdalommentes szemészeti szűrés során diagnosztizálható a zöldhályog (glaukóma), mely a látóidegfő különböző okok miatt kialakuló elváltozása, vérellátási zavara. Ha nem kezdik meg időben a kezelést, a glaukóma maradandó látásromlást, vagy akár vakságot is okozhat, ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjék a betegséget, mondta el Dr. Hangyál Éva, az Optokid Gyermekszemészeti Központ orvosigazgatója.

A glaukóma szűrése

Negyvenéves kor fölött mindenki számára ajánlott a zöldhályogszűrés, amelynek során a látóideg állapotát vizsgálják, és a szemnyomást mérik. Gyanú esetén a szaruhártya vastagságát, látásvizsgálatot és a látóidegfő optikai koherencia tomográf vizsgálatát kell elvégeztetni.

Mi a zöldhályog?

A szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, megemelkedik a szemnyomás, ami a látóidegfő vérellátási zavarát okozza. Az idegrostokat oxigénnel, tápanyaggal ellátó erek beszűkülnek vagy elzáródnak és emiatt a látóideg rostjai fokozatosan elpusztulnak.

A zöldhályog oka

Az esetek túlnyomó többségében nincs közvetlen kiváltó oka a betegségnek. Okozhatja még fejlődési rendellenesség, gyulladás, sérülés, de szemészeti vagy egyéb gyógyszeres kezelés mellékhatásaként is kialakulhat.

A zöldhályog kezelése

A legfontosabb, hogy a szembelnyomást a csarnokvíz termelődésének csökkentésével alacsonyabb szintre vigyük, így a látóidegfő keringését javíthatjuk. Ehhez szemcseppet használunk. A kezelés szigorú betartásával és rendszeres ellenőrzéssel a látásvesztés lehetősége a minimumra csökkenthető. Előfordulhat, hogy a gyógyszeres kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt, ekkor szemműtétre lehet szükség, mely a csarnokvíz elfolyását segíti.

Az időnek fontos szerepe van

A cukorbetegség után a glaukóma a második leggyakoribb vaksági ok a világon. Minden tizedik, kockázati csoportba tartozó ember már kialakult betegséggel keresi fel a szemorvost, és minden századik beteg túl későn jut el a vizsgálatra. Az időben felismert zöldhályog kezelhető, és megelőzhető a látásromlás és a vakság.

Január 28. a zöldhályog szűrés napja az OptoKid Látáscentrumban! A szűrés díja 2000 Ft.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

OptoKid Szemészeti Centrum

Ez is tetszeni fog