Quantcast
Kezdőlap Programajánló 3+1 családi úti tipp az őszi szünetre

3+1 családi úti tipp az őszi szünetre

pottyos

Olyan egy-két napra szóló útiterveket állítottunk össze nektek az őszi szünetre, amelyekhez nem feltétlenül szükséges az adott helyszínen éjszakázni, de amennyiben tovább szeretnétek egy-egy helyen maradni, akár több napra is eloszthatjátok a látnivalókat. A teljesség kedvéért ajánlónkhoz étteremjavaslatot is mellékelünk.

Debrecen: Kerekerdő Élménypark, Agóra Tudományos Élményközpont, Zsuzsi-vasút

A debreceni Kerekerdő Élménypark október 29-től november 6-ig – november 1. kivételével – minden nap 10 és 16 óra között Halloweeni Cirkusz Show-val várja a látogatókat. Az esemény fő attrakciói a jelmezes felvonulás, a cirkuszi előadás, az Elvarázsolt Vár és a Monster High táncos műsor. Az egész napos belépő 2500 Ft. A belépés két éves kor alatt díjmentes.

Az Agórában a játék és a szórakozás ötvöződik a tanulással; a gyerekek és felnőttek különleges eszközökkel, tudományos érdekességekkel ismerkedhetnek meg, rendkívüli és látványos kísérletek részesei lehetnek. A háromszintes modern épület laboratóriumaiban a látogatók bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika és a robotika rejtelmeibe; a csillagdában tanulmányozhatják az égi jelenségeket. Az Interaktív térben több mint harminc tudományos játékot, illetve interaktív eszközt lehet kipróbálni. Az őszi szünetben október 29-én és 30-án, valamint november 2-től 6-ig 10 órától 18 óráig fogadja a látogatókat az Agóra.

Debrecen Hétvezér megállóhelyről indul a Zsuzsi Erdei Vasút és akácosok, tölgyesek, fenyvesek, tanyák és szántók között halad az útján egészen a hármashegyaljai végállomásig. Innen könnyen elérhető a Kék Kör-fejlesztések keretében megépült 25 méter magas erdőspusztai Hármashegyi-kilátó, amelynek tetejére 101 lépcső vezet fel. A kilátóból nem csak Debrecent, de a 60 kilométerre lévő Nagyváradot is megcsodálhatjuk.  A kirándulást érdemes hétvégére időzíteni, mert a Zsuzsi Vasút október és november hónapban csak hétvégente közlekedik. Sőt, ha október 29-ét választjuk, még Zsuzsi Halloween-partiján is részt vehetünk!

Étteremajánló: Vikória Étterem, Debrecen Oláh Gábor u. 3.
A Nagyerdő szívében található étterem jó választás családoknak is, hisz ebéd előtt vagy után lehet egy jót szaladgálni a parkban, a kiszolgálás barátságos, az adagok nagyok és hétközben 910 Ft-ért kétfogásos menüt is tudtok rendelni.

Tihany: Barátlakások, Levendula Látogatóközpont, Garda Fesztivál

Ha még nem voltatok a Balatonnál ősszel, Tihany remek választás, hiszen számos csoda otthona az Apátságtól kezdve a régi falusi portákon át a félsziget természeti szépségeiig. Őszi szüneti ajánlónkban a barátlakásokat ajánljuk figyelmetekbe. A XI. és XIV. század között ortodox szerzetesek vájtak a sziklafalba cellákat, kápolnákat, ebédlőtermet, melyek közül három lak maradt meg aránylag épségben. A remetetelepet nem csak egyediségük miatt érdemes felkeresni, hanem azért is, mert csodálatos túraút vezet ide. Legegyszerűbben az Árpád utca végéből a zöld jelzésen közleíthető meg körülbelül 30-45 perc alatt.

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet: az egykori vulkánok világát, a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s nem utolsó sorban a levendulatermesztést. A kiállítás részeként megtekinthetünk egy látványos rövidfilmet, megismerkedhetünk a levendula lepárlásának folyamatával. Az őszi szünet alatt nyitva naponta 10 és 16 óra között, november 1-jén zárva. Ha november 5-én látogattok el ide, még denevéres díszt is készíthettek kézműves foglalkozás keretében.

A garda, más néven látott hal halászata nagy hagyományokkal rendelkezik Tihanyban, így a 2000-es évek eleje óta évről-évre megrendezik a Tihanyi Gardáliát november hónapban, idén 4-én, 5-én és 6-án. Az eseményt minden évben számos hagyományőrző és gasztronómiai program színesíti, de nem maradnak ki a családi és gyerekprogramok sem. Szombaton sétahajózás keretében lehet megtekinteni a gardák telelőhelyét, a gyerekeket ezen a délelőttön mesék és népi játszóház várja, a sportos családokat pedig geotúra. Délután kettőkor veszi kezdetét az esemény egyik fénypontja, a gardasütés. Vasárnap gyerekelőadás, gyerektáncház éskézműves bütyköldei foglalkozás is szerepel a programban.

Étteremajánló: Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem, Tihany, Batthyányi u 3.
Program és étterem egyben, hiszen a hagyományőrző épületben működő étteremben ebéd vagy vacsora közben megtudhatjok, hogy hogyan sütöttek-főztek és éltek eleink.

Szarvas: Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark, Szarvasi Arborétum, Mini Magyarország

A látogatóközpont állandó kiállításán megismerhető a Dél-Tiszántúl tájtörténete, természeti értékei, élővilága, a Körös-Maros Nemzeti Park munkája. A Csáky-kastély kertjében elterülő Anna-ligetben évszázados fák között lehet kellemes sétát tenni, a 2014-ben megnyílt Körösvölgyi Állatparkban a vendégek megismerhetik a Dél- Tiszántúlon egykor és ma honos állatfajokat. Közel 40 féle madár és emlős illetve halfaj egyedeit tekinthetik meg az érdeklődők. Az tanösvény mentén madárházak, négy ragadozóház, vizes élőhely, mókusház, kültéri teknős terrárium, kifutók, a látogatóközpont épületében pedig egy 7000 literes akváriumrendszer ad otthont a bemutatott állatoknak A látogatóink olyan rejtett életmódot élő állatokkal találkozhatnak, mint a nyuszt, a borz, vagy a nyestkutya, vagy az aranysakál. Az őszi szünetben október 29-én és 30-án nyitva 9 és 18 óra között, október 31. és november 6. között pedig 9 és 16 óra között.

A Szarvasi Arborétum az év minden napján nyitva tart 8 órától sötétedésig. A gyűjtemények közül négy látogatható: a legidősebb, a “Pepi-kert”, a Mitrowssky-kert, a Parkerdő és a hajókikötőhöz vezető úttól délre fekvő, ún. “Konyhakerti” rész. faiskolával.A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj, fajta, változat található. A fák és a cserjék mellett kb. 250 lágyszárú növényfaj fordul elő itt. A fajgazdag növényvilága mellett a terület bővelkedik rovarokban és madarakban egyaránt. Közel 150-re tehető a madárfajok száma, amelyek egy része átvonuló vagy csak időszakosan megjelenő. A terület bejárását tájékoztató- és növénytáblák, a belépőjegy mellé adott térkép, valamint megvásárolható kísérőfüzetek és kiadványok segítik.

Ha az őszi szünet alatt nem tudjátok egész Magyarországot bejárni, elég, ha elmentek Szarvasra, és ott megnézitek egyben az ország nevezetességeit. Az épületek mini-másolatai mellett a parkban makettvonatok és maketthajók is „közlekednek”. A park a Szarvasi Arborétum területén található, és az arborétumhoz hasonlóan már reggel 8-tól látogatható.

Étteremajánló: Régimódi Étterem, Szarvastól 4 km-re az Orosháza felé vezető úton
Az étterem különlegessége, a finom, házias koszt és világbajnok pacalpörkölt mellett, hogy nincsenek pincérek, így a leadott rendelést a vendég maga viszi ki az asztalához, amikor az elkészül.

Komárom-Majk-Tata háromszög

Monostori-Erőd – Komárom
A komáromi erődrendszerhez tartozó Monostori erőd egész évben nyitva áll, így az őszi szünet alatt is ellátogathattok ide. És hogy mi vár itt rátok? Közép-Európa legnagyobb legnagyobb újkori erődje, amely az UNSECO Világörökség várományosi listáján is szerepel. Jól érzékelteti monumetális méreteit a tény, hogy fénykorában akár 8000 katona lakhelyeként is szolgált. Az erőd alatt több kilométer hosszú kazamatarendszer húzodik. A várban kiállítások, az erdő előtt pedig Szabadtéri Haditechnikai Park várja a látogatókat. A kazamata megújult Kalandfolyosóján ügyességi játékban is részt vehetünk, a játékhoz szükséges füzet ingyenesen elérhető a pénztáraknál. Október 29. és november 6. között az Erőd a megszokott nyitvatartási időben, 9 és 18 óra között látogatható.

Kamalduli Remetség – Majk
A gyönyörűen felújított remeteség egész bizonyosan a legkisebbeket is le fogja nyűgözni. Az erdők ölelte, Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttes tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll. A némaságot fogadott szerzetesek egykori lakhelyét csak vezetett látogatás keretében lehet bejárni, mely minden egész órában indul. Október 31- ig hétfő kivételével naponta 10–18 óráig, november 1-től ugyancsak hétfő kivételével 10-től 16 óráig tart nyitva. Akik valami igazán különlegesre vágynak, azok a cellaházak valamelyikében éjszakázhatnak előzetes telefonos szállásfoglalás után. 6 éven aluli gyerekeknek a belépés díjtalan.

Fényes Tanösvény – Tata
A kulturális programok után jöjjön egy kis testmozgás. A Tatai Fényes Tanösvényt nem csak jó időben érdemes meglátogatni, hiszen minden évszakban más és más arcát mutatja. Novemberben például a titokzatos-misztikust. A helyi láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, számos madárfaj is a vidék lakója. Tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit.

Étteremajánló: Vámház Fogadó – Komárom, Ácsi út 2.
A Monostori Erdő közvetlen közelében található. Az étlapon gyerekmenü is szerepel, ezen kívül hétközben kétfogásos  napi menüből is választhatunk 790 Ft-ért, ez egy levesből és egy két variáció közül választható főételből áll.

Forrás: Szélforgó

Ez is tetszeni fog