Quantcast
Kezdőlap SzabadidőUtazás A természet elvarázsolt színpada – láperdei tanösvényeken jártunk

A természet elvarázsolt színpada – láperdei tanösvényeken jártunk

Soltész Vera
tatai tanösvény

A jó idő beköszöntével, elszökve a város és a munkanapok zajából, irány a természet! Egyedülálló környezetben töltődhetünk fel, ha meglátogatjuk hazánk valamelyik láperdei tanösvényét.

Tatai Fényes-tanösvény

Számomra olyannyira az egyik legkülönlegesebb természeti környezet, amit kis hazánkban megcsodálhattam, hogy ide biztosan visszatérek még! Tata város központjától mintegy 3 kilométerre terül el a Fényes-fürdő Természetvédelmi Terület. A Fényes Fürdő és Kemping mellől indul a tanösvény, mely egy 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal, és interaktív módon mutatja be a terület természeti kincseit.

A láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években váratlanul ismét megindultak, a köztes időben növekedett fák és növényzet fulladását, pusztulását okozva ezzel. Ez a folyamat egyedülálló növénytársulásokat és állatvilágot hívott életre, melyből kiemelném a különleges madárfaunát.

Ez a kirándulás valóban izgalmas volt a gyerekek számára is! Vadregényes cölöpsétány, függőhíd és kilátó az elvarázsolt láperdőben? Vízben napozó békák, siklók, teknősök? Ritka madarak, pillangók, hód, égerfák, zsombékosok élettől tobzódó bujasága? Ki ne veszne el a csodálattal vegyes álmélkodásban? A kilátóból elénk táruló látvány – a kristálytiszta, kékeszöld vízfelület és a mozdulatlanságba dermedt facsonkok hihetetlen együttese – pedig lélegzetelállító élmény.

Itt valóban számtalan látnivaló van. Bármerre néztünk, valami mindig mozog, bugyborékol, úszik, ugrik, siklik vagy épp brekeg. A pallós járófelület végig a forrástó felett kanyarog, így a karsztforrás folyamatos bugyborékolását is meg lehet figyelni.

A tanösvény belépőjegyes turisztikai látványosság, mely egész évben látogatható. A látogatással kapcsolatos részletes tudnivalókat érdemes tanulmányozni a honlapon. Kutya sajnos nem vihető be a területre.

Dabasi Szent Jakab Tanösvény

A Budapesthez közeli Dabason a beszédes nevű Láp utcától indul a Szent Jakab Tanösvény, mely a híres, középkori zarándokút mintájára megalakult Magyar Zarándokút része.

A tanösvény területén található kis szigeten kétszintes fakilátóból nyílik gyönyörű panoráma a környékre, a sétány mentén pedig a környék 25 leggyakoribb fafajáról készült ismertetőt találunk. Itt is igen gazdag az élővilág, habár a tatai ösvénynél kissé letisztultabb, csendesebb a környezet. A gyerekeknek nagy élmény volt az épp aktuális tömeges ebihal-forgatag, és számtalan más érdekességet is tartogatott a látogatás, de természetesen a víz közelségét élvezték legjobban.

Ez az egyedi természeti környezet nem csupán egy könnyed kiránduláshoz tökéletes úti cél, de kiválóan alkalmas horgászatra vagy sportolásra is. A cölöpökre épült sétány gyermekekkel vagy babakocsival is könnyen végigjárható, csupán 1,5-2 km hosszú, ideális tehát családi kiruccanáshoz. Egész évben látogatható, és jó hír, hogy kutyával is bemehetünk a területre.

Ha már Dabason járunk, és van még energiánk, érdemes átruccanni a szomszédos Ócsai Selyem-réti Tanösvényre is, mely kellemes, árnyas környezetben ígér rövidebb kirándulást a lápos Nagy-erdő mélyén.

Itt könnyen járható földúton haladunk, melyet szintén a léperdők jellegzetességei öveznek: vízfelületek, korhadt törzsek, jellegzetes állat- és növényvilág. Még a séta első szakaszán tűnik fel az út mellett a hatalmas kidőlt fa, mely a gyerekek – és a családi szelfik – kedvence. Marasztaló kihívás kicsik és nagyok számára a vastag törzs meghódítása. A séta végén piknikezésre vagy focizásra, sportokra alkalmas rét várja a megfáradt túrázót, sütögetővel, és néhány gyermekjátékkal.

A tanösvények bejárása különösen azok számára jelenthet élményt, akik önállóan, gyalogszerrel szeretnék felfedezni egy – legtöbb esetben védett – természeti terület értékeit, látnivalóit. A láperdők egyedi élővilága, hangulata, pihentető energiája igazi töltődéssel ajándékozza meg a hozzájuk ellátogatókat.

Ez is tetszeni fog