Quantcast
Kezdőlap Egészség Akne – a serdülőkor betegsége?

Akne – a serdülőkor betegsége?

Pöttyöslabda

Az akne a serdülőkor egyik legsúlyosabb bőrproblémája, fokozott faggyútermeléssel (szeborrea) jár együtt. A „pattanásokon” kívül zsírosan fénylő arc és fokozott hajzsírosodás figyelhető meg – ez sok fiatal életét keseríti meg, és előfordul, hogy komoly pszichés problémát is okoznak a tünetek. Súlyosabb esetben az arcon megmaradnak a hegek, melyek később sem tüntethetők el.

Az akne betegség okai, tünetei

Öröklött hajlamon alapul a betegség, ez a faggyútermelés mértékét, a faggyúmirigyek nagyságát, a szőrtüszők hámjának az érzékenységét jelenti. Ezen túlmenően a hegesedési hajlam is öröklődhető.

A betegség a belső elválasztású mirigyek (agyalapi mirigy, mellékvese, nemi mirigyek) működésének beindulásával kezdődik a serdülőkor elején. A zsíros, fénylő bőrön fehér és fekete mitesszerek jelennek meg, majd egyre több gyulladt „pattanás” és fájdalmas csomó figyelhető meg az arcon. A gyulladásos tüneteket a szőrtüszőkben élő sarjadzógombák és baktériumok okozzák.

Kezelés

A kezelés célja a hegesedés megakadályozása és a meglévő tünetek csökkentése. Fertőtlenítő, hámlasztó hatású, helyi készítményekkel kezelik az akne betegséget. Hasznos kiegészítője a helyi kezelésnek a fénykezelés és a fagyasztás. Ha súlyos a gyulladás és a hegesedés, belső kezelést alkalmaznak kúraszerűen – rendszeres vérvizsgálatok mellett. Nőbetegeken a hormonkezelés csak fiatal felnőtt korban jöhet szóba.

Az étkezési szokások (pl. zsíros ételek), lányok esetében a menstruációs ciklus, bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok), munkakörülmények (pl. konyhai zsírgőz), egyes kozmetikumok (olajos krémek, alapozók) ronthatják a tüneteket.

A nem megfelelő külső kezelés, a pattanások nyomogatása, vakarása is ront a helyzeten – ennek következtében maradandó hegek, vadhúsok (keloidok) keletkezhetnek.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ez is tetszeni fog